Kde se vzala vánočka?

Tradice pečení vánočky je v českých zemích velmi stará. První zmínka o jejím pečení se dá dohledat již v písemnostech z doby Václava IV., tedy v období 15. století. První vánočky však připomínaly spíše chléb. O pletené variantě vánoček se zmiňují teprve texty ze 16. století. Do domácností vánočka pronikla až ve století 18. Pořád se ale jednalo o pečivo dostupné spíše výše postaveným společenským vrstvám, což ale nebránilo hospodyním ve vytváření rodinných receptů a servírování všem členům rodiny včetně dobytka. Vánočku si také mezi sebou vyměňovaly jednotlivé rodiny jako vánoční dárek, případně jí obdarovávaly žebráky.

Vyzkoušejte její zdravou variantu

Voňavá vánočka k nejoblíbenějším svátkům roku zkrátka patří. Připravte si s námi její zdravou verzi bez množství mouky a bílého cukru. Vaše tělo vám bude vděčné.

Na zdravou vánočku si připravte:

  • 800 g špaldové mouky, ideálně celozrnné
  • 400 ml teplého mandlového mléka
  • strouhanou citronovou kůru
  • 4 žloutky
  • 150 g másla nebo kokosového tuku
  • kostičku droždí
  • na oslazení 100 g datlového sirupu nebo stévie
  • rozinky a mandle

Rostlinná mléka jsou dobrou alternativou živočišných, vyzkoušejte je.

Jak budete postupovat?

Stejně jako u klasické vánočky. Z kvasnic, mandlového mléka a datlového sirupu si připravte kvásek, který smíchejte se špaldovou moukou. Přidejte máslo, citronovou kůru, rozinky a mandle a nechte těsto v teple vykynout. Jakmile zdvojnásobí svůj objem, rozdělte jej na 9 dílů, ze kterých vyválíte podlouhlé copy a začnete plést. Tradiční vánočka by se měla skládat ze tří pater. Spodní bývá spleteno ze 4 copů, prostřední ze třech a horní ze dvou. Aby na sobě patra držela, upevněte je před vložením do trouby špejlí. Vánočku pečte asi 50 minut při teplotě okolo 150 °C tak, aby měla zlatou kůrku. Před vyjmutím z trouby vyzkoušejte špejlí, zda vevnitř nelepí.

Proč zrovna 9 pramenů vánočky?

Vánočka má představovat malého Ježíška zavinutého v povijanu. Tradičních 9 pramenů je také symbolických. Spodní čtyři jsou symbolem pro živly: oheň, vzduch, zemi a vodu. Prostřední vrstva vánočky symbolizuje lidskou vůli, cit a rozum. Na vrcholu vánočky pak trůní dva prameny značící nejvyšší hodnoty v životě člověka, lásku a vědění.