Hustý trnitý keř se skrývá i pod jmény slivoň trnka nebo slivoň trnitá. Na Moravě se výraz trnky používá pro švestky, které také byly z trnky obecné vyšlechtěny. Modrým trpkým plodům se tam říká karlata nebo také planuše. Jsou plné vitaminů C a B, obsahují karoten, vápník, hořčík, draslík a fosfor a velkou dávku tříslovin. Ty plodům dodávají jejich trpkou a svíravou chuť, ze které vychází i použití v lidovém léčitelství.
Trnka pomůže všude tam, kde je potřeba něco sevřít, stáhnout nebo ‚přiškrtit‘. Nejčastěji jde o problémy v oblasti trávení, kožní potíže (ekzém, lupénka, akné, špatně se hojící rány), ale trnku obecnou zná i homeopatie. V ní pomáhá při problémech s nervy, vyčerpání a špatném spánku. Trnka je považována za skutečný životabudič, pomůže nakopnout oslabenou imunitu po nemoci, zranění, ale třeba i po porodu.
KDE JI HLEDAT?
Nejčastěji roste podél polních cest, na skalách, na mezích, na místech, kde je sucho a slunce. Má šedohnědou kůru s výraznými trny, kterou už v dubnu bohatě pokryjí drobné bílé pětilisté kvítky. V září začnou dozrávat malé modré plody s peckou uvnitř, které jsou na povrchu jakoby ojíněné. Trnku dřív lidé využívali k ohraničování pozemků, a i dnes je oblíbenou součástí živých plotů.
CO SBÍRAT?
Právě teď můžete vyrazit na sběr trnek – po prvních mrazech se totiž výrazně zmírní jejich trpká chuť. Tmavě modré plody posilují imunitu, odvar z trnek odhleňuje a používá se u vleklých nemocí dýchacích cest, zbavuje ‚zadní rýmy‘. Plody si poradí i se zácpou. Na průjem jsou vhodné květy, které se sbírají od dubna do května. Odvary z nich jsou močopudné, využívají se při detoxikaci. Obklady působí hojivě. Některé herbáře zmiňují i využití listů jako náhražky čínského čaje.
JAK JI ZPRACOVAT?
Přestože nejznámější podobou trnek je trnkové víno ze zkvašených plodů, možností, jak trnku zpracovat, je mnohem víc. Pokud zrovna nemrzne, doporučuje se nechat plody nejprve přes noc v mrazáku. Potom je možné je nakládat do alkoholu, sušit nebo z nich uvařit sirup. Vydáte-li se na jaře i pro květy, vyberte si suché počasí a květy doma sušte v tenké vrstvě při teplotě do 40 °C. Z květů se připravuje chutný čaj na podporu imunity a čištění krve.
Recept na trnkovou šťávu
500 g zralých plodů trnek omyjte, zalijte 1,5 l vroucí vody do skleněné či keramické nádoby a nechte louhovat 24 hodin v chladu. Pak vodu slijte do hrnce, přiveďte k varu, opět nalijte na trnky a louhujte dalších 24 hodin. Stejně to zopakujte ještě dvakrát. Nakonec přecezenou šťávu 10 minut svařujte se 100–150 g cukru (přidat můžete i trochu nasušených květů pro vůni). Tato šťáva se hodí do vody, do čaje i do sladkých dezertů.
Zdroje:
Kondice 11/2020
https://forest.jrc.ec.europa.eu/media/atlas/Prunus_spinosa.pdf