Ti, kteří tento systém s úspěchem vyzkoušeli, vám poreferují, že se překvapivě snadno zbavili posledních nadbytečných kilogramů. Tedy těch, co se často drží „zuby nehty“, zpřísnění v dietě na ně nezabírá a vyšší tréninkové dávky zase mnohdy nejsou reálné.

Přerušovaný půst vs. dieta držená obden

Nejspíš už jste slyšeli o přerušovaném půstu coby funkční metodě úpravy tělesné hmotnosti. Držení diety každý druhý den může být dalším efektivním prostředkem k dosažení těchto cílů.

Zatímco přerušovaný půst spočívá v redukci či naprosté eliminaci jídla po danou část dne, dieta na částečný úvazek funguje v řádech dnů.

Jak to celé vypadá v praxi?

  • V „nedietní den“ si můžete konzumovat zhruba 110 % normálního (tzn. udržovacího) kalorického příjmu. Lidově řečeno, můžete si leccos dopřát.
  • Dietní den ovšem vychází ze zhruba 25–30 % udržovací dávky kalorií. Dostanete se tak třeba na 500 kcal denně.

Když se zprůměruje kalorický příjem za dva dny, dostanete se do požadovaného deficitu, který zajišťuje plynulé a bezpečné snížení váhy. V tuto chvíli nejspíš leckoho napadne, že nedietní dny přece musí zcela vyrušit veškerou snahu provázející dny dietní, ale praxe vás přesvědčí o opaku. Nikde není psáno, že to bude fungovat u každého. Stejně jako jakékoli jiné stravovací režimy, i tento je třeba vyzkoušet.

Mnozí se bojí, že vydržet den jen na 500 kcal pro ně bude nezvladatelné, budou čelit výkyvům nálad a celé řadě dalších psychických i fyzických potíží. Zkušenosti ale bývají překvapivě dobré.

Co vám podle lidí, kteří tento systém stravování s úspěchem už nějakou dobu využívají, může pomoci:

  • zorganizovat si vše tak, abyste během nízkokalorických dnů byli poměrně dost vytížení, pak nebudete mít čas přemýšlet nad hladem či chutí k jídlu
  • zvýšit příjem tekutin (neslazený čaj, voda), protože tím potlačíte apetit
  • těšit se, že už ZÍTRA si můžete leccos dopřát

Cesta k udržitelnému jídelníčku

Ze zkušeností celé řady příznivců diety držené obden víme, že pro ně byl tento režim cestou k dlouhodobě udržitelnému zdravému jídelníčku. K tomu navíc dospěli poměrně plynule a přirozeně.

Po čase si totiž všimli, že ačkoli si v nedietní den naloží na talíř poctivou porci, nakonec to ani všechno nesnědí. Čím to je? Někteří tvrdí, že zmenšením objemu žaludku díky dietním dnům. Jiní, že lidem často stačí povědomí, že „to mohou sníst“, neporušují žádné zákazy a ničím se neproviní. Nejsou tím pádem ve stresu, netrpí výčitkami svědomí a více dají na vlastní pocity, včetně pocitu nasycení. Po čase se pak mohou postupně smazat rozdíly v kalorickém příjmu během nedietních a dietních dnů.

Člověk, který není dlouhodobě uvězněný ve striktním dietním systému, je mnohem více v pohodě psychicky a díky tomu i fyzicky.

Na co si dát pozor

Vzhledem k tomu, že během dietních dnů dost možná nebudete konzumovat dostatek vlákniny, mohou se někteří lidé zpočátku potýkat se zácpou. Většinou postačí věnovat více pozornosti pitnému režimu a navýšit konzumaci potravin bohatých na vlákninu (luštěniny, ovoce, zelenina), příznivě působí také fyzická aktivita.

Pár tipů, jak zvládnout dietní dny

  • nechoďte nakupovat potraviny, nákupy plánujte ve dnech nedietních
  • jezte pomalu, jídlo si vychutnávejte
  • když jsou v televizi reklamy, vstaňte a běžte si uvařit čaj nebo poklidit v kuchyni, řada reklam se týká jídla, bylo by to pro vás zbytečné pokušení
  • vyhýbejte se vytrvalostním aktivitám a cvičení o vysoké intenzitě