Celiakie – peklo ve střevech
Lepek je protein přítomný v některých obilovinách, jako je pšenice, ječmen, žito a někdy i oves. Pro lidi s celiakií, která je geneticky podmíněným autoimunitním onemocněním, je konzumace lepku vážným problémem, který může způsobit poškození tenkého střeva a další vážné zdravotní komplikace, jako jsou bolesti břicha, nadýmání, a dokonce i psychické problémy.
Alergie na lepek vs. celiakie
Alergie na lepek je pak dalším stavem, který vyžaduje omezení nebo vyloučení lepku ze stravy jedince. Při alergii na pšenici se kromě klasických příznaků celiakie dostavují typické alergické reakce, jako je svědění, ekzém nebo otoky. Alergické reakce mohou nastat rychle po konzumaci lepku a mohou být velmi závažné.
Lepková intolerance
Intolerance lepku nebo neceliakální glutenová senzitivita se pak většinou nedá objektivně prokázat. Člověk, který intolerancí trpí, může mít podobné projevy jako při celiakii, nedochází ale k poškození sliznice tenkého střeva. Míra senzitivity je pak individuální záležitost.
Kde se lepek nachází?
Lepek se nachází v potravinách, jako je pečivo nebo cereální výrobky. Najdeme ho ovšem i tam, kde bychom ho nečekali – ve zmrzlině, v šunce nebo v gumových medvídcích. Pokud jste tedy z nějakého důvodu nuceni lepek vyloučit, je důležité pečlivě číst etikety.
Recepty na bezlepkové dobroty:
Bezlepkový quiche s ricottou
Ingredience:
Na těsto:
100 g bezlepkové mouky
50 g ricotty
1 velké vejce
1 polévková lžíce oleje
1 čajová lžička bezlepkového kypřicího prášku
špetka soli
Na náplň:
150 g ricotty
hrst čerstvého špenátu
několik cherry rajčat, rozpůlených
200 ml smetany ke šlehání
sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti
Postup:
Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na quiche vymažeme olejem a vysypeme moukou.
Do mísy nasypeme bezlepkovou mouku. K ní přidáme 50 g ricotty, vejce, olej, kypřicí prášek a špetku soli. Vše důkladně propracujeme v pevné těsto. Vál poprášíme bezlepkovou moukou a těsto vyválíme na zhruba půlcentimetrový plát. Potom těsto opatrně odlepíme od válu a přendáme do formy. Těsto na dně formy propícháme vidličkou, aby se zbytečně při pečení nenafukovalo. Potom se můžeme pustit do náplně.
V menší misce smícháme ricottu s listovým špenátem. Tuto směs dáme na dno quiche, na ni pokládáme rozkrojená rajčata a vše zalijeme smetanou. Na závěr ještě quiche osolíme a opepříme. Quiche pečeme zhruba 20 minut (dokud těsto nezezlátne).
Bezlepkové bramborové špalíčky
Ingredience:
500 g brambor, uvařených a rozmačkaných
150–200 g bezlepkové mouky
1 vejce
sůl podle chuti
Postup:
Brambory smícháme s vejcem a postupně přidáváme mouku a sůl, dokud se těsto nepřestane lepit.
Těsto vyválíme na vále a nakrájíme na malé kousky.
Vaříme v osolené vodě, dokud špalíčky nevyplavou na povrch. Podáváme s omáčkou dle výběru nebo například k masu.
Bezlepkové kokosové kuličky
Ingredience:
200 g kokosové mouky
100 ml kondenzovaného mléka
50 g másla
1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
V míse smícháme kokosovou mouku s kondenzovaným mlékem.
Přidáme rozpuštěné máslo a vanilkový extrakt a důkladně promícháme.
Z těsta tvarujeme malé kuličky, a pokud chceme, obalíme je v kokosové moučce.
Necháme v chladničce ztuhnout alespoň hodinu.
Bezlepkové čokoládové cupcakes
Ingredience:
200 g bezlepkové mouky
200 g cukru
100 g neslazeného kakaa
1 lžička bezlepkového kypřicího prášku
2 velká vejce
200 ml mléka
100 ml oleje
Postup:
Předehřejeme troubu na 180 °C a připravíme si formu na muffiny s papírovými košíčky.
V míse smícháme mouku, kakao, cukr a kypřicí prášek.
Přidáme vejce, mléko a olej a dobře promícháme, dokud směs nebude hladká.
Rozdělíme těsto do formy na muffiny a pečeme asi 20 minut nebo dokud nebude test na špejli čistý.
Necháme cupcakes vychladnout a podle chuti můžeme přidat polevu nebo krém.
Zdroje: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6647104/ https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21622-gluten-intolerance https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/food/wheat-gluten/