Jde o vytrvalou, až metr a půl vysokou bylinu s velmi mohutným a hluboko uloženým kořenem. Tato rostlina kvete v květnu a v červnu, ale kořeny křenu se sklízejí na podzim, kdy vrcholí křenová sezona. Chcete-li tedy pořídit křen co nejčerstvější, je právě teď ten správný čas.

Zdroj: Youtube

Na rýmu i střeva

Křen selský, jak zní správně celé jeho jméno, léčí záněty například močových či dýchacích cest, umí ale také ulevit od zažívacích potíží. Ne nadarmo se mu přezdívá český ženšen. Doporučuje se při rekonvalescenci po těžkých nemocích a také po operacích, neboť má antiseptické a antibiotické účinky. Pozitivně působí na látkovou výměnu, a jelikož upravuje střevní mikroflóru, hodí se ho užívat i jako přírodní probiotikum.

Křen ovšem uleví i při obyčejném podzimním nachlazení. Stačí zkombinovat jednu lžíci nastrouhaného křenu s jednou až dvěma lžícemi medu. Nemáte-li citlivé zažívání, naordinujte si tuhle směs ve chvíli, kdy vás bolí v krku. Trápí vás rýma a dutiny? Zamíchejte lžičku čerstvě nastrouhaného křenu do tří litrů vody a inhalujte.

Recept na křenovou omáčku

Ingredience:

  • 100 g másla
  • 2 cibule
  • 1 pastiňák
  • 450 ml zeleninového vývaru
  • zhruba 5 cm kořene nastrouhaného křenu (anebo 5 polévkových lžic vejmrdy)
  • 35 g rýžové mouky
  • jablečný ocet
  • sůl

Cibulku nakrájejte nadrobno a dozlatova osmahněte na rozpáleném másle. Přidejte na kostičky nakrájený pastiňák, společně nechte zhruba tři minuty opéct a přilijte horký vývar. Přiklopte a vařte, dokud není pastiňák měkký. Na závěr přidejte křen, nechte krátce projít varem. Poté rozmixujte dohladka. Pokud se vám zdá omáčka příliš řídká, rozmíchejte si ve studené vodě rýžovou mouku a zahustěte ji. Opět nechte projít varem a ochuťte solí a jablečným octem dle chuti. Podávejte s masem, knedlíky anebo těstovinami.

Náš tip:

Pokud máte rádi smetanové omáčky, přidejte 125ml smetany ke šlehání. Bez ní je ovšem omáčka silnější a také samozřejmě zdravější.

Recept na jablečný křen (vejmrdu)

Ingredience:

  • 100 g strouhaného křenu
  • 500 g oloupaných a nastrouhaných jablek
  • 50 ml jablečného octa
  • 200 g cukru
  • 50 ml vody
  • špetka soli

Nastrouhaná jablka a křen promíchejte v míse s jablečným octem. Cukr a vodu svařte a nalijte ke směsi. Důkladně promíchejte a horké nalijte do vysterilovaných skleniček, uzavřete a na chvíli otočte dnem vzhůru. Podávejte jako přílohu či dip k vařeným a grilovaným masům.

Zdroje: