Návyky jsou cestou k úspěchu

Abyste si osvojili nové návyky a zdravé chování, jako je zdravá strava, pravidelný pohyb, dostatečný spánek, a s přehledem zvládali i běžný stres, musíte mít trpělivost a dělat věci tak, aby vás bavily, naplňovaly a stále byly vaším hnacím motorem.

V tomto článku se budeme bavit pouze o návycích skrze cvičení, jak se soustředit na pozitivní změny a jak z celého svého fitness plánu můžete jednoduše vytvořit příjemnější zážitek, který si budete naplno užívat. Možná jste to nevěděli, ale mozek dokáže odměňovat příjemné zážitky tak, že zvýší produkci dopaminu a serotoninu. Díky tomu se z cvičení stává činnost, která vám dodává příval energie, dobrou náladu a vytváří z něj pozitivní zážitek. To následně způsobuje, že čím déle budete cvičit, tím lépe se budete cítit, a to jde ruku v ruce se zdravějším a plnohodnotnějším životem a změnou k lepšímu.

Nyní si povíme o několika krocích, které vám usnadní cestu novým životním stylem, abyste ke cvičení a jakémukoli pohybu přistupovali jako ke zdravějšímu a lepšímu životu, který je nezbytný pro to, aby se z něj vybudoval zvyk, jenž vás obohatí.

1. Odměna je důležitá, proto si dopřejte

Co to znamená? Po každém dokončeném týdenním plánu skrze trénink, který absolvujete, si dopřejte něco, co máte rádi, nebo si udělejte radost drobností, která vás namotivuje do dalšího týdne. Tím nemyslím, že byste měli spořádat dvě čokolády naráz a k tomu si zajít do kina, kde to proložíte několika litry coly a tím největším dostupným popcornem. Spíše si udělejte radost, která bude z nějaké části propojena se cvičením a novým životním stylem.

Může se jednat o koupi nových legín, běžeckých bot, podložky na cvičení, případně si udělejte chvilku pro sebe a zrelaxujte se ve wellness s masáží, která vás příjemně uvolní. Tímto odměňováním se pokaždé bude spouštět proces v mozku, který si cvičení spojí s pozitivními výhodami, a vy si tak lépe vybudujete dlouhodobý zvyk.

2. Cvičení si vždy naplánujte

Aby se vaše nové zvyky rozvíjely a stávaly neodmyslitelnou součástí vašeho života, je zapotřebí je do svých dnů pravidelně a konzistentně zařazovat. Pokud jste plánovací typ, jistě vám tento způsob bude vyhovovat a snáze si pro svou novou fyzickou aktivitu najdete v kalendáři nějaké volné místo, i kdyby se mělo jednat pouze o 30 minut aktivního pohybu. Najděte si proto o víkendu čas a naplánujte si, kdy a kde budete cvičit. Díky tomu nový návyk snáze zařadíte do svého života a nebudete se vymlouvat sami sobě, že zrovna dnes toho máte moc.

3. Stanovte si reálné cíle

Ohledně stanovení cílů má mnoho lidí problém. Buď nemají cíle žádné, anebo je mají, ale příliš vysoké a nereálné. V tomto případě jsou obě varianty špatně. Zaměřte se proto na malé či krátkodobé cíle, které zvládnete lépe. Nemá cenu nesmyslně plánovat maraton za tři měsíce, pokud jste s během začali před měsícem. Co se raději zaměřit na to, že každý týden uběhnete o 1 km více než v týdnu předešlém? Že zkusíte trumfnout své poslední tempo? Anebo že zkusíte vyběhnout kopec? Tyto cíle budou pro vás snadněji dosažitelné a zároveň vás nebudou tolik stresovat. Můžete si dát i za cíl, že vyzkoušíte jiný pohyb, že místo běhu vyzkoušíte silový trénink, tenis nebo navštívíte posilovnu.

4. Bez změny myšlení to nepůjde

Zaměřte se na své cíle a výsledky tak, abyste se soustředili pouze na kvalitu vlastního života, než abyste se snažili dosáhnout vzhledu, který má váš idol ve světě fitness. Místo toho se snažte myslet na cvičení jako nástroj k lepšímu zdraví a k lepší kvalitě života. Pokud dokážete přepnout své myšlení na tento způsob, překvapí vás, jak budete motivovanější a důslednější ve svém tréninku i životním stylu.

5. Zaznamenávejte si

Pomocí tabulek, sešitu či aplikace sledujte své pokroky. Můžete zaznamenávat své pocity, jaký jste ten den měli úspěch, zda jste zvedli větší váhu než obvykle, uběhli nebo nachodili během dne více kroků. Jednoduše zaznamenávejte každý svůj pozitivní pocit, kterého jste si všimli, protože tento způsob vám dopomůže k tomu, abyste své myšlení posunuli a zároveň se soustředili na proces, který vás pomalu vede k výsledkům.

6. Zapojte se do komunity se stejným cílem – být aktivní

Jak si lépe vybudovat zvyk a držet se svých nových plánů a předsevzetí, může být pro úplného začátečníka těžší než pro již aktivní lidi. Z tohoto důvodu je dobré zapojit se na sociálních sítích do různých komunit, které vás budou motivovat a které pro vás budou i oporou, když to budete chtít vzdát. Můžete také poprosit přátele či někoho z rodiny, aby se k vám a k vašemu tréninku připojil.

Závěr

Tyto malé kroky budou ve vaší cestě důležité pro změnu vašeho vnímání a vytváření si nových pozitivních návyků. Ze začátku musíte být důslední, aby se z těchto změn stal zvyk, který pro vás bude přirozeným a automatickým.