Půl století zákazů a příkazů

Jste překvapení, že tahle dieta není mezi svými konkurenty žádným začátečníkem? Francouzský lékař Pierre Dukan položil její základy již v sedmdesátých letech minulého století. Vycházel z omezeného příjmu sacharidů i tuků, takže jídelníček vystavěl v podstatě na kvalitních bílkovinách, doplnil pitným režimem (obyčejná voda) a navrch přidal 20 minut svižné chůze denně. Žádné zázraky se tedy nekonají. Dodnes koluje historka, že doktora Dukana inspiroval jeden jeho obézní pacient, který prohlásil, že se v rámci hubnutí vzdá všech potravin kromě masa.

Zdroj: Youtube

Dieta docela jistě pomohla ke snížení váhy tisícům lidí, byť zůstává otázkou, kolik z nich si tuhle váhu dlouhodobě udrželo. Jde totiž o značně restriktivní stravovací režim, zejména v úvodní fázi, kdy je příjem sacharidů zhruba na úrovni ketodiety. Jen je třeba připomenout, že ketodieta nezatracuje tuky. Ve výběru potravin je tedy rozhodně tolerantnější. Jak je to s (ne)povolenými potravinami v rámci Dukanovy diety? Hodně záleží na tom, v jaké fázi se nacházíte.

Čtyři fáze na cestě k vysněné váze

Začnete stanovením svého cíle – tzn. určení cílové váhy, na kterou se chcete dostat. Zde je třeba upozornit, že jako lékař postupoval doktor Dukan bezpochyby s ohledem na individuální zdravotní stav a potřeby svých pacientů. Vždy zohlednil i věk a skutečnost, jakou mají dotyční „hubnoucí“ historii – coby lékař obézních klientů jistě narážel poměrně často na lidi, pro něž byl jojo efekt nedílnou součástí hubnoucích pokusů. I z těchto důvodů trval na přizpůsobení délky jednotlivých fází konkrétnímu pacientovi.

1. fáze – útočná (1–7 dnů)

Povolené potraviny: libové maso (drůbeží bez kůže, pozor – vepřové povolené není – pouze panenka), vnitřnosti (játra, ledviny), ryby a mořské plody, vajíčka, nízkotučné mléčné produkty (maximálně 1 kg denně), tofu, tempeh, seitan.

Povinné: 9 gramů otrub denně, pitný režim – alespoň 1,5 litru vody denně

Dále je možné konzumovat umělá sladidla, nudle širataki, želatinu, menší množství citrónové šťávy a nakládané zeleniny. K úpravě masa je povolená 1 lžička oleje na den.

2. fáze – střídavá (1–12 měsíců)

Je založena na tom, že vždy jeden den jíte stejně jako v první fázi, druhý den jsou povoleny potraviny z první fáze a k tomu: listová zelenina, brokolice, květák, zelí, papriky, chřest, artyčoky, lilek, okurka, celer, rajčata, houby, fazolky, cibule, pórek, dýně a tuřín. V omezeném množství (1 porce za den) pak mrkev nebo červená řepa.

Povinné: 12 gramů otrub denně, maximální dávka tuků je stále 1 lžička oleje za den (na salát nebo k úpravě masa).

3. fáze – upevňující (10 dnů za každý kilogram shozený v první a druhé fázi)

V této fázi už můžete kombinovat potraviny z první a druhé fáze, k nim pak přidáváte dále:

  • ovoce (maximálně 100 gramů denně lesních plodů či melounu, případně 1 kus ovoce jako jablko, pomeranč, hruška, broskev, nektarinka, nebo 2 kusy kiwi, švestek či meruněk);
  • pečivo (dva krajíčky celozrnného chleba denně s velmi tenkou vrstvou másla);
  • sýr (40 gramů denně);
  • přílohy (maximálně 225 gramů denně – těstoviny, fazole, rýže, brambory, čočka);
  • uzeniny/maso (šunka či maso vepřové – 1 porce jednou či dvakrát do týdne);
  • nedietní pokrmy a nápoje (dvakrát do týdne si můžete dopřát vždy jedno jídlo sestávající se z předkrmu, hlavního chodu, dezertu a jedné sklenky vína);

Povinné: 15 gramů otrub denně, jeden den v týdnu musíte držet dle pravidel v první fázi.

4. fáze – stabilizační (délka trvání neurčitá)

Jde o finální fázi celé diety, dodržujete stejná pravidla jako ve fázi předchozí, rozhodně tedy vždy jeden den v týdnu podle první fáze, během ostatních dnů už můžete jídla plánovat volněji, ale stále byste měli rámcově dodržovat pravidla třetí fáze. Důležité je, že nesmíte používat výtah ani jezdící schody v situacích, kdy můžete jít po schodech.

Povinné: 17,5 gramu otrub denně.

Co riskujete?

Kromě jojo efektu? Ten je zde samozřejmě ve hře, nebudeme si nic namlouvat. Současně se odborníci často shodují, že Dukanova dieta není po výživové stránce vyvážená a při dlouhodobém dodržování může způsobit řadu zdravotních potíží. V roce 2014 byla provedena studie, která jasně ukazuje, že konzumace velkého množství bílkovin při restrikci dalších makroživin zvyšuje riziko rozvoje metabolických onemocnění. Současně nadměrně zatěžuje ledviny. Výzkum provedený o rok později dokonce konkretizuje rizika spojená přímo s Dukanovou dietou:

Co to pro vás znamená?

Že pro svoje zdraví uděláte lépe, když v boji s nadváhou či obezitou použijete takové zbraně, které zatočí s nadbytečnými tuky, ale neohrozí váš zdravotní stav. Určitě to není stravovací systém vhodný pro lidi, kteří mají zkušenost s poruchami příjmu potravy. A logicky nejde o dietu vhodnou pro pacienty trpící nějakým chronickým onemocněním. Dukanova dieta vystavuje organismus riziku nedostatku některých zcela zásadních vitaminů a minerálů a naprosto opomíjí pozitivní účinky zdravých tuků. V posledních letech ji dietologové kritizují i z hlediska doporučovaného pitného režimu – uvedených 1,5 litru vody za den považují zejména u starších lidí za nedostatečné množství s ohledem na velké dávky konzumovaných bílkovin.

Slibuje rychlý úbytek váhy – je to pravda?

Může být. Zejména úvodní fáze opravdu často vede k rapidnímu úbytku na váze. Nikde ale není psáno, že si tuto hmotnost udržíte – resp. jestli danou dietu dále vydržíte. Únava, bolesti hlavy a pocity slabosti provázející v mnoha případech první fázi Dukanovy diety jsou současně i častou příčinou dietního selhání.

Mnohem lépe uděláte, když se obrníte trpělivostí, nastavíte si zdravý, udržitelný jídelníček, přidáte vhodný pohyb a s nadbytečnými kily se rozloučíte sice pomaleji, ale jednou pro vždy.

Zdroje: