Abychom vám usnadnili začátek, odpověděli jsme na některé z nejčastějších otázek týkajících se fitness světa. Tyto informace s vám budou hodit, ať už se blížíte ke svému prvnímu tréninku, nebo jste na své cestě již pár týdnů.

Před prvním tréninkem

1. Jak často cvičit?

Nejčastější otázka, o které každý začátečník přemýšlí. Odpověď závisí na vašich osobních cílech, životním stylu a aktuální kondici. Pro ty, kteří jsou na začátku své cesty nebo se ke cvičení vracejí, jsou dva až tři dny tréninku každý týden skvělým začátkem, jak začít budovat kondici a zároveň dát svému tělu čas na zotavení.

Jakmile si na nový pohyb zvyknete, můžete do svého plánu zařadit další tréninky, a když se vaše kondice zvýší, můžete zařadit čtyři až pět tréninků týdně.

Kromě cvičení vám přidání lehkého pohybu do každodenního dne, jako je chůze, jízda do schodů, jízda na kole nebo jóga, pomůže vybudovat kondici a zůstat aktivní i mimo tréninkové dny.

2. V jakou denní dobu je nejlepší cvičit?

Nejlepší čas na cvičení je, kdykoli se vám to hodí a máte čas!

Koukněte se na svůj týdenní rozvrh a zjistěte, která denní doba je pro vás vhodná. Pokud je vaše rutina flexibilní, popřemýšlejte o tom, kdy se cítíte nejvíce energetičtí nebo kdy byste raději cvičili.

Ranní cvičení může být pro mnohé z vás velmi energetizujícím způsobem, jak nastartovat nový den, zatímco jiní dají přednost odpoledním či večerním hodinám.

Důslednost je to, na čem záleží nejvíce. Zaměřte se proto na cvičení v dobu, která vyhovuje vám. To vám také usnadní start ve vaší nové fitness cestě a bude pro vás jednoduší se cvičení držet.

3. Jak dlouhý by měl trénink být?

Opět to závisí na tom, co funguje pro váš životní styl. Pro dospělé doporučuje Světová zdravotnická organizace alespoň 150–300 minut středně intenzivní aerobní fyzické aktivity nebo 70–150 minut intenzivní aerobní fyzické aktivity každý týden.

Bez ohledu na to, kde se nachází váš výchozí bod, je důležité zachovat konzistenci pohybu. Pro někoho budou příjemnější tréninky po dobu 25 minut několikrát týdně a jiní dají přednost delším časovým tréninkům maximálně třikrát týdně. Pamatujte, že je vždy dobré zařadit i velmi krátký trénink než žádný. Dokonce i přizpůsobení se každodenní procházce vám může výrazně pomoci dosáhnout rychleji vašich fitness cílů.

Pokud patříte do skupiny lidí, kteří jsou velmi vytížení, můžete dát přednost kratším a intenzivnějším tréninkům, jako je například HIIT cvičení.

4. Je důležité se před tréninkem zahřát?

Samozřejmě! I když víme, že je lákavé se do cvičení rovnou pustit, zvláště pokud máte málo času, tak rozcvička a celkové zahřátí je velmi důležité, protože díky němu snížíte riziko zranění, ale také můžete zlepšit svůj výkon. Správná rozcvička perfektně připraví tělo na následující aktivitu, zvýší tělesnou teplotu a prokrví svaly.

Jednoduché zahřátí může trvat pět minut přes kardio nebo za pomoci dynamického protažení svalů, které se při cvičení chystáte použít.

5. Mám zařadit silový trénink, kardio nebo obojí?

Obecně se doporučuje střídání kardia a silového tréninku. Střídání mezi těmito dvěma způsoby je dobrý způsob, jak najít rovnováhu. A proč zařadit obojí? Protože jen díky kombinaci můžete těžit z výhod každého z nich.

Dva až tři tréninky založené na silovém tréninku každý týden mohou vést k významným zdravotním přínosům, jako je nárůst svalové hmoty, zesílení kosti, zrychlení metabolismu, zlepšení držení těla, rovnováhy a flexibility kloubů. Rozsáhlé výzkumy také ukazují, že zlepšují zdraví srdce a přináší pozitivní dopad i na duševní zdraví.

Pravidelné kardio zvyšuje srdeční frekvenci a podporuje průtok krve, zdraví srdce, mozku, plic, a navíc zlepšuje spánek.

6. Mám zvedat činky, když chci zařadit silový trénink?

Silový trénink je způsob, jak budovat svalovou hmotu, celkovou sílu a zdraví. Mnoho žen dává přednost posilování s posilovacími stroji v posilovně nebo s volnými činkami, jako jsou klasické jednoruční činky, kettlebell, zatímco jiné ženy naopak preferují posilování s vlastní vahou.

Opět záleží jen na vás, čemu dáte přednost a co vás bude více bavit. Nejlepší způsob, jak to zjistit, je vyzkoušet nejrůznější variace silového tréninku a pak se rozmyslet, jaký styl zařadíte do svého tréninkového plánu.

Zdroj:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29800984/