Olivový olej: Pomocník v kuchyni i v kosmetice

Zdroj: DUSAN ZIDAR / Shutterstock.com
Olivový olej patří k nejvýživnějším potravinám, které můžeme zařadit do našeho jídelníčku. Obzvlášť ten extra panenský. Olivový olej je plný antioxidantů, nenasycených mastných kyselin a také vitamínů - konkrétně vitamínu E a vitamínu K. Jeho pravidelnou konzumací doplníte do těla železo, měď či vlákninu. Dbejte ale vždy na kvalitu oleje.
Olivový olej v kuchyni
Olivový olej můžete využívat v kuchyni na stovky způsobů. Jako základ pro salátové zálivky, nakládat do něj sýry, vyrábět z něj pesto. Ve studené kuchyni určitě využívejte extra panenský olej. Získáte z něj všechny živiny. Při vaření či smažení dejte naopak přednost olivovému oleji, který není nutně lisovaný za studena. Jeho zdraví prospěšné látky byste tepelnou úpravou stejně zničili. Rozhodně ale olivový olej využívejte i v teplé kuchyni, má totiž velmi vysoký bod zakouření - až 200 °C. To v praxi znamená, že se nepřepaluje, tudíž při smažení nevznikají žádné zdraví škodlivé látky.
Zdravotní benefity olivového oleje
