Olivový olej je spojován s řadou zdravotních benefitů včetně prevence diabetu, kardiovaskulárních onemocněními, neurodegenerativních stavů včetně snížení rizika demence. Velmi pozitivní působí i na trávicí trakt střevní mikroflóru. Má řadu antioxidačních účinků.

Další studie ukázala, že konzumace olivového oleje (na rozdíl od jiných mononenasycených tuků) celkově snižuje riziko úmrtnosti, to znamená, že olivový olej vám může prodloužit život.

Jaké benefity bude mít olivový olej na naše zdraví ale záleží na tom, jak je sklizen, zpracován a jaký způsobem ho skladujete doma. "Příznivé účinky na zdraví vyplývají z různých faktorů nebo složek v olivovém oleji," řekl Dr. Tassos Kyriakides pro web CNN. "Hlavním z nich je kyselina olejová, která má prokazatelně velmi příznivé účinky na zdraví," dodává lékař.

Zdroj: Youtube

Který olivový olej je nejlepší?

Historicky si vysokou kvalitu olivového oleje udržují ty značky, které věnují péči procesu od okamžiku sklizně, nejlepší je olej vyrobený z šetrně sklizených, velmi zelených oliv, které ještě plně nedozrály, protože ty mají vyšší koncentraci zdraví prospěšných složek.

Podle odborníků je způsob zpracování oleje jedním z největších faktorů ovlivňujících, zda je tento produkt zdravý. Extra panenský olivový olej je nejzdravější verzí, protože se lisuje pouze jednou za studena bez vysokých teplot a chemických rozpouštědel. Speciální zpracování pomáhá extra panenskému oleji zachovat si živiny.

I když si koupíte extra panenský olivový olej, nezapomeňte se podívat na datum sklizně, zpracování a stáčení a na datum minimální trvanlivosti, abyste získali co nejčerstvější olej. Maximální datum trvanlivosti by mělo být dva roky od stáčení, ale ne všechny značky se podle toho řídí.

V obchodě pečlivě vybírejte

Stejně jako sloučeniny v čaji nebo čokoládě, i ty v olivovém oleji časem degradují, zejména pokud je skladován v horkém prostředí nebo vystaven světlu či vzduchu. Pokud v obchodě s potravinami uvidíte extra panenský olivový olej uložený na horní polici v blízkosti jasných velkých světel a láhev je teplá, je to jasné ne.

Proto je zásadní skladovat olivový olej v chladném prostředí a v lahvi z tmavého skla po celou dobu jeho životnosti. Důležitost chladného prostředí je také důvodem, proč je lepší konzumovat olej studený, například jako zálivku na salát než ho používat k vaření. Podle odborníků je však olivový olej bez ohledu na způsob konzumace mnohem zdravější než silně rafinované oleje.

Jak uchovávat olivový olej doma

Olivovému oleji svědčí skladování v temnu při teplotě okolo 20 °C. Nádobu vždy dobře uzavřete. Pokud jste koupili olej v lahvi z bílého skla, obalte ji doma alobalem a uložte do tmy. Olivový olej nemusí být v lednici. Chladem tuhne a u některých druhů to může mít negativní vliv na chuť.

Olej znehodnocujeme i špatným používáním. Největší kámen úrazu při používání olivového oleje nastává, pokud je používán na tepelnou úpravu jídel. Často to totiž přeženeme a olivový olej se přepálí. Většina olivových olejů sice přežije smažení, ale obecně se na tyto tepelné úpravy doporučuje použít jiný olej.

Zdroj: CNN, Studie, NewsMedical, pikant