Lví dieta se stala hitem na TikToku – videa s propagátory tohoto typu stravování, které připomíná potravu pravěkého lovce mamutů, už zhlédly miliony lidí po celém světě. Ti, kteří ji vyzkoušeli, přísahají, že jim pomohla zmírnit projevy zánětů v těle, zlepšit stav pokožky, eliminovat deprese a úzkosti a vyřešit problémy, jako jsou bolesti hlavy, nespavost, alergie nebo jiná autoimunitní onemocnění. Mezi její hlavní propagátory tak patří především jedinci trpící vleklými alergiemi a psychickými problémy. Nejde ani tak o dietu hubnoucí, jako spíše zdravotní. Kromě obyčejných lidí a influencerů ji propagují i známé zahraniční osobnosti, například podcaster Joe Rogan, psycholog Jordan Peterson a další lékaři včetně dr. Kiltze, jako základ zdraví a wellness.
Špagety z jehněčích střev a další lahůdky. Lví dieta povoluje jenom maso
Lví dieta (anglicky „lion diet“) je poměrně nový druh extrémní diety, která se zakládá výhradně na konzumaci masa, vnitřností a vody. Masové diety jsou v posledních letech velkým trendem, dokážete si ale představit, že budete minimálně 30 dní v kuse jíst pořád jen maso? Jestli patříte mezi zaryté masožravce, možná by vás tento typ stravování mohl nadchnout, povolené je totiž pouze hovězí, jehněčí nebo telecí maso (dále maso z bizona nebo losa – to u nás ale jen tak neseženete), dále vnitřnosti (ledvinky, játra, srdíčka), voda a sůl. Žádné grilovací koření, olej, pepř, ani bylinky na dochucení! Samozřejmě ani žádné ovoce, zelenina, natož mléčné výrobky. Zkrátka maso, maso a zase jenom maso. To si můžete osmahnout na pánvičce, uvařit nebo ugrilovat. Někteří jedinci jdou tak daleko, že si připraví například „špagety“ s nakrájeným hovězím pupkem, jenže místo opravdových těstovin si na talíř dají – teď se podržte – jehněčí střeva. Ano, dobrou chuť. Jediné oddělení, do kterého mají „králové džungle“ namířeno, je řeznictví, a regály v mrazáku mívají narvané krvavým masem.
Propagátoři lví diety tvrdí, že jim zmizely ekzémy, deprese i revma
Lví dieta má i svoje oficiální webové stránky, kde se píše následující: „Je to eliminační dieta, která pomáhá léčit střeva, tělo a mozek. Střevo a nervový systém mohou být poškozeny standardní americkou stravou, prostředím (pokud je vystaveno plísním/biotoxinům), léky (antidepresiva) nebo dysbiotickým mikrobiomem, který se může objevit například, pokud jste se narodili císařským řezem nebo jste jako dítě byli léčeni antibiotiky.“ Podle vyznavačů lví diety je tento způsob stravování skvělý v tom, že se díky němu vyhýbáte všem alergenům, které mohou poškozovat nervový a imunitní systém. V kvalitním mase totiž alergeny nenajdete, na rozdíl třeba od pečiva, polotovarů nebo zeleniny či ovoce, kde se mohou objevit pesticidy. Za lví dietou stojí její velká propagátorka, Američanka Mikhaila Fuller (dříve Peterson), která se představuje jako manželka, matka, podcasterka, spisovatelka a majitelka firmy. Do svých 23 let prý byla v jednom kole nemocná. Trápila ji revmatická artritida, deprese, chronická únava, vyrážky, akné, noční pocení, zarudlé oči a tak dále. „Byla jsem přecitlivělá na většinu chemikálií – můj imunitní systém reagoval na osvěžovače vzduchu, parfémy, mýdla, šampony, barviva, léky, na všechno,“ tvrdí Fuller na svém blogu. Zkoušela proto několik eliminačních diet, v roce 2018 pak přestala jíst všechno kromě masa. Stejnou dietu prý drží i její otec, který nejenže výrazně zhubl, ale vyléčil si i celou řadu problémů včetně depresí. Na stránkách lví diety jsou uvedeny i příběhy lidí i s fotkami s jejich proměnou. Lví dieta jim prý změnila život a vyléčila celou řadu onemocnění, jako je borelióza, bolesti kloubů, nadváha, mozková mlha, chronické migrény, úzkosti nebo těžký ekzém. Nechybí ani sekce s recepty, žádnou velkou kreativitu ale nečekejte. Ve zkratce tu uvidíte jen pečená žebra či jehněčí kotlety, lůj z hovězího tuku nebo BBQ burgery (jak jinak než bez bulky).
