Na co je dobrá kopřiva
Kopřiva obsahuje mnoho živin, včetně vitamínů A, C, E, K a B-komplexu, minerálů, jako je železo, vápník a draslík, a také flavonoidy a kyselinu křemičitou. Tyto látky přispívají k mnoha pozitivním účinkům na lidské zdraví.
- Podporuje trávení a detoxikaci těla.
- Zlepšuje zdraví kůže, vlasů a nehtů.
- Pomáhá s bojem proti alergiím.
- Snížení zánětu a bolesti.
- Zlepšuje imunitu a vitalitu.
Kdy se kopřiva sbírá
Kopřivu lze sbírat po celé léto. Pokud ji sbíráte na přelomu léo/podzim, mohou listy být vláčné a obsahovat méně živin. Při sběru byste měli použít rukavice, abyste se vyhnuli bodnutí kopřivy.
Kdy pít kopřivový čaj
Kopřivový čaj se může pít kdykoli během dne, ale doporučuje se ho pít ráno nebo večer. Můžete si přidat med nebo citron pro zlepšení chuti. Kopřivový čaj je bohatý na živiny, které pomáhají stimulovat imunitu, detoxikovat tělo a zlepšovat kvalitu pleti.
Jak kopřivu osušit, aby nezplesnivěla
Nejlepší je kopřivu sušit v prostoru s dobrým prouděním vzduchu, aby se zabránilo plísním. Listy byste měli rozložit do tenké vrstvy na papíru nebo rohoži a nechat je vyschnout přirozeně. Poté je můžete uložit do skleniček nebo pytlů a skladovat na tmavém a suchém místě.
Jak si kopřivu vysadit na balkonu
Pokud máte balkon a máte rádi byliny, můžete si vysadit kopřivu i tam. Kopřiva roste všude, kde je dostatek slunce a vlhka, takže by měla dobře růst na slunném balkoně.
Kopřiva potřebuje dostatek prostoru, takže ji sázejte v dostatečně velkých květináčích. Zemina by měla být vlhká, ale ne přemokřená. Můžete ji zalévat vodou nebo hnojivem pro byliny. Pokud si chcete užít čerstvé kopřivy, můžete ji stříhat, jak roste.
Připravte si kopřivové pesto nebo polévku
Kopřiva je bylina, která se dá použít do různých pokrmů, kde jim přidává lahodnou chuť a tělu prospěšných látek.
Kopřivový pesto
- 2 šálky čerstvých kopřivových listů
- 1/2 šálku olivového oleje
- 1/2 šálku parmazánu
- 1/4 šálku vlašských ořechů
- 2 stroužky česneku
- šťáva z 1/2 citronu
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
Vložte kopřivové listy do mixéru a rozmixujte je.
Přidejte olivový olej, parmazán, vlašské ořechy, česnek a citronovou šťávu a mixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
Ochutnejte a přidejte sůl a pepř podle chuti.
Kopřivové pesto je skvělé na těstoviny, jako dip nebo na pečivo.
Kopřivová polévka
- 4 šálky kopřivových listů
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1/2 šálku smetany na vaření
- sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce olivového oleje
Postup:
V hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm nakrájenou cibuli a česnek, dokud nezhnědnou.
Přidejte kopřivové listy a vařte asi 5 minut, dokud nezměknou.
Přidejte zeleninový vývar a nechte vařit asi 20 minut.
Polévku rozmixujte do hladké konzistence pomocí mixéru nebo ponorného mixéru.
Přidejte smetanu na vaření, dochuťte solí a pepřem.
Kopřivovou polévku můžete podávat s křupavým chlebem nebo grilovanými krevetami.
Zdroj: