Z našeho celostně zaměřeného úhlu pohledu nepomáhala západní medicína a selhávala i ta alternativní – byliny, homeopatika, terapie… Při svém bádání po souvislostech jsem se dopracovala až k vědnímu oboru s lehce zavádějícím názvem: nutriční farmakologie. Našla jsem v něm spoustu odpovědí na své otázky a poznatky okamžitě včlenila do našeho každodenního života. A výsledek? Měsíc po měsíci sledujeme velmi výrazné změny, a to tím nejlepším možným směrem.

Faktory CO a KDY jsou základem

Výživoví specialisté podávají cenné rady ohledně obsahu a množství základních nutričních látek v potravě: makroživin (sacharidů, bílkovin, tuků) a mikroživin. Na rozdíl od makroživin nám mikroživiny nedodávají energii, ale jsou v těle důležité pro řadu biochemických reakcí. Jedná se o obsáhlou skupinu, zahrnující vitaminy, minerály, stopové prvky a fytonutrienty. Vedle obsahu žádoucích látek si hlídáme především kvalitu zdrojů potravin. Mnohé studie také potvrdily, že na naše zdraví má velmi výrazný vliv vedle toho, CO konzumujeme, také čas a četnost, tedy KDY konzumujeme. Pro udržení fyziologické váhy, podporu hormonální rovnováhy a posílení celkové odolnosti a imunity se vřele doporučuje tzv. přerušovaný půst.

Od zdravé stravy k nutriční farmakologii

V posledních letech prošla nutriční věda intenzivním pokrokem. Vznikl tak další pomyslný stupínek na poli vědomého stravování. Je jím odvětví, které zkoumá farmakologické účinky jednotlivých složek potravin na lidské zdraví. Tato oblast je definována jako nutriční farmakologie nebo také orgánově specifická výživa. Celá tato oblast se stále rozvíjí, jsou nalézány a studovány nové a nové farmakologické účinky nutričních složek. Mnohé studie prokázaly, že určité složky přirozeně se vyskytující v konkrétních potravinách mají velmi výrazné účinky v oblasti podpory či naopak potlačování zánětlivých procesů těla, degenerativních a civilizačních chorob, rakoviny, hormonální ne/rovnováhy, mozkových funkcí, funkcí imunitního systému a celkové vitality a odolnosti organismu.

Uzdravování bez léků aneb Jídlo budiž nám lékem

Sympatizanti tohoto oboru z řad vědců podtrhují důležitost nutriční farmakologie především z těchto důvodů:

  • Klasické léky neřeší příčinu nemocí, pouze potlačují symptomy. Užívání léků s sebou navíc nese spoustu nežádoucích účinků, na které často navazuje užívání dalších léků, a tím se celý systém řetězí. Člověk se stává závislým na lécích a jeho vnitřní ozdravné a regenerační schopnosti organismu stagnují a postupně se vytrácejí.
  • Nutriční farmakologie oproti lékům nabízí řešení využívající jednoduchých nutričních nástrojů k redukci nemocí eliminací samotné příčiny onemocnění a plně podporuje schopnosti těla uzdravovat se samo.

Hardware a software našeho těla

Přínos nutriční farmakologie sama sobě vysvětluji takto: Tělo funguje softwarově správně, pokud má v pořádku hardware. Naše tělesnost potřebuje pro svůj pohon energeticky a nutričně vyváženou potravu. Jakmile dojde ke správnému a funkčnímu vyživení organismu, dojde – často samovolně – k vyladění dalších, jemnohmotných procesů bytosti. Tedy software se – řízen svou vnitřní inteligencí – sám restartuje a stáhne si potřebné aktualizace. Pokud je potřeba dalšího a hlubšího „vylaďování“ organismu zvnějšku, jakákoli terapie či léčba má daleko hlubší dosah.

V dalších článcích se podíváme podrobněji na to, co konkrétně bychom měli ve svém jídelníčku omezit a čím své stravování naopak obohatit tak, abychom eliminovali chronický zánět a na něj navazující degenerativní a civilizační onemocnění včetně rakovinného bujení, abychom zlepšili a podpořili svůj imunitní systém a cítili se tak vitálnější, odolnější, silnější, stabilnější a abychom měli dostatek energie věnovat se svým životním vášním, koníčkům a žili kvalitní život.

Můžete se těšit na nové video, kde představíme své zkušenosti z praxe a poradíme praktické tipy do vaší vědomé diety inspirované nutriční farmakologií.