ŘEPKOVÝ OLEJ – V KUCHYNI I V PRŮMYSLU
Jedno bychom si měli vyjasnit hned na začátku – řepkový olej používaný v průmyslové výrobě rozhodně není tentýž, jaký koupíte v supermarketu. Jde o dva odlišné produkty, pocházející z různých druhů řepky, a pouze jeden z nich je určený ke konzumaci. V posledních letech se navíc hodně diskutuje o tom, jestli splňuje nároky kladené na jídelníček v rámci zdravého životního stylu.
STIGMA KYSELINY ERUKOVÉ
Důvod, proč výživoví odborníci zavrhují řepkový olej, se točí kolem kyseliny erukové coby jedné ze složek. Tady je ale naprosto podstatné si uvědomit, že zatímco průmyslový řepkový olej obsahuje skutečně velké množství této zdraví škodlivé kyseliny, olej určený pro konzumaci má složení zcela jiné. Podíl kyseliny erukové je pod přísnou kontrolou a neměl by překročit 2 %. Řada dostupných zdrojů dokonce uvádí, že na našem trhu mají potravinářské řepkové oleje obsah kyseliny erukové pod 0,5 %. Při pohledu na etiketu se dočtete, že kupujete jednodruhový nízkoerukový olej.
CO VLASTNĚ OBSAHUJE ŘEPKOVÝ OLEJ?
Z hlediska obsahu makroživin jde (samozřejmě) o čistý tuk, tzn. podíl bílkovin a sacharidů je nulový. Ale, jak moc dobře víte, není tuk jako tuk. Jak je na tom tedy řepkový olej z hlediska obsahu jednotlivých druhů tuků?
Jedna polévková lžíce, tzn. 15 ml řepkového oleje určeného pro konzumaci, obsahuje celkem 14 gramů tuků, z toho pouhý jeden gram je ve formě tuků nasycených (tzn. těch nežádoucích), 9 gramů tvoří tuky mononenasycené a 4 gramy tuky polynenasycené.
Jen pro srovnání, stejné množství slunečnicového oleje obsahuje: 14 gramů tuků, z toho 1,5 g nasycených, 4,5 g mononenasycených a 8 gramů polynenasycených.
Z toho nám řepkový olej vychází o chlup lépe než slunečnicový, což jste možná vůbec nečekali.
Co se týče mikroživin, je řepkový olej výborným zdrojem vitaminu E a K, dále pak omega-3 mastných kyselin. V poslední době tolik diskutovaný poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin se u řepkového oleje pohybuje kolem 1 : 2, což se považuje za příznivé.
A kdo by se bál navýšení hladiny cholesterolu vlivem konzumace tohoto druhu oleje, ten bude jistě potěšen výsledky studie, která ukazuje, že pravidelná konzumace (vhodného množství) oleje hladinu LDL (špatného) cholesterolu snižuje.
Srovnání řepkového oleje se slunečnicovým:
JAKÉ MÁ VÝHODY?
Teď máme na mysli, v čem bude při použití v kuchyni vhodnější než jiné druhy běžně dostupných olejů. Zde nahrává ve prospěch řepkového oleje zejména skutečnost, že má velmi vysoký tzv. kouřový bod (cca 200 °C), tzn. je možné ho používat i při vysokých teplotách, aniž by se začal pálit a vytvářet škodlivé látky. Při použití na smažení, pečení atd. je tedy rozhodně vhodnější než například tuk olivový.
Velkou výhodou je i skutečnost, že řepkový olej nemá nijak výraznou chuť a vůni, takže nenaruší přirozenou chuť či aroma pokrmu.
A zapomenout nesmíme ani na příznivou cenu.
V ČEM NAOPAK VÝHODNÝ NENÍ?
Zahraniční zdroje obvykle jako nevýhodu uvádějí, že je většina potravinářských řepkových olejů vyrobena z geneticky modifikovaných plodin. Když ale vezmete v našem supermarketu do ruky láhev s řepkovým olejem, stačí vám jeden pohled na etiketu. Tam se dočtete, že byl produkt vyroben „ze surovin, které nebyly geneticky modifikovány“. Evropská unie použití takto upravených surovin velmi přísně kontroluje a geneticky modifikovaná řepka se v zemích EU vůbec nepěstuje.
Vytýkána mu bývá také skutečnost, že většina prodávaných řepkových olejů je rafinovaná, což snižuje jak výživovou hodnotu, tak případný pozitivní vliv na zdraví konzumenta. Z hlediska stupnice zpracování potravin ale spadá rafinovaný řepkový olej do skupiny 2 mezi tzv. zpracované kulinářské suroviny. Není tedy členem právem zavrhované čtvrté skupiny vysoce zpracovaných potravin.
CO TO PRO VÁS ZNAMENÁ?
Že až půjdete příště nakupovat a zastavíte u regálu s oleji, nemusíte se toho řepkového při běžném použití ve vhodných dávkách vůbec bát.
Zdroje:
https://spotrebitelzakvalitou.cz/users/files/famy-bludy/Erukova-kyselina.pdf