Energie na talíři 1. díl: Sacharidy, tuky a bílkoviny

Premium
Zdroj: Shutterstock
Trénink je pro běžce zásadní, stejně důležité je ale to, co si nakládáte na talíř. Od stravy se totiž odvíjí až třetina výkonu. Co a jak jíst, aby vás jídelníček nebrzdil, ale naopak vám pomohl k vysněným běžeckým metám?
Možná se vám už stalo, že vám při běhu takzvaně ‚došlo‘. Začala se vám motat hlava, ruce a nohy se třásly, propotili jste tričko, cítili jste celkovou slabost a měli velkou potřebu ihned něco sníst – nejlépe něco opravdu hodně sladkého. Zřejmě jste se dostali do hypoglykemie. Hladina cukru v krvi klesla pod normál a mozek, jako životně důležitý orgán, ohlásil nedostatek glukózy. A trénink skončil bez ohledu na to, kolik kilometrů vám ještě zbývalo do cíle. Možná bojujete s váhou, i když běháte víc než dost. Nebo se pravidelně dostáváte do situací, kdy tělo nedokáže zabrat, přestože se vážně snažíte.
