ZRANĚNÍ KOLEN

Častým problémem běžců bývá poranění menisků. Může ho způsobit pád, ale i dlouhodobé přetížení. Na poškození vnitřních menisků by si měly dát pozor hlavně ženy, které mají nohy do X. „Poškodit si mohou zejména zevní meniskus a chrupavky v zevní části kolenního kloubu,“ upozorňuje pražský ortoped Pavel Poštulka. Tuto vrozenou dispozici, které se odborně říká valgózní porucha osy kolenního kloubu, by ženy měly kompenzovat běžeckou obuví s pronační podporou, kdy je stélka na vnitřní straně boty zvýšena a kompenzuje poruchy v hleznu a v koleni.

Opačnou supinační podporu potřebují muži s nohama do O. „Muži zase mívají častěji varózní poruchu osy kolenního kloubu (nohy do O) a mohou trpět poškozením vnitřního menisku a chrupavek vnitřní části kolenního kloubu,“ dodává Poštulka. Prevencí je používání vhodné obuvi a také správný běžecký styl. Pozor si dávejte na seběhy v terénu, kdy kolena nejvíce trpí. Pokud vás už koleno opravdu bolí, nesnažte se bolest ignorovat. Návštěva ortopeda, rehabilitace a správně zvolená obuv je vždy lepším řešením než operace.

BOLAVÉ CHODIDLO A PATA

Stává se vám, že jakmile si ráno stoupnete, překvapí vás bolest chodidel, zejména v oblasti paty? Příčinou může být postižení plantární aponeurózy, což je vaz uložený podélně v chodidle, který udržuje obloukovitou klenbu nohy. Při poškození vazu mluvíme o plantární fasciitidě. V oblasti plantární aponeurózy může dojít k přetížení širokého vazu udržujícího klenbu nohy a k zánětu úponu na kost patní. Výsledkem může být ostruha patní kosti. Tento výrůstek pak dráždí okolní tkáň a při došlapu způsobuje ostrou bolest.

„Postižení chodidla a paty je způsobeno vlivem špatné obuvi většinou v kombinaci s chybnou technikou běhu. Největším rizikem je přetahování životnosti obuvi a běh přes paty, kdy se místo odvíjení chodidla a následného dopadu v přední třetině chodidla dopadová energie koncentruje do patní kosti,“ vysvětluje ortoped. Zkontrolujte si tedy kilometry, které jste ve svých botách naběhali. Pokud je jich více než 800, vyměňte je. Stejně špatně mohou působit i příliš tuhé boty, které vaz napínají. Pokud vás bolí zatím jen chodidlo, věnujte se ráno ještě v posteli jeho protahování. Provádějte flexi a extenzi – hýbejte palci směrem k chodidlům a pak k nártům, jako byste chtěli do prstů u nohou něco zachytit. Pomáhá i masáž chodidla masážním míčkem. V technice běhu se zaměřte na správný dopad. Jestliže rentgenové vyšetření potvrdilo patní ostruhu, opět zkontrolujte svou běžeckou obuv. Zřejmě budete potřebovat speciální vložky. Pomoci by měly masáže a studené obklady. Z medicínských procedur magnetoterapie, laser nebo ultrazvuk.

HALLUX – VBOČENÝ PALEC

Jedná se o nejčastější vadu, která postihuje přední část chodidla a často se objevuje u běžců. Příčinou může být pravidelné vměstnávání nohy do příliš úzké obuvi. Dochází k vychýlení palce z osy a tím pádem k ochabnutí příslušných svalů. „I potíže s halluxy a předním holenním svalem souvisí s obuví. U běžců a běžkyň s tendencí rozvoje halluxů může těsná a hlavně úzká obuv běhání postupně zcela znemožnit,“ upozorňuje ortoped. Řešením je každodenní rozhýbávání a rozcvičování palců a soustředění se na správný došlap. Zásadní je výběr obuvi, díky kterému potížím můžete předejít. „Vyberte si boty, které jsou už v okamžiku koupě poddajné a formovatelné. Případně je nutné je uvolnit několikerým prohnutím kolem podélné i příčné osy. Boty nejdříve zaběhejte tak, že si dáte 2 až 3 běhy zkrácené na 50 až 60 % vaší běžné vzdálenosi a intenzity,“ radí Poštulka.