Vlašské ořechy jsou plné zdraví. V jejich složení jsou zajímavé zejména nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají předcházet vzniku kardiovaskulárních onemocnění a mají pozitivní vliv na vývoj mozku především u dětí. Vlašským ořechům by se tedy neměly vyhýbat těhotné ženy, které tak mohou ovlivnit ještě před porodem mentální schopnosti svých potomků. Zjistěte, jaké další potraviny pomohou ke zdárnému vývoji vašich dětí.

Kam s vlašskými ořechy nasladko?

Třeba do klasického jablečného závinu. Mleté vlašské oříšky z něho vytvoří hotový chuťový zázrak. Ořechová náplň bude výbornou obměnou také klasického makového závinu z kynutého těsta. Zapomenout nesmíme ani na tradiční medovník, který se bez mletých vlašských oříšků neobejde. Tradiční vánoční cukroví si již bez vlašáků také nedokážeme představit. Ořechy lze ale přidat rovněž do slaných jídel. Některá z nich mohou dokonce splňovat i limity zdravé výživy. Pojďme se podívat, kde všude se dají využít vlašské ořechy, aniž byste nutně při jejich konzumaci museli mlsat.

Připravte si k večeři zdravý salát

Vlašské ořechy se přímo milují s chutí červené řepy a kvalitního tvrdého nezrajícího sýra, například kozího. Salát doplňte o trochu polníčku či rukoly, nakrájená cherry rajčátka a navrch posypte hrstí vlašských ořechů. Nezapomeňte na dresink. Nejlepší k tomuto druhu pokrmu bude ten z vinného octa a dijonské hořčice. Odvážnější mohou přidat i trochu česneku. A o výbornou večeři, která vás zasytí a dodá vám potřebné živiny, máte rychle postaráno.

Salát dvakrát jinak

Jako vynikající obměnu si můžete připravit salát z červeného zelí, hrušek a ořechů. Ten bude ideální přílohou k masu anebo opět chutnou a výživově hodnotnou večeří na podzim i v zimě. Jeho příprava je opět velice jednoduchá. Přiměřené množství červeného zelí nakrájejte na malé kousky, přidejte jednu na kostičky nakrájenou hrušku, hrst vlašských ořechů a pro oživení trochu čerstvých mátových lístků. Opět doplňte dresinkem z vinného octa a dijonské hořčice, přidat můžete také olivový olej, který zvýrazní chuť.

Spojte chuť vlašských ořechů s hruškami

Jablka a vlašské ořechy mají své neoddiskutovatelné místo v celé řadě tradičních receptů. Málokdo ale vyzkoušel spojení vlašských ořechů s hruškami, které může být stejně výborné a pro mnohé překvapivé. Jako základ můžete použít klidně obyčejné listové těsto, které koupíte v každém supermarketu. Vložte jej do koláčové formy, propíchejte vidličkou a naplňte tvarohem smíchaným s vejcem a vanilkou. Navrch poklaďte na plátky nakrájené očištěné hrušky. Celý koláč posypte mletými vlašskými ořechy a zalijte medem a za necelou hodinku v troubě máte na světě dokonalý dezert, který svou chutí podtrhne podzimní náladu.

Dokonalý vánoční dárek z vlašských ořechů

Máte-li dostatek čerstvě vyloupaných vlašských ořechů, můžete z nich připravit i dokonalou pochoutku a milý vánoční dárek v jednom. Do vzhledově příjemné sklenky, kterou je možno víčkem uzavřít, naskládejte na dno několik vlašských ořechů a doplňte například sušeným ovocem. Bude-li vše domácí, tím lépe. Výborně se k tomuto účelu hodí sušené švestky, meruňky či rozinky, přidat můžete ale i další druhy ořechů, mandle a podobně. Celou směs zalijte čerstvě rozehřátým medem a nechte vychladnout. Poté již jen stačí uzavřít víčkem, které pokryjete kouskem plátýnka a ovážete stuhou či slámou. Přidat můžete i milé věnování pro obdarovaného. Med je ve spojení s vlašskými ořechy balzámem nejen pro tělo, ale i pro duši. Zjistěte, jaké benefity nabízí.