Premium obsah

Kdoule, neznámé podzimní ovoce, se kterým se dá v kuchyni kouzlit

Kdoule, neznámé podzimní ovoce, se kterým se dá v kuchyni kouzlit
Žluté plody kdoule jsou trochu zrádné. Přestože svým tvarem připomínají jablka nebo hrušky, jíst se dají až ve chvíli, kdy je tepelně upravíte. Kdoulové koláče a džemy ale chutnají božsky!

Kdouli poznáte podle její pronikavé sladké vůně. A ano, může se vám stát, že dostanete chuť se do této malvice zakousnout. Zabrzděte – kdoule je totiž za syrova nejedlá. Má poměrně dost silnou slupku s jemnými lepkavými chloupky a její dužnina chutná trpce. Navíc může i podráždit žaludek.

Zdroj: Youtube

Nejčastěji toto málo známé ovoce seženete na farmářských trzích, v obchodech jsou kdoule vidět pomálu. Narazíte-li na ně, neváhejte a hoďte si je do košíku. Kromě toho, že skvěle chutnají, jsou také bohaté na vitaminy skupiny B a C. Najdete v nich ale i železo, zinek, vápník nebo draslík.

Jak si kdoule užít dosyta? Tepelně je upravte. Kdoule při tom změní barvu – uvařená je medově zlatá nebo oranžová. Protože tento plod přirozeně obsahuje pektin, nejvíce se hodí na přípravu zavařenin a džemů. Báječně ale ladí i s křehkým těstem v koláči.

Víte, co se stane s vaším tělem, když budete jíst denně jablka? Zázrak
Víte, co se stane s vaším tělem, když budete jíst denně jablka? Zázrak

Jablka jsou doslova biologickou bombou především pro vysoký obsah vitaminu C, antioxidantů a vlákniny. V našich zemích je pěstujeme po staletí. Provází nás od dětství po stáří. Jíme je jen tak, strouhaná v salátech nebo pečená či dušená v moučnících. Říká se, že jedno až dvě syrová jablka denně jsou nejlepším přítelem našeho metabolismu. Výhodou je, že jsou pro nás dostupná v každém ročním období. Proto není nic snazšího, než jablka zařadit do našeho denního jídelníčku.

Recepty:

Kdoulový džem

  • 1 kg kdoulí (očištěných, omytých v teplé vodě, zbavených jádřince, nakrájených)
  • 1 svitek skořice
  • 5 hřebíčků
  • 500 g cukru
  • šťáva z půlky biocitronu
  • 200 až 250 ml vody

Nakrájené kdoule dejte do hrnce, přidejte skořici a hřebíčky, zalijte vodou a směs přiveďte k varu. Když se kdoule rozvaří na kaši, vyndejte koření a po zchladnutí rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.

Přelijte do čistého hrnce, přidejte šťávu z bio citronu, cukr a pomalu vařte na nízký stupeň, dokud nezískáte požadovanou hustotu.

Poté přelijte do vysterilizovaných sklenic, uzavřete a obraťte dnem vzhůru. Po zhruba čtvrthodině obraťte zpět.

Celozrnný koláč s kdoulemi

Na těsto:

  • 150 g celozrnné mouky 
  • 50 g cukru
  • 90 g tuku na pečení 
  • špetka soli 

Náplň:

  • 500 g kdoulí (očištěných, omytých v teplé vodě, zbavených jádřince, nakrájených)
  • 200 ml jablečného moštu (ideálně domácího)
  • 2 lžíce třtinového cukru – nejsou třeba, pokud je mošt ze sladkých jablek
  • 3 vejce
  • 150 ml zakysané smetany
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce medu

Všechny ingredience na výrobu těsta smíchejte dohromady, uhněťte těsto, kterým pečlivě vyložte máslem vytřenou koláčovou formu.

Kdoule vložte do hrnce, zalijte moštem, oslaďte a zhruba pět až deset minut duste. Poté směs slijte, šťávu ale uchovejte. Plátky podušených kdoulí navrstvěte na těsto.

V jablečném moštu rozmíchejte smetanu a vejce a nalijte na koláč. Troubu předehřejte na 180 stupňů a pečte dozlatova. Trvá to zhruba 25 až 30 minut. Med rozmíchejte se skořicí a ještě horký koláč směsí potřete. Servírujte, až když koláč zcela vychladne. 

Zdroje:

Kondice 10/2019

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35661598/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3501898/

Ikona
Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.