Promyslete vlastní recepturu

Přestože první kroky při výrobě mýdla nejsou snadné, s trochou praxe vám osvědčené postupy přejdou do krve a budete chtít přikročit k vytvoření vlastního receptu s originálním složením. To ale vůbec není jednoduché. Abyste měli šanci tento krok úspěšně přestát a začít vyrábět svá originální mýdla podle vlastních receptur, budete muset být schopni předem přesně propočítat jejich složení. Pro začátečníka věc zhola nemožná. Naštěstí je k dispozici celá řada nástrojů, které s tímto krokem pomohou. Jedním z nich je proslulá mýdlová kalkulačka SoapCalc. Ani její použití nemusí být hned napoprvé zcela jasné. Přemýšlíte nad originálním receptem na mýdlo? Co zkusit přidat třeba extrakt z nedoceněné pampelišky?

Jak používat mýdlovou kalkulačku Soap Calc?

Stránka, která se otevře po rozkliknutí odkazu, může mnohé spíše odradit. Ale nedejte se, nic na tom není. Budeme vycházet z jednotlivých kroků a vysvětlíme si, co znamenají a jaké nabízí možnosti nastavení.

Držte si klobouky, začínáme

Vlevo nahoře musíte v prvním kroku vybrat typ použitého louhu, v našem případě a vždy do budoucna nechte zatrženou volbu NaOH, což znamená, že mýdlo budeme vyrábět z hydroxidu sodného. Ve druhém bodě nastavujete hmotnost olejů, z nichž budete mýdlo vyrábět. Ve třetím pak nastavujete procento vody v mýdle. To je dobré držet do 25 až 30 %, případně se můžete řídit fungujícím poměrem vody vůči hydroxidu 2 : 1 – lze nastavit v poslední volbě bodu 3 (Water : Lye Ratio – 2 : 1). V bodě 4 nastavujete přetučnění, což je dobré držet do 10 %. Čím více tuků s pěnivými vlastnostmi v receptuře budete mít, tím vyšší přetučnění nastavte. Počítejte s rozmezím přetučnění mezi 5 a 10 %. A konečně poslední kolonka bodu 4 znamená množství vůní a éterických olejů, které plánujete do mýdla dát. Optimální hodnota se pohybuje do cca 30 g/kg. Větší množství už by mohlo mít nežádoucí vliv na finální vlastnosti mýdla. Tím bychom měli hotové základní nastavení a čeká nás to nejdůležitější.

Jak nastavit klíčové vlastnosti mýdla?

Přichází bod 5, který je pro finální podobu mýdla nejdůležitější. Právě v něm totiž nastavujete vlastnosti, kterými váš výrobek bude disponovat. Pro začátek můžete nechat vyplněné přednastavené hodnoty, ale do budoucna bystě měli vědět, co která z nich znamená. Tvrdost mýdla a čisticí schopnosti jsou zřejmě jasné. Pod pojmem „Condition“ se skrývají pečující vlastnosti mýdla. Čím vyšší číslo, tím více bude mýdlo vaši pokožku hýčkat. S pěnivostí můžete klidně hýbat směrem nahoru. Hodnota „Creamy“ určuje, jak moc bude pěna na mýdle krémová. „Iodine“ pak znamená trvanlivost mýdla, tedy za jak dlouho jej vymydlíte. Se snižující se hodnotou bude zároveň výsledné mýdlo měkčí, proto je dobré tento ukazatel držet v rozmezí od doporučených 41 do 70. Indikátor INS není pro domácí výrobu důležitý, klidně jej ponechte bez úprav. V bodě 5 se pod vlastnostmi mýdla vyskytuje ještě tabulka, která ukazuje množství mastných kyselin v receptu.

Z jakých tuků se bude vaše mýdlo skládat?

To nastavíte v bodě 6. Vybrat si můžete, zda budete množství jednotlivých olejů nastavovat v procentech či v gramech. Základem většiny mýdel by měl být olivový olej. Chcete-li, aby vaše mýdlo pěnilo, zahrňte do receptu také kokosový tuk. Zbytek je čistě na vás. Tuto dvojici můžete doplnit o palmový olej, který již ve většině receptů bývá nahrazován bambuckým máslem. Pro zvláčnění pokožky můžete přidat kakaové či mangové máslo, mandlový nebo jojobový olej anebo si nastudovat vlastnosti úplně jiného oleje, který chcete mít ve svém mýdle, a zařadit ho. Pak už stačí pouze kliknout v bodě 7 na „Calculate Recipe“ a nechat si spočítat odpovídající poměry. Nezapomeňte poté kliknout také na druhé tlačítko „View or Print Recipe“ a vytisknout si stránku se svým novým výtvorem, abyste ji měli kdykoli k dispozici. Základem většiny přírodních mýdel je olivový olej. Znáte jeho benefity pro zdraví a pokožku?

Výroba vlastního mýdla je krásný experiment. Proto popusťte uzdu fantazii a začněte vytvářet originální recepty, na kterých si ověříte své schopnosti. Jestliže se vám některý z nich osvědčí, rozhodně si jej nenechávejte pro sebe. Celá řada mýdlařek a mýdlařů jej jistě bude chtít také vyzkoušet.