Zdravotní přínosy kopřiv

Kopřivy jsou bohatým zdrojem hned několika živin, minerálů a prospěšných látek. Patří mezi ně vitaminy A, C, E, K, skupiny vitaminů B, železo, draslík a vápník. Navíc jsou kopřivy plné flavonoidů, které působí jako antioxidanty a chrání tělo před volnými radikály. Mimo jiné obsahují kopřivy také kyselinu křemičitou.

Hlavní benefity:

Podpora trávení a detoxikace

Zlepšení zdraví kůže, vlasů a nehtů

Snížení zánětů a bolesti

Posílení imunity a zvýšení vitality

Pomoc při boji s alergiemi

Kdy kopřivu sbírat a jak ji skladovat?

Nejlepší je kopřivy sbírat na jaře a na začátku léta, tedy ve chvíli, kdy jsou listy nejčerstvější a obsahují nejvíce živin. Pokud sbíráte kopřivy později v sezoně, listy mohou být tvrdší a méně účinné. Při sběru je doporučeno používat rukavice, aby se předešlo popálení od žahavých chloupků.

Pro skladování je ideální kopřivy pečlivě očistit a sušit v dobře větraném prostoru na suchém a tmavém místě. Jen tak si udrží své účinky po celý rok a hlavně nezačne plesnivět. Když jsou kopřivy dobře suché, umístěte je do skleniček nebo pytlíků. 

Jak kopřivu pěstovat?

Není neobvyklé, že si někteří lidé pěstují kopřivy i doma na zahrádce nebo na balkoně. Je to možné téměř všude, kde je dostatek slunce a vlhka. Kopřivy si žádají hodně okolního prostoru, takže jim dejte opravdu velký květináč. Zeminu udržujte vlhkou ale nikdy přemokřenou. Kopřivy pak můžete sklízet průběžně. 

Dokonalé kopřivové recepty

Kopřivová polévka

Ingredience: 

4 šálky kopřiv

1 cibule

2 stroužky česneku

4 hrnky zeleninového vývaru

půl hrnku smetany na vaření

sůl a pepř

trocha olivového oleje 

Postup:

Na oleji osmahněte nakrájenou cibulku a česnek, dokud nezhnědnou. Přidejte kopřivy a vařte asi 5 minut. Přidejte vývar a nechte na mírném plameni probublávat asi 20 minut. Následně rozmixujte, okořeňte a přidejte smetanu. Kopřivová polévka chutná výborně například s grilovanými krevetami nebo s křupavým kouskem chleba.

Kopřivové pesto

Ingredience:

2 šálky čerstvých kopřivových listů

1/2 šálku olivového oleje

1/2 šálku parmazánu

1/4 šálku vlašských ořechů

2 stroužky česneku

šťáva z 1/2 citronu

sůl a pepř

Postup:

Kopřivové listy dobře rozmixujte v tyčovém nebo klasickém mixéru. Přidejte olivový olej, parmazán, ořechy, česnek a citronovou šťávu. Vše mixujte dohladka. Pesto chutná skvěle jako dip k masu a zelenině, pomazánka na pečivo nebo do těstovin. 

Zdroje: https://www.kondice.cz/zdravi-a-vyziva/na-co-je-dobra-kopriva.html https://www.webmd.com/diet/health-benefits-nettle-leaf https://www.healthline.com/health/food-nutrition/nettle-tea