1. Alkohol a jeho prázdné kalorie

Veškeré alkoholické nápoje často nazýváme jako „prázdné kalorie“, protože tělu sice poskytnou určitý počet kalorií, který může ve větším množství značně zvýšit náš celkový energetický denní příjem, ale bez jakéhokoli obsahu živin a prospěšných látek, které jsou pro tělo nezbytné. Drinky a alkoholické nápoje zkrátka tělu neposkytnou žádné výhodné nutriční hodnoty.

2. Alkohol ovlivňuje orgány

Játra fungují jako filtr pro jakékoli cizí látky, které tělu nejsou vlastní a které se do těla dostávají z alkoholu či drog. Navíc také hrají velkou roli, co se týče metabolismu tuků, bílkovin a sacharidů. Nadměrná konzumace alkoholických nápojů může vést k alkoholickému ztučnění jater, kdy tento stav může poškodit játra a ovlivnit celkový způsob, jakým tělo metabolizuje a ukládá přijaté tuky a sacharidy. Tyto změny a způsoby, jakým tělo tuto energii ukládá, může do jisté míry výrazně ztížit cestu za vysněným tělem a podpořit snadnější ukládání do tukových zásob.

3. Alkohol přispívá k ukládání tuku v oblasti břicha

Potraviny s vysokým obsahem jednoduchých cukrů, jako jsou ty, které najdeme ve sladkých dortících, koláčcích a nejrůznějších sladkostech, se nacházejí i v pivu a dalších alkoholických drincích. Tyto potraviny i nápoje jsou vysoce kalorické a často nemá tělo prostor k tomu je ihned přeměnit na energii. Proto se kalorie z nich ukládají jako tuk, a protože si nemůžeme vybírat, kam se náš tuk bude ukládat, tak má tendenci hromadit se v oblasti břicha.

4. Alkohol zvyšuje chuť k jídlu

Jak už je známo, alkohol zvyšuje chuť k jídlu a sklon k pohodlným a nezdravým pokrmům. Alkohol snižuje zábrany, tlumí myšlení a schopnost rozhodovat se, a proto hraje zásadní roli v tom, po čem v podnapilém stavu sáhneme. Nejčastěji to bývají jídla, která jsou smažená a na která narazíme ve fast foodech či rychlých občerstveních, když se v noci vracíme domů. Studie také naznačují, že alkohol může vyvolávat signály hladu v mozku, a to vede ke zvýšenému nutkání konzumovat větší množství kalorií.

5. Alkohol ovlivňuje hormony

Pití alkoholických nápojů může ovlivnit zejména hladiny hormonů v těle – například testosteronu, který je důležitý pro mnoho metabolických procesů, včetně budování svalů a spalování tuků. Jedna ze studií poukazuje na skutečnost, že nízká hladina testosteronu může mít také spojitost s metabolickým syndromem, jako je vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, vysoká hladina cukru v krvi či vysoký index tělesné hmotnosti.

6. Alkohol a jeho vliv na trávení

Příjem alkoholu a jeho konzumace se může podepsat na správné funkci trávicí soustavy. Alkohol totiž velmi zatěžuje žaludek včetně střev a kvůli tomu snižuje trávicí sekrece a veškeré trávení potravy. Protože jsou trávicí sekrety základním prvkem zdravého trávení (rozkládají potravu na makro- a mikroživiny), tak jejich snížená funkce eliminuje vstřebatelnost a využití prospěšných látek. Proto konzumace alkoholu zhoršuje zdravé trávení a vstřebatelnost všech přijatých živin a ovlivňuje celkový chod metabolismu i orgánů, které jsou klíčové pro snižování hmotnosti.

7. Alkohol a nekvalitní spánek

Pití alkoholu se podepisuje i na kvalitě spánku. Protože tělo i orgány jsou v důsledku konzumace těchto nápojů velmi zatížené, tak tělo nemá dostatek prostoru na to, aby správně opravovalo a regenerovalo svaly po zátěži. Také se zvyšuje riziko širšího času bdělosti a narušení spánkových cyklů. Nedostatek spánku – ať už z důvodu alkoholu, či jiných okolností – vede k nerovnováze hormonů, které úzce souvisí s pocitem hladu, sytosti a ukládání přijaté energie.

Závěrem

Ano, alkohol značně ztěžuje hubnutí, protože:

  • Má vysoký obsah prázdných kalorií.
  • Zejména alkoholické drinky jsou plné cukrů a značně navyšují energetický denní příjem.
  • Pití alkoholu zvyšuje chuť k nezdravým jídlům a může zapříčinit přejídání se.
  • Alkohol vysoce zasahuje do tělesných mechanismů včetně těch, které souvisí se spalováním tuků.
  • Alkohol má negativní účinek na správné fungování procesů v těle.

Jak mít konzumaci alkoholu pod kontrolou, když vyrazíte ven s přáteli, a přesto si udržet balanc společenského života a cesty za vysněnou postavou?

  • Stanovte si jasný cíl, kolik toho za večer vypijete.
  • Alkoholické nápoje prokládejte vždy sklenicí vody.
  • Dejte přednost nápojům, jako je bílé víno, protože na rozdíl od míchaných drinků obsahuje daleko méně kalorií.

Zdroj:
https://www.databazeknih.cz/knihy/vyhrajte-boj-o-stihle-telo-182536