Čočkové curry s mandlemi a zeleninou

Čočkové curry s mandlemi a zeleninou

Pokud v oblasti gastronomie stále toužíte objevovat nové chutě, tento chutný vegetariánský a nutričně vyvážený pokrm je něco pro vás. Tradiční ingredience chytnou exotický šmrnc díky aromatickému koriandru a jemnému kokosovému mléku. Čočka je také velmi hodnotným zdrojem bílkovin.

Ingredience pro 4 porce:

  • 250 g čočky
  • 200 g brambor (na kostky nakrájených)
  • 200 g květáku rozebraného na drobné růžičky
  • 400 ml silného zeleninového vývaru
  • 3-4 kusy mrkve
  • 3 větší masitá rajčata bez slupky a jadérek
  • 1 větší cibule (nasekaná na jemno)
  • 1 česnek (dle chuti, doporučuje se 1-2 stroužky)
  • 100 g loupaných mandlí natural
  • 2dl kokosového mléka
  • 1 dl olivového oleje
  • svazek čerstvého koriandru
  • lžička kurkumy a římského kmínu
  • špetka chilli, sůl, pepř

Čočka by měla být cca 7 hodin před samotným vařením namočená ve vodě, aby nabobtnala. Pokud se tedy tento pokrm chystáte dělat k obědu, namočte ji již večer předem. Vaření bude rychlejší, a ostatní ingredience proto neztratí cenné živiny.

Nasáklou čočku sceďte a nechte ji pořádně okapat. Zatím si na rozpáleném olivovém oleji ve větším hlubokém hrnci orestujte cibulku a česnek. Když zesklovatí, přidejte brambory, na kolečka nakrájenou mrkev, květákové růžičky, chvíli je restujte a na cca. 8 minut, přiklopte poklicí.

Když zelenina malinko změkne, přisypejte k ní ještě okapanou čočku a rajčata. Vše zalijte vývarem, přidejte koření (koriandr nasekejte nahrubo) a opět zakryjte hrnec poklicí. Vařte další cca půlhodinku.

Po uplynutí dané doby, kdy se jídlo vaří, do něj přidejte mandle a kokosové mléko. Nechte ještě projít varem a stáhněte plamen.

Sytý pokrm podávejte ihned a dle chuti jej dochuťte čerstvě namletým chilli a pepřem.

Adéla Vedralová

Zaujal Vás článek? Doporučte jej přátelům!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, ani použita pro zasílání jakýchkoliv sdělení.