Proč v zimním období máme tendenci nabírat na váze

Dříve byly zimní měsíce spojené s hladem. Jedna z nynějších teorií říká, že jsme geneticky naprogramováni tak, abychom na podzim výrazně zvýšili zásoby tuku a díky tomu mohli přežít zimu i s menším množství dostupných zdrojů. Problém je ale v tom, že v dnešním světě už nepotřebujeme ukládat žádný tuk, protože potravy máme nadbytek v jakémkoli ročním období.

Dalším důvodem, proč v zimě máme sklony přibírat, je, že hormon melatonin, který se spouští s nástupem stmívání a šera, nám způsobuje zvýšenou únavu, která se s příchodem zimy zvyšuje. Z tohoto důvodu pro nás může být těžší i ranní vstávání z postele.

V zimě obecně pociťujeme méně štěstí a radosti. Často v tomto období máme horší nálady a někdo může trpět více na deprese. Pokud k tomu dojde, je velmi pravděpodobné, že v tomto emocionálním rozpoložení budeme více konzumovat potraviny, které jsou energeticky vydatnější, sladší či s vysokým obsahem tuku a nezdravého zpracování. Jak už víme, tak jídlo je samo o sobě pohodlím a pro někoho i útěchou.

Jak zvýšit svůj denní energetický výdej i za špatného počasí

1. Není špatného počasí, jen špatného oblečení

Mnoho lidí nerado chodí v zimě ven, protože neumí své vrstvené oblečení přizpůsobit nynějšímu počasí. Většina lidí si neustále stěžuje, že neradi mrznou venku, ale problém je v tom, že jsou pouze špatně oblečení. Zimní obloha a vzduch jsou v tomto období velmi osvěžující. Terén je dostatečně viditelný a okolí je bez návalu lidí. Pokud se pořádně oblečete, zvolíte vhodnou zimní obuv a odhodláte se vyrazit do přírody, určitě neuděláte chybu. Naopak prospějete své kondičce, pročistíte si hlavu, utřídíte si myšlenky a domů se vrátíte nabití energií a s dobrou náladou. Zkuste si najít na zimním počasí něco pozitivního a uvidíte, že váš přístup k chození ven se výrazně změní.

2. Úklid domácnosti

Ano! Nemusíte jen cvičit, protože i při samotném uklízení bytu můžete spálit spousty kalorií a díky tomu se udržovat ve formě, co se váhy týče. I když úklid nenahradí veškerý pohyb a cviky, které jsou speciálně zaměřené na určité partie, tak do svého energetického výdaje si je bezesporu započítat můžete. Během všech domácích činností, ať už se jedná o utírání prachu, mytí nádobí, vytírání, vaření, žehlení, či úklid skříní, spalujete kalorie, ale také zapojujete některé svaly.

3. Online cvičební programy

Pokud patříte do skupiny lidí, kteří v zimních venkovních podmínkách zkrátka nefungují, je pro vás ideálním řešením pustit se do online programů, které vám pomohou udržet se ve formě, ať už venku sněží, nebo prší. Tyto programy jednoduše zařadíte do svého běžného života a bude jen na vás, kdy si svůj zvolený cvičební program pustíte. Můžete si vybrat z širokého spektra a zvolit takový program, který vám bude nejsympatičtější. Jeden den můžete zvolit kardio a další dny například vyzkoušet silový trénink.

4. Pořiďte si základní výbavu na cvičení doma

Pokud vás už nebaví cvičit jen s vlastní vahou a rádi byste svůj fitness plán opět oživili, můžete si domů pořídit základní vybavení, které vás zase posune o kus dál a podpoří vaši motivaci zvednout se z gauče.

Skvělým pomocníkem a základním vybavením jsou například odporové gumy, které jsou cenově dostupné a pomohou vám procvičit a posílit celé tělo.

TRX neboli závěsný systém je praktický, protože ho můžete jednoduše zaháknout do dveří a díky jeho skladnosti ho schovat, pokud ho zrovna nebudete používat. TRX vám pomůže procvičit a posílit tělo a podpoří jeho stabilitu.

Jednoruční činky vám pomohou k tomu, abyste svůj trénink podpořili a přiblížili se k vybavení, které najdete v každé posilovně. Vhodnou variantou jsou činky, u kterých si můžete regulovat váhu a podle svých sil si na závaží přidávat či ubírat.

Kettlebell je pomůcka, která zpestří každý trénink a umožňuje rozmanitější pohyby, než je tomu u klasických činek. Díky němu zapojíte nejrůznější svaly, které při klasickém cvičení nemáte možnost zapřáhnout.

Běžecký pás či trenažer je sice větší investicí, ale pokud se chcete udržet stále v pohybu a kondici, tak jeho pořízení se vyplatí. Můžete si zacvičit kdykoli během dne, třeba i pokud sledujete svůj oblíbený pořad nebo večerní film.

5. Hudba motivuje k pohybu

Dalším způsobem, jak efektivně podpořit spalování a zvýšit svůj energetický výdej, je hudba. Samotný poslech oblíbené hudby v nás vyvolává emoce a s lehkostí nás doslova nutí k tomu, abychom se hýbali do tanečního rytmu. Z tohoto důvodu si zapněte své oblíbené songy pokaždé, když budete mít chvilku času. Samozřejmě nejlepší je hudbu poslouchat v pozadí po celý den, a pokaždé když vás písnička zaujme, vstaňte od televize a zatancujte si. Uvidíte, že díky ní vydržíte v intervalovém pohybu, a navíc podpoříte i svou náladu.

6. Nezapomeňte na dostatečný spánek a pitný režim

Abyste mohli úspěšně hubnout, tak potřebujete nejen pohyb, ale také dostatečný spánek včetně dodržování pitného režimu – bez toho to zkrátka nepůjde. Snažte se spát alespoň osm hodin denně, aby si tělo mohlo odpočinout a svaly se po cvičení mohly zregenerovat. V případě, že váš spánek nebude dostatečný, mohou se dostavit nezvladatelné chutě na sladké, které vám vaši cestu za shozenými kily příliš neusnadní.

Opomíjet byste neměli ani pitný režim. Ochucené a sladké limonády v tomto případě vyměňte za vodu, kterou si dochutíte například citronem. Ušetříte díky tomu velké množství kalorií, což vám opět pomůže udržet si svůj kalorický výdej v rovnováze.