Bez spojení s tělem ztrácíme půdu pod nohama. V sanskrtu se první čakra jmenuje múladhára, což znamená ‚kořenová podpora‘. Tato čakra nás ukotvuje do těla, do fyzického světa, do země. Kořeny reprezentují, odkud jsme přišli: předky a rodinu, dělohu, osobní historii, ale i kolektivní historii národa. Nemůžeme zároveň popřít minulost a zachovat si kořeny.

Zdravá první čakra umožňuje energetické uzemnění, které je nezbytné pro dobrý pocit v těle, pocit bezpečí a vytvoření zdravých hranic. Uzemnění nám poskytuje orientaci v času, prostoru a napojuje nás na okolní prostředí. Dává nám zdroj síly skrze propojení těla s prostředím. Fyzicky se propojení odehrává přes nohy a chodidla: při chůzi a běhu dodává tlačení do země energii nohám. Základnu všech jógových pozic vytvoříte zatlačením chodidel dolů do země.

Pokud jsme uzemnění, můžeme být přítomní, soustředění, připravení. Bez uzemnění nemáme stabilitu. Ztrácíme střed, pustíme se opory, podklouznou nám nohy nebo se pustíme do snění ve fantazijním světě. Ztratíme schopnost pojmout a udržet. Když nedokážeme nic udržet, nemůžeme si zachovat ani hranice a vytvořit vnitřní sílu, a tak ani dospět. Lidem považujícím se za spirituálně založené se zlepší život, když se naučí posílat energii nejen nahoru, ale i dolů k nohám.

Cvičení 1: Hromosvod

Když nás něco rozhodí, většinou cítíme úzkost na hrudi, bušení srdce a zrychlený dech v horní části hrudi. Zkuste co nejrychleji poslat svou pozornost z hlavy a hrudníku dolů do chodidel. Všimněte si kontaktu chodidel se zemí, možná zahýbejte trochu prsty u nohou a trochu jimi do země vědomě zatlačte. Uzemněte se. A pak si dopřejte 1–3 hlubší nádechy a výdechy. Tím zpomalíte rozbušené srdce a zrychlený dech. Funguje to, když jste nervózní, když se leknete v autě při řízení nebo kdykoli potřebujete rychle získat zpět koncentraci.

Cvičení 2: Spojte se se zemí

Spojování se zemí můžete trénovat, když zaměříte pozornost na chodidla a nohy. Skvělá je masáž chodidel, ohýbání, propínání, výkopy, odtlačování chodidel od země nebo všechny ásany prováděné vestoje. V létě běhejte co nejvíce bosi – kameny, písek, tráva, mech, jehličí…, to vše jsou skvělé povrchy na trénink uzemnění. Přecitlivělost na různé povrchy značí zablokovanou energii, právě pro tyto jedince je podstatné cvičit. Pořiďte si tenisový nebo masážní míček s bodlinami a cvičte s ním doma: na jednu nohu si stoupněte, druhá tlačí na míček, pomalu přenášejte váhu na míček, aby se uvolnilo napětí.

Aktivujte chodidla a podpořte své uzemnění s fyzioterapeutkou Lucií Ternovou.

Zkuste cvičení na chodidla se Zuzanou Bičíkovou, zakladatelkou programu Vnímej svoje tělo.

Múladhára

  • Barva: aktivuje se jasnou zářivě červenou
  • Prvek: země
  • Právo: být a mít
  • Orgány: kořen páteře, nohy, kosti, chodidla, konečník, imunitní systém
  • Duchovní lekce: materiální svět
  • Démon: strach
  • Mantra: Lam
  • Drahokamy: achát, hematit, krvavý jaspis, granát, červený korál, rubín
  • Aromaterapie: cedr, hřebíček, pačule

Rovnováha se vyznačuje: dobré zdraví, vitalita, dobré ukotvení, příjemný pocit z vlastního těla, důvěra v život, pocit bezpečí a jistoty, schopnost relaxovat a být v klidu, stabilita, prosperita

Přeplněná čakra: obezita, přejídání, hromadění, upínání se na věci, chamtivost, loudání se, lenost, strach ze změny, závislost na jistotách, zatuhlé hranice

Vyprázdněná čakra: odpojení od těla, výrazná podváha, strach, úzkost, neklid, neschopnost usadit se, rozptýlené soustředění, zasněnost, nejasné hranice, chronický nepořádek

Fyzické projevy špatného fungování: problémy s trávením, konečníkem, tlustým střevem, potíže s kostmi, zuby, nohama (křečové žíly), chodidly, koleny, kořenem páteře (kostrčí), zadkem, poruchy příjmu potravy a imunity (časté nemoci)

Afirmace vhodné pro podpoření 1. čakry:

  • Být teď a tady je bezpečné.
  • Mám ráda své tělo a respektuji jeho signály.
  • Jsem zaplavená hojností.