Kdouli poznáte podle její pronikavé sladké vůně. A ano, může se vám stát, že dostanete chuť se do této malvice zakousnout. Zabrzděte – kdoule je totiž za syrova nejedlá. Má poměrně dost silnou slupku s jemnými lepkavými chloupky a její dužnina chutná trpce. Navíc může i podráždit žaludek.
Nejčastěji toto málo známé ovoce seženete na farmářských trzích, v obchodech jsou kdoule vidět pomálu. Narazíte-li na ně, neváhejte a hoďte si je do košíku. Kromě toho, že skvěle chutnají, jsou také bohaté na vitaminy skupiny B a C. Najdete v nich ale i železo, zinek, vápník nebo draslík.
Jak si kdoule užít dosyta? Tepelně je upravte. Kdoule při tom změní barvu – uvařená je medově zlatá nebo oranžová. Protože tento plod přirozeně obsahuje pektin, nejvíce se hodí na přípravu zavařenin a džemů. Báječně ale ladí i s křehkým těstem v koláči.
Recepty:
Kdoulový džem
- 1 kg kdoulí (očištěných, omytých v teplé vodě, zbavených jádřince, nakrájených)
- 1 svitek skořice
- 5 hřebíčků
- 500 g cukru
- šťáva z půlky biocitronu
- 200 až 250 ml vody
Nakrájené kdoule dejte do hrnce, přidejte skořici a hřebíčky, zalijte vodou a směs přiveďte k varu. Když se kdoule rozvaří na kaši, vyndejte koření a po zchladnutí rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
Přelijte do čistého hrnce, přidejte šťávu z bio citronu, cukr a pomalu vařte na nízký stupeň, dokud nezískáte požadovanou hