Nebezpečí pro lidské zdraví
Přestože mikroplasty byly nalezeny v lidských plicích, tkáních mateřské a fetální placenty, lidském mateřském mléce a lidské krvi, donedávna bylo velmi málo výzkumů o tom, jak tyto polymery ovlivňují tělesné orgány a funkce.
Studie z března 2024 zjistila, že lidé, kteří měli mikroplasty nebo nanoplasty v tepnách na krku, měli dvakrát vyšší pravděpodobnost, že během následujících tří let dostanou infarkt, mrtvici nebo zemřou z jakékoli příčiny než lidé, kteří je neměli.
Nanoplasty jsou podle odborníků nejznepokojivějším typem plastového znečištění pro lidské zdraví. Je to proto, že tyto miniaturní částice mohou pronikat do jednotlivých buněk a tkání v hlavních orgánech, potenciálně narušovat buněčné procesy a ukládat do nich chemické látky narušující endokrinní systém.
„Tyto chemikálie se mohou dostat do jater, ledvin a mozku, a dokonce se mohou dostat přes placentární hranici a skončit v nenarozeném dítěti,“ řekla rozhovoru pro CNN Sherri „Sam“ Masonová, ředitelka oddělení udržitelného rozvoje na Penn State Behrend v Erie v Pensylvánii.
Nejvíce plastů našli vědci v himalájské soli
Studie z roku 2023 zjistila, že nejvíce mikroplastů obsahuje hrubá himálajská růžová sůl těžená ze země, následovaná černou solí a mořskou solí. Velké množství mikro plastů také obsahoval cukr. Kamenná růžová sůl se totiž nezískává odpařováním z čistě křišťálových jezer, ale hlubinnou těžbou. Čímž zanechává negativní ekologickou stopu, jen je předražená a není o nic zdravější než běžná sůl, jak se často uvádí v rámci marketingu. Chemikálie se pak do ní dostávají při jejím zpracování a balení.
Co se týká zdánlivě zdravých potravin jako je ovoce nebo zelenina, tak nejvíce kontaminovaným ovocem byla jablka a zeleninou mrkev s více než 100 000 mikroplastů na gram. Nejmenší částice byly nalezeny v mrkvi, zatímco největší kusy plastů byly nalezeny v salátu, který byl zároveň nejméně kontaminovanou zeleninou.
Samostatnou kapitolou je balená voda
Balená voda se dlouho prodávala jako bezpečnější alternativa k té, která teče z kohoutku - pokud nepochází přímo z horského pramene, je alespoň přečištěná a bez chemikálií. Nová studie vědců však ukazuje, že balená voda může být mnohem horší, pokud jde o mikroskopické plastové znečišťující látky schopné proniknout do krevního oběhu.
Drobné částice se do vody nejspíše dostávají při stlačení lahve nebo při opakovaném zašroubování či odšroubování víčka. Odborníci proto apelují na to, aby lidé pili vodu z kohoutku (je možné používat filtrovací konvici), pokud je pitná.
Nepochybně víte, že pro zdraví potřebujeme konzumovat protein. Po přečtení následujícího odstavce možná přehodnotíte jeho zdroje. Největší množství mikroplastů se nepřekvapivě objevilo v živočiších, které žijí v moři. Prvenství drží krevety a hned v závěsu jsou vegetariánské nugetky. Takže i odmítači masa zapláčou, ale alternativ moc nezbývá, třetí místo mají kuřecí nugety a rybí prsty. Nejméně kontaminovanými bílkovinami byla kuřecí prsa, následovaná vepřovými kotletami a tofu. Odborníci na základě dat došli k závěru, že není příliš velký rozdíl mezi bílkovinami pro vegetariány a jídlem pro „masožrouty“, oboje je kontaminované chemikáliemi.
Zdroj: Studie, CNN, Studie, Výzkum, Sciencedirect