Chřest je zelenina dostupná po celý rok, přičemž jeho dostupnost vrcholí na jaře. Když si koupíte chřest čerstvý na farmářském trhu nebo v obchodě s potravinami, je nejlepší ho hned sníst. Chřest se dobře kombinuje s mnoha dalšími druhy jarní zeleniny a chutí - například s hráškem, česnekem nebo novými bramborami.
Tato brukvovitá zelenina je prospěšná a může pomoci při hubnutí, předcházet infekcím močových cest (UTI), podporovat reprodukční zdraví a zlepšovat náladu. Chřest je plný živin - včetně vitaminů A, C, E, K a B6, kyseliny listové, železa, draslíku, mědi, vápníku a bílkovin - a je bohatým zdrojem antioxidantů.
Může pomoci při hubnutí
Chřest má nejen nízký obsah tuku a kalorií (jeden šálek má 27 kalorií), ale obsahuje také 2,8 gramů (g) vlákniny. Podle přehledu publikovaného v roce 2020 je chřest dobrou volbou, pokud se snažíte zhubnout. Díky obsahu vlákniny zůstanete déle sytí a nebudete mít potřebu mlsat mezi jídly. Vláknina sama o sobě podporuje hubnutí, zmírňuje zácpu a snižuje hladinu cholesterolu
Chřest kombinujte s vejcem uvařeným natvrdo, abyste maximalizovali nízký obsah kalorií v této zelenině. Kombinace chřestu bohatého na vlákninu a bílkovin ve vejci vás zasytí.
Chřest je také přírodní diuretikum, byť po něm divně zapáchá moč a má až nazelenalou barvu (tak se nelekejte, nejedná se o nic špatného). Chřest obsahuje vysoké množství aminokyseliny asparagin, která slouží jako přírodní diuretikum, zvyšuje močení a pomáhá tělu zbavit se přebytečných solí. To je zvláště prospěšné pro lidi trpící otoky (hromadění tekutin v tělesných tkáních) a pro ty, kteří mají vysoký krevní tlak nebo jiná onemocnění související se srdcem.
Zajímalo vás, proč konzumace chřestu způsobuje silný zápach moči? Tyto jarní výhonky obsahují jedinečnou sloučeninu, kyselinu asparagovou, která při metabolizaci vydává v moči charakteristický zápach. Mladý chřest obsahuje vyšší koncentrace této sloučeniny, takže po jejich konzumaci je zápach silnější. Buďte si jisti, že sirné sloučeniny ani zápach nemají žádné škodlivé účinky!
Tím, že je chřest diuretikum, propláchne močové cesty a odstraní z těla přebytečné soli. Některé výzkumy zjistily, že chřest může pomáhat v boji proti zánětům močových cest.
Silný antioxidant a pomocník v prevenci rakoviny
Tato bylina je spolu s avokádem, kapustou a růžičkovou kapustou obzvláště bohatým zdrojem glutathionu, detoxikační sloučeniny, která pomáhá odbourávat karcinogeny a další škodlivé látky, jako jsou volné radikály. Proto může konzumace chřestu pomáhat chránit před některými formami rakoviny, jako je rakovina kostí, prsu, tlustého střeva, hrtanu a plic, a bojovat s nimi.
Chřest je jednou z nejlépe hodnocených zelenin pro svou schopnost neutralizovat volné radikály poškozující buňky. Jak uvádí americký institut pro prevenci rakoviny, spolu s dalšími potenciálními potravinami proti stárnutí může chřest pomáhat zpomalovat proces stárnutí a snižovat záněty.
Chřest je mimo jiné plný kyseliny listové, vitaminu skupiny B, který vám může zlepšit náladu a pomoci zahnat podrážděnost. Výzkum zjistil souvislost mezi nízkou hladinou folátu a vitaminu B12 u lidí s depresí. Toto zjištění vede některé zdravotníky k tomu, že lidem s depresí předepisují denní dávky obou vitaminů.
Jak připravit chřest
Chcete-li zachovat antioxidanty, zkuste chřest péct, grilovat nebo smažit. Tyto rychlé způsoby vaření bez vody zachovají báječné nutriční hodnoty a antioxidační sílu chřestu. V našich praktických tipech se dozvíte, jak chřest vybírat, připravovat, vařit a skladovat.
Ačkoli velikost nemusí nutně znamenat kvalitu (silnější chřest prostě znamená, že je zralejší), nechcete mít povadlé, vřetenovité stonky. Hledejte jasně zelené nebo fialově zbarvené oštěpy s kompaktními špičkami, pevnými stonky a nedřevnatým dnem. Zralé stonky chřestu při zmáčknutí skutečně skřípou.
Skladování chřestu
Chřest si nejlépe vychutnáte v den nákupu a jeho příprava k vaření je snadná. Zde je návod na přípravu chřestu:
Na prkénko na krájení dejte chřestové výhonky. Nožem odřízněte dřevnatou a vláknitou spodní část stonku, asi 2 cm. Vložte je do vysoké sklenice nebo vázy naplněné centimetrem vody tak, aby stonky stály vzpřímeně. Můžete nechat v chladničce až tři dny.
Vaření chřestu
Chřest vařený v páře, smažený, grilovaný nebo dokonce oholený a podávaný syrový se hodí téměř ke každé přípravě. Je to skutečně otázka preferencí.
Chřest se dá smažit na pánvi v kuse i nakrájený na kousky. Rozpalte olej a smažte zhruba 5 minut, nezapomeňte osolit.
Chcete-li chřest uvařit, postupujte jako Francouzi a oloupejte spodní poloviny stonků. Vydatně osolte hrnec s vodou a do vroucího kotle vhoďte ořezané a upravené oštěpy. Chcete, aby chřest zůstal mírně pevný, proto ho vařte pouze 2 až 3 minuty. Poté ihned přelijte citronovou šťávou, olivovým olejem a trochou vločkové soli.
Pochoutkou je i chřest připravený z trouby. Jakmile se naučíte chřest připravovat v troubě, rychle zjistíte, že se vyplatí o něco delší doba přípravy. Delší vaření chřestu pomáhá rozvinout a obohatit jeho chuť. Možná ztratíte část atraktivního křupání a křupavosti rychle osmaženého nebo blanšírovaného chřestu, ale odměnou vám bude přidaná kouřová hloubka. Chřest namočte do olivového oleje a posypte ho solí a pepřem. Položte ho na plech a pečte při teplotě 180 °C, dokud nezměkne, asi 20 minut.
Zdroj: Studie1, Výzkum, Studie2, American intsitut for cancer prevention, Studie3, Coreus