Cheesecake je bezesporu jedním z nejoblíbenějších dezertů po celém světě. Ačkoliv existuje mnoho variant, jak tento dezert připravit, pečení ve vodní lázni může být pravděpodobně nejlepší z nich.

100x lepší než jen tak

Vodní lázeň je ve světě gastronomie známá také jako water bath nebo bain-marie. Při této technice se nádoba s pokrmem umístí do větší nádoby naplněné horkou vodou. Tento způsob pečení pomáhá udržet nižší a stabilnější teplotu v troubě, což je ideální pro jemné dezerty jako cheesecake, které vyžadují pomalé a rovnoměrné vaření.

Vodní lázeň se často používá také při ohřevu čokolády, rozpouštění zkrystalizovaného medu nebo například při pečení paštiky. Věřte ovšem, že cheesecake pečený ve vodní lázni je nejméně 100x lepší, než ten pouze vhozený do trouby a ponechaný svému osudu. 

Výhody vodní lázně

Jednou z výhod používání techniky bain-marie je to, že zabráníte připálení nebo převaření pokrmu. Vzhledem k tomu, že vodní lázeň udržuje pokrmu stabilní a jemnou teplotu, zůstanou potraviny vlhké a křehké a nehrozí, že by se vysušily či ztvrdly.

Další výhodou je také to, že se při pečení ve vodní lázni nepřipaluje dno, a nádoby se tak lépe čistí. 

Jak na cheesecake ve vodní lázni?

Dokonalý cheesecake by měl mít zůstat světlý na povrchu i uvnitř, neměl by praskat ani se připalovat. K tomu poslouží právě vodní lázeň. 

  • Připravte si formu a naplňte ji směsí na cheesecake. 
  • Celou formu obalte pečlivě alobalem tak, aby do ní nevnikala voda. 
  • Formu s cheesecakem vložte do většího pekáčku, který naplňte horkou vodou – formička by měla být z poloviny potopená.
  • Pečte cheesecake podle receptu.

Nejlepší recept na cheesecake

Cheesecake je vynikající i proto, že při jeho přípravě se fantazii meze nekladou. Využít můžete různé ovoce, koření nebo suroviny na korpus. Základem je však sáhnout vždy po co nejlepších surovinách. Pokud hledáte recept na úplně základní cheesecake, kterým oslníte kdejaký večírek nebo návštěvu, vyzkoušejte tento:

Ingredience:

750 g krémového sýra (Lučina, Philadelphia, můžete nakombinovat i ricottu)

230 g krupicového cukru

vejce 3 ks

citronová kůra 1 PL

vanilkový extrakt 1 ČL

sušenky 125 g

máslo 45 g

Postup:

Sušenky namelte v robotu na drobečky, případně můžete na rozemletí použít igelitový pytlík, utěrku a válec na těsto. 

Smíchejte sušenky s máslem, dobře zpracujte a namačkejte na dno formičky podložené pečicím papírem. 

V robotu nechte spojit krémový sýr s vejci, cukrem, přidejte citronovou kůru a vanilkový extrakt. 

Směs naneste na korpus a pečte ve vodní lázni v troubě předehřáté na 140 stupňů asi hodinu nebo dokud nebude korpus držet tvar, ale stále bude vláčný.

Zdroje: https://handletheheat.com/cheesecake-water-bath/ https://www.thespruceeats.com/what-is-bain-marie-995752