Jednostranně zaměřená dieta vás připraví o důležité živiny
Jak se na tuto eliminační dietu dívají odborníci přes výživu? Asi tušíte správně, že nadšení nejsou. Pokud ze svého jídelníčku vyloučíte v podstatě všechny skupiny potravin kromě vybraných druhů masa, připravíte své tělo o celou řadu důležitých živin, jako jsou minerály, vitamíny a vláknina. Na stravování podle carnivore diet (dieta založený výhradně na živočišných produktech), která má ke lví dietě nejblíže, se vyjádřil i známý nutriční specialista Petr Havlíček, a to v podcastu Best of Proti proudu s názvem Carnivore dieta a její rizika. „Stavbou našeho těla jsme všežravci. Pokud se někdy objeví více vědeckých faktů o tom, že jsme z podstaty masožravci a rostliny mít ve stravě nemáme, třeba pak změním názor. Myslím si ale, že rostlinná strava, která lidstvo provází už tisíce let, do jídelníčku zkrátka patří. Už proto, že díky ní správně vyživujeme střevní mikrobiom, byť zastánci masožravých diet tvrdí, že jejich mikrobiom je naprosto v pořádku, a dokonce nemají autoimunitní onemocnění. Na druhou stranu jsem viděl kazuistiky, kde bylo uvedeno, že tento styl stravování zánětlivé procesy v těle naopak rozjel,“ říká uznávaný odborník Havlíček a dodává, že problém vidí v tom, že lidé dělají z jednostranně zaměřené stravy propagační ideologii. Podle něj je ideální jíst všechno, co vytvořila příroda, tedy ovoce, zeleninu, luštěniny, a hlavně se vyhýbat průmyslově zpracovaným potravinám. Jídlo má být o kvalitě a vyváženosti. Lví dieta podle něj spadá do typů vysokotučných a nízkosacharidových ketogenních diet.
Co se s tělem stane, když budete jíst pouze maso? Odborníci v tom nemají jasno
V roce 2020 provedl tým výzkumníků z Harvardské univerzity první mainstreamovou studii o stravě masožravců. Zjištění byla zveřejněna 2. listopadu 2021 v odborném magazínu Current Developments in Nutrition. Studie zkoumala více než 2 000 masožravců, kteří drželi tuto speciální dietu, především vliv jejich stravování na onemocnění, jako je cukrovka, vysoký krevní tlak, urologické problémy, autoimunitní onemocnění nebo zažívací potíže. Ve většině případů došlo skutečně ke zlepšení, nicméně je důležité zmínit, že další dlouhodobé klinické studie, které by potvrdily vliv masožroutské diety na lidské zdraví, zatím chybí. „Opravdu není prozkoumáno, zda jsou tyto diety pro tělo pozitivní nebo způsobují více negativ,“ tvrdí výživový specialista Petr Havlíček v pořadu Rozum v troubě. „Existují dílčí studie, které tvrdí, že vysoká konzumace červeného masa a nedostatek vlákniny mohou způsobovat rakovinu tlustého střeva, jiní vědci to ale zpochybňují. Rovněž neexistují studie, které by zkoumaly tuto dietu v souvislosti s jedním určitým druhem onemocnění.“
Vědecké důkazy o prospěšnosti lví diety tedy zatím chybí, a tak nezbývá, než si udělat svůj vlastní obrázek a v případě, že trpíme některými z výše uvedených zdravotních problémů, můžeme dietu po konzultaci s lékařem vyzkoušet a pozorovat na sobě její účinky. Na podrobnou klinickou studii si ale budeme muset nejspíš ještě nějakou dobu počkat.
Zdroje:
https://www.doctorkiltz.com/the-harvard-carnivore-diet-study/
Petr Havlíček, výživový specialista a zakladatel Centra Petra Havlíčka