Neumíte-li si bez masa svůj život představit, je pro začátek nejsnazší sáhnout po jeho veganských nebo vegetariánských náhražkách – v obchodech objevíte bezmasé hamburgery, klobásky, párky, kebab, uzený sýr… Připravují se stejně jako jejich masové verze. Pravověrní vegetariáni a vegani se ovšem bez těchto napodobenin většinou obejdou a raději jako zdroj bílkovin využívají sójové maso, tofu nebo tempeh.

Sójové maso koupíte jako nudličky, granulát, kostky, plátky… A tak můžou být způsoby přípravy různorodé. Plátky jsou dobré podušené na cibulce s houbami, z granulátu udělejte pokrm à la sekaná, karbanátky nebo ‚boloňskou‘ omáčku, kostky se hodí do zeleninových eintopfů, nudličky do asijských pokrmů.

Tofu vyrobené ze sóji objevíte v chladicích boxech neochucené, uzené i sladké, stejně jako v různých pomazánkách nebo salámcích. Neochucenou variantu použijte do polévek, s uzeným vařte pokrmy na asijský způsob. Opečte ho na oleji, ochuťte sezamem… Tofu nakládejte i do marinád z oleje a bylinek. Seitan je pšeničná bílkovina – lepek. Opět se prodává v nejrůznějších podobách. Nakrájejte ho na nudličky a osmahněte je se zeleninou nebo kuličky z něj dejte do smetanové omáčky k těstovinám. Tempeh vyrobený ze sójových bobů seženete nejčastěji v bločku a chutná opečený na másle s bramborovou kaší a okurkovým salátem. Zkuste ho také v sendvičích nebo s pečenou zeleninou.

Náhražkou plnou bílkovin je i robi maso, klaso nebo šmakoun – ten se ale nehodí pro vegany, protože je vyroben z vajec. S ním naplňte knedlíky, rozmixujte ho do krému, ochuťte a plňte jím třeba palačinky. Použít se dá i jako základ pro pomazánku či zmrzlinu.

RECEPT

Nudle s tofu

Na pánvi opečte zelí pak choi a tofu, dochuťte je rybí omáčkou, ústřicovou omáčkou, třtinovým cukrem, poté přidejte česnek na plátky a sezamová semínka, prohřejte spolu s rýžovými nudlemi, ať se chutě propojí (nudle připravte podle návodu na obalu). Na talíři dochuťte limetovou šťávou, praženými arašídy, chilli papričkou a bylinkami (koriandr, thajská bazalka).

Zdroje:

Kondice 6/2021

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10255641/

https://www.healthline.com/nutrition/seitan