Spousta lidí si myslí, že jóga musí být jen pomalé protahování nebo válení se na podložce a že když si chci dát pořádně do těla, musím nutně do posilovny, kde se bez zátěží, odporových gum a činek neobejdu. Tak to ale není. Jóga a silový trénink spolu mohou jít ruku v ruce, dokonce existují styly jógy, kde jde o fyzičku především.

Jakou lekci vybrat

Pokud si chcete dát na jógové podložce pořádně do těla, zvolte dynamičtější styly, jako je vinjása, power nebo ashtanga jóga. Zahřívají tělo a pomáhají v něm rozproudit teplo. Díky prohřátí těla a následnému pocení dochází k lepšímu vylučování toxinů z těla. Aerobnější styly pomáhají k hubnutí a tvarování postavy, svaly jsou při pravidelném praktikování nejen pružnější, ale i silnější. Základem je pozdrav slunci, mezi něj se vkládají další silové pozice a vinjásy. To vše v dokonalé souhře se správným nádechem a výdechem. Dynamické styly jógy také upravují peristaltiku, metabolismus, endokrinní, neurovegetativní, imunitní a kardiovaskulární systém.

Dynamické styly nejsou pro všechny

Dynamické styly jógy jsou vhodné pro aktivnější zdravé jedince bez vážnějších zdravotních potíží a pro všechny, kteří potřebují pro praxi více pohybu, jsou neposední, zbrklí a mají problém zastavit. Na druhou stranu právě těmto jedincům prospěje, pokud vedle dynamické praxe zařadí i pomalou hatha jógu. Stejně tak pokud s jógou teprve začínáte, respektive chystáte se začít, je lepší nejprve vyzkoušet hatha jógu. Díky pomalejšímu tempu se lépe seznámíme s ásanami a jejich nastavením. Máte možnost pozici nejprve důkladně poznat, prodýchat a procítit, jaké to v ní vlastně je. Dynamičtější styly si opravdu užijete, jakmile znáte názvy ásan a můžete plynule přecházet z jedné do druhé, aniž byste se museli při každé změně otáčet na cvičitele a kontrolovat, jak právě prováděná ásana vlastně vypadá.

Který styl je ten pravý?

vinjása (flow) jóga, power jóga, ashtanga jóga

Tip pro vás

Odcvičili jste náročnou lekci a už už máte tendence sbalit podložku a běžet dál? Velkou chybu dělají všichni, kdo vynechávají závěrečnou relaxaci. Ta slouží k integraci všech fyzických i energetických procesů, chrání nervový i imunitní systém. Závěrečnou relaxaci v pozici šavásany proto nikdy nevynechávejte!

Lekce pro vás na kondice.cz