Pampeliška je léčivá od kořene po listy

Pampeliška aneb smetánka lékařská se výborně hodí na jarní očistu.
Pampelišku většinou považujeme za bezcenný plevel. Její odborný název, smetánka lékařská, ale dává tušit, že v sobě skrývá blahodárné účinky. Prospívá trávení, játrům a žlučníku, podporuje činnost ledvin a výborně se hodí na jarní očistu.    

Pampeliška je léčivá od kořene přes listy až po květy. Je bohatým zdrojem vitaminů A, C, D, B komplexu i tříslovin. Obsahuje minerály, jako je zinek, železo, vápník, hořčík a draslík, a také hořčiny (odtud její nahořklá chuť), které pročišťují játra, aktivují žlučník a tvorbu trávicích šťáv a celkově podporují dobré zažívání. Smetánka lékařská blahodárně působí i na ledviny, protože má detoxikační a močopudné účinky a usnadňuje rozpouštění ledvinových kamenů. Hodí se tedy na pročištění organismu a také tehdy, když vás trápí otoky nohou. 

Nejcennější je kořen 

Stvoly zažehnají jarní únavu – stačí po dobu dvou týdnů denně schroupat pět šest stonků. Z mladých listů připravíte výborný a hlavně zdravý salát. Z květů se připravuje pampeliškový ‚med‘ a sirup. Jak na něj? „Dvoulitrový hrnec naplníme do poloviny květy a zalijeme asi 1,5 litrem vroucí vody tak, aby byly ponořené. Přidáme dva oloupané a nakrájené citrony a vše 10 minut povaříme. Květy necháme v hrnci přes noc přikryté utěrkou. Druhý den vše přecedíme, osladíme kilem cukru a svaříme do hustoty sirupu," radí bylinkářka Monika Golasovská z Bylinkové Terapie. 


Nejléčivější částí byliny je kořen. Pomáhá metabolizovat tuk nahromaděný v játrech a zvyšuje sekreci žluči. Připravte si čaj z kořene a listů: Kořen vařte alespoň 8 minut, listy stačí zalít vroucí vodou a pak nechat louhovat 3–5 minut. Čaj popíjejte 2–3× denně po dobu dvou týdnů a pak týden vynechte. 

V různých částech roku sbírejte něco jiného 

Listy se trhají předtím, než rostlina vykvete (březen–duben), květy a stvoly v době rozkvětu (květen–září). Kořen pampelišky sbírejte brzy zjara, nejlépe v březnu, kdy se v něm ještě drží účinné látky. Pak dá bylina svou sílu do natě a květů. Znovu se kořen sbírá na podzim po odkvětu, kdy se účinné látky stahují zpět pod zem. 

Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.