Recept: Špaldová vánočka

Recept: Špaldová vánočka
Jako patří k Velikonocům mazanec, tak si Vánoce nedokážeme představit bez vánočky. Světlé nadýchané pečivo plné mandlí a rozinek si dopřáváme po celé svátky. I vánočku si ale můžete připravit ve zdravější a odlehčené variantě, která bude sice na první pohled trochu tmavší, ale chuťově nebude za svojí tučnou kolegyní téměř v ničem zaostávat.

Kde se vzala vánočka?

Tradice pečení vánočky je v českých zemích velmi stará. První zmínka o jejím pečení se dá dohledat již v písemnostech z doby Václava IV., tedy v období 15. století. První vánočky však připomínaly spíše chléb. O pletené variantě vánoček se zmiňují teprve texty ze 16. století. Do domácností vánočka pronikla až ve století 18. Pořád se ale jednalo o pečivo dostupné spíše výše postaveným společenským vrstvám, což ale nebránilo hospodyním ve vytváření rodinných receptů a servírování všem členům rodiny včetně dobytka. Vánočku si také mezi sebou vyměňovaly jednotlivé rodiny jako vánoční dárek, případně jí obdarovávaly žebráky.

Vyzkoušejte její zdravou variantu

Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.