Pokud si všimnete, že si nejrůznější věci začínají vybírat svou daň, může to být známkou toho, že pomalu směřujete k vyhoření. Platí to i pro váš tréninkový plán a veškeré pohybové aktivity. Jakkoli můžete mít rádi ten pocit, že každý den úmorně cvičíte, uvědomte si, že více není vždy lépe, zvláště pokud se to týká cvičení. Přetrénování, tlak na sebe sama, když jste unavení, neumožní tělu, aby se dostatečně zotavilo, a z dlouhodobého hlediska vám to může uškodit. Udělejte proto sobě laskavost a začněte své tělo vnímat, naslouchejte mu a vyhněte se přetrénování a následnému vyhoření.

Když se objeví varovné příznaky vyhoření

Existuje několik varovných příznaků přetrénování, na které byste rozhodně měli brát zřetel. Je důležité naslouchat svému tělu a vědět, jestli není načase zpomalit. Nezapomeňte si dopřát dostatečný odpočinek a regeneraci, která je klíčová k tomu, abyste dělali pokroky.

Snížený výkon a žádný pokrok

Přestože jsou neúspěchy, co se týče kondice, zcela běžné a normální, je v tomto případě důležité si uvědomit, zda vás následující tréninky nevrací spíše o krok vzad. To by totiž mohla být první známka přetrénování. Když svému tělu nedovolíte, aby se před dalším tréninkem zotavilo, může dojít k tomu, že skončíte s únavou svalů, a k následnému poklesu progresu.

Pomalejší zotavení nebo přetrvávající bolestivost

Příliš mnoho cvičení a nedostatek času na regeneraci vysvětlují, proč vás stále bolí svaly. I když je bolest svalů po některém z tréninků normální, tak mějte na paměti, že bolest by neměla trvat déle než pár dní. Pokud se svaly ozývají delší dobu, tělo vám dává najevo, že je nejvyšší čas na pauzu.

Začínají se objevovat problémy s trávením

Možná jste už někdy slyšeli rčení, že žaludek a střeva jsou náš druhý mozek. Má to ale opravdu dobrý důvod, protože rozhozený trávicí systém může být známkou toho, že byste se měli podrobně podívat na svůj současný životní styl a rutinu.

Stres a přetížení mohou vést k nepříjemnostem, které mohou vyústit v problémy, jako je reflux nebo nevolnost. Pokud se to stane, z dlouhodobého hlediska to může významně narušit vaši rovnováhu ve střevě. U některých lidí se zpomaluje trávení, což vede k nadýmání, bolestem břicha a zácpě. U jiných naopak může stres urychlit trávení a způsobit průjem nebo zhoršit stav syndromu dráždivého tračníku či žaludečních vředů. Zkuste proto zpomalit, snížit intenzitu tréninku nebo si dát pauzu a pořádně si odpočinout. Díky tomu také zjistíte, zda nezaznamenáváte nějaké změny ve svém trávicím systému.

Neustálá únava a častější problémy se spánkem

Zatímco obvyklá únava se díky kvalitnímu spánku zlepšuje, přetrénování naopak může vést k pocitu vyčerpání, který je pak těžké setřást, a to dokonce i po nočním osmihodinovém odpočinku.

Pokud se při tréninku příliš namáháte, můžete se probudit s pocitem vyčerpání, kdy začnete zjišťovat, že i běžné denní úkoly jsou pro vás mnohem obtížnější a více vyčerpávající než obvykle.

Někdy se můžete cítit tak moc unaveně, ale když si jdete lehnout, nemůžete spát, což také může být známka toho, že se s vaším tělem něco děje. V případě, že si dopřejete dostatečný odpočinek i regeneraci, ale tyto problémy se spánkem budou stále přetrvávat, je nejvyšší čas navštívit lékaře a poradit se s ním.

Snížené libido

Zmizela z vašeho života touha na sex? I za tím se může skrývat přetrénování, které má výrazný dopad na vaše hormony, což může způsobit i snížení libida. Pokud se vaše sexuální touha vytratila bez vysvětlení, zamyslete se nad tím, zda se vaše cvičební rutina nějak nezměnila a zda si nepotřebujete dát chvilku oraz.

Změny menstruačního cyklu

Veškeré pohybové aktivity jsou pro tělo stresem a spouštěčem hormonů. Když nadmíru cvičíte a vaše tréninky jsou vysoce intenzivní, můžete tím také ovlivnit své hormony, které mohou vést třeba i ke změnám menstruačního cyklu, nebo dokonce ke ztrátě menstruace. Ženy by proto měly sledovat svůj menstruační cyklus, aby zjistily a zároveň pochopily, jak může každá fáze cyklu změnit i to, jak se v průběhu týdnů během tréninků cítí.

Problémy se soustředěním a pamětí

Je pro vás obtížné soustředit se na běžné úkoly a jen stěží je zvládnete dokončit? To může být znamením toho, že si potřebujete odpočinout a zpomalit!

Totéž pletí i pro vaši paměť. Pokud zaznamenáváte problémy se zapamatováním věci nebo stále zapomínáte na věci, které patří do vaší každodenní rutiny, s největší pravděpodobností za to může zvýšená hladina stresového hormonu – kortizolu. Tento stresový hormon je důležitý, protože pomáhá regulovat věci, jako je metabolismus, krevní cukr, tlak či spánek. Největší hladinu tohoto hormonu byste měli mít ráno a naopak večer by měla být nízká. Bohužel v dnešním světě je spousta lidí ve stavu vysokého kortizolu častěji, než je zdrávo, a přehnané cvičení k tomu může přispět.

Krátké výkyvy tohoto stresového hormonu jsou pro tělo dobré, ale chronická produkce výrazně ovlivní mnoho tělesných funkcí, včetně soustředění a paměti. Pokud si svou cvičební rutinu nastavíte správně, zjistíte, že se cítíte mnohem lépe i po duševní stránce. Takže se nebojte experimentovat a zkuste zjistit, co vám vyhovuje a co naopak ubírá čilost. Udělejte si ve svém rozvrhu místo i na odpočinek nebo na věci, díky kterým se budete cítit odpočatě, méně vystresovaně a celkově klidněji.

Podrážděnost a změny nálad

Cítíte se unavení, rozbolavělí, svírá se vám žaludek, máte hodně práce a zdá se vám, že si nepamatujete jednoduché věci? Není divu, že se cítíte podrážděně!

Když jste na pokraji vyhoření a máte málo energie, můžete si všimnout, že jste méně trpěliví a snáze propadnete vzteku, což může zasáhnout i vaše vtahy. Sociální spojení pro zdravý životní styl je důležité, proto upřednostňujte odpočinek a zkuste si promluvit s blízkými a rodinou o tom, jak se poslední dobou cítíte.

Protože každý z nás má jiné tělo a jiný styl, měli byste se zaměřit na to, jak se cítíte pouze vy a co je pro vás to pravé ořechové. Někdy zkrátka budete mít týden, kdy vám tělo bude dávat najevo, že je načase snížit intenzitu a více odpočívat, jindy naopak zase budete mít více energie a dosáhnete lepších výsledků. Nezapomeňte ale na to, že každý týden bude jiný – a to je zcela normální!

Závěr

Stejně jako můžete zažít vyhoření v práci, tak můžete zažít vyhoření i z nadměrného cvičení. Kontrolujte proto sami sebe, sledujte, jak se cítíte, a pokud si všimnete některého z výše zmíněných příznaků, zamyslete se nad tím, zda není nejvyšší čas začít dělat něco jinak.

Zdroje:
https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/digestive-health/five-lifestyle-tips-for-a-healthy-tummy/#:~:text=
https://www.healthline.com/health/cortisol-and-sleep