Některým druhům rakoviny se nedá vyhnout a jsou podmíněny geneticky. Riziko vzniku rakoviny však ovlivňuje i některé chování, které můžeme ovlivnit. Dýchání znečištěného vzduchu (ať už cigaretovým kouřem nebo znečištěným ovzduším), konzumace (nebo naopak nekonzumace) určitých potravin a každodenní pobyt v blízkosti určitých výrobků a chemikálií mohou přispívat k tomu, jak, kdy a zda lidé onemocní rakovinou.
Dokonce i vaše volba toho, co denně pijete, může mít určitý vliv na riziko vzniku rakoviny.
Sladké nápoje zvyšují riziko vzniku rakoviny
Existují přesvědčivé důkazy, že pití alkoholu může způsobit rakovinu. Totéž platí pro sladké nápoje.
V 600ml láhvi sladkého pití (džus, Coca-Cola a další) je přibližně 16 balení cukru, takže pravidelná konzumace nealkoholických nápojů vede k nadměrně vysokému příjmu cukru. Obsah cukru v 600ml láhvi znamená, že přijímáte přibližně 1000 zbytečných kilojoulů, vysvětluje server Cancer.
Cukr je spojován s větším počtem případů rakoviny, a dokonce existují důkazy, že může napomáhat rychlejšímu a agresivnějšímu růstu nádorů. Nedávná studie více než 118 000 mužů a žen v USA naznačila, že lidé, kteří pijí více nápojů slazených cukrem, častěji umírají na nejrůznější onemocnění, včetně rakoviny prsu a tlustého střeva.
Studie také potvrdily, že chemické látky v nealkoholických nápojích mohou zvyšovat riziko vzniku rakoviny.
Když pijeme cukr z nápojů, jako jsou džusy nebo limonády, fruktóza se řítí do jater, aniž by byla omezena klíčovými živinami, jako je vláknina, která zpomaluje trávení a pomáhá nám cítit se plní a sytí.
"Nakonec prostě zkonzumujete více kalorií za den, což časem vede k nárůstu hmotnosti," řekla pro Business Insider Vasanti Malik, vědecká pracovnice z oddělení výživy na Harvard T. H. Chan School of Public Health. Tento nárůst hmotnosti může vyvolat rakovinu související s obezitou, včetně rakoviny prsu a tlustého střeva.
A jak je to s kávou?
Někteří lidé se také obávají rizika rakoviny spojeného s pitím kávy.
Vědci už desítky let zkoumají, zda existuje souvislost mezi pitím kávy, ale zatím jim chybí přesvědčivé důkazy. Během procesu pražení kávy se z kávových zrn uvolňuje chemická látka zvaná akrylamid, která je spojována s rakovinou.
Je známo, že akrylamid je nebezpečný, pokud je konzumován ve velkých dávkách (je to jedna z toxických chemikálií, které vdechují kuřáci), ale neexistují žádné důkazy o tom, že by malá dávka obsažená v kávě - dokonce i celoživotní - byla pro naše tělo škodlivá.
Z dosavadních výzkumů je zřejmé, že cukr a alkohol jsou daleko nebezpečnější. Takže milovníci kofeinu mohou být v klidu.
Zdroj: Studie1, Studie2, Cancer, Studie3, Businessinsider