Selen je stopový prvek, který se přirozeně vyskytuje v půdě a v mnoha potravinách, hodně ho je například v para ořeších. Patří mezi esenciální minerály, což znamená, že v těle plní mnoho důležitých funkcí, například posiluje imunitní systém, chrání před neplodností a úbytkem kognitivních funkcí a zlepšuje funkci štítné žlázy.

Selen je významným antioxidantem a chrání organismus nejen proti volným radikálům, ale i proti škodlivému záření a virové a bakteriální infekci. Svým antioxidačním působením chrání proti rakovině, má vliv na srdeční choroby a odstraňuje poruchy vyvolané stářím. 

Zdroj: Youtube

Pokud vás zajímají účinky selenu na naše zdraví, tak čtěte dál.

 Působí jako silný antioxidant

Antioxidanty jsou sloučeniny v potravinách, které zabraňují poškození buněk volnými radikály. Volné radikály jsou normální vedlejší produkty procesů, jako je metabolismus, které se v těle denně tvoří.

Často se jim dostává špatné pověsti, ale volné radikály jsou pro vaše zdraví nezbytné. Plní důležité funkce, včetně ochrany těla před nemocemi. Nadměrné množství volných radikálů však mohou způsobit například kouření, užívání alkoholu a stres. To vede k oxidačnímu stresu, který poškozuje zdravé buňky.

Oxidační stres je spojován s chronickými onemocněními, jako jsou srdeční choroby, Alzheimerova choroba a rakovina, a také s předčasným stárnutím a rizikem mrtvice. Antioxidanty, jako je selen, pomáhají snižovat oxidační stres tím, že udržují počet volných radikálů pod kontrolou.

 Může snížit riziko některých druhů rakoviny

Kromě snížení oxidačního stresu může selen přispět ke snížení rizika vzniku některých druhů rakoviny.

To se připisuje schopnosti selenu snižovat poškození DNA a oxidační stres, posilovat imunitní systém a ničit rakovinné buňky. Přehled 69 studií, do kterých bylo zahrnuto více než 350 000 lidí, ukázal, že vysoká hladina selenu v krvi je spojena s nižším rizikem některých typů rakoviny, včetně rakoviny prsu, plic, tlustého střeva a prostaty. Je důležité poznamenat, že tento účinek byl spojen pouze se selenem získaným prostřednictvím potravin, nikoliv doplňků stravy.

 Je důležitý pro zdraví štítné žlázy

Selen je důležitý pro správnou funkci štítné žlázy. Tkáň štítné žlázy totiž obsahuje větší množství selenu než kterýkoli jiný orgán v lidském těle. Tento účinný minerál pomáhá chránit štítnou žlázu před oxidačním poškozením a hraje zásadní roli při tvorbě hormonů štítné žlázy.

Nedostatek selenu je spojován s onemocněními štítné žlázy, jako je Hashimotova tyreoiditida, což je typ hypotyreózy, při níž imunitní systém napadá štítnou žlázu.

Pozorovací studie zahrnující více než 6 000 osob zjistila, že nízké hladiny selenu v séru jsou spojeny se zvýšeným rizikem autoimunitní tyreoiditidy a hypotyreózy.

Zdroje selenu v potravinách

Mezi dobré zdroje selenu v potravinách patří:

  • Para ořechy
  • Mořské plody
  • Libové maso
  • Těstoviny
  • Rýže
  • Vejce
  • Ovesné vločky
  • Fazole

Nedostatek i přebytek selenu škodí

Nedostatek selenu se projevuje náchylností k infekcím, předčasným stárnutím, trvalou únavou, svalovou slabostí, poruchami funkcí jater, nízkou pohlavní potencí a onemocněním prostaty, nekvalitními vlasy a tvorbou lupů. Deficit rovněž může ovlivnit hormonální regulaci organismu. Nedostatek selenu má dopad prakticky na funkci všech tkání. Může se rozvinout na kardiomyopatie, osteoartropatie. Vážnější vliv má nedostatek selenu na lidský plod, jemuž hrozí vrozené poruchy.

Nadbytek selenu je pro zdraví stejně škodlivý jako jeho nedostatek. Denní dávky musí být velmi malé, doporučuje se užívat maximálně 300 mcg denně. Větší množství (od 900 mcg) může být toxické. K příznakům otravy patří nervozita, zvracení a nevolnost, ztráta vlasů a deprese. Těžká chronická otrava se projevuje postižením jater. Jedinou léčbou přitom je zastavení příjmu selenu.

Zdroj: Studie1, Výzkum, Studie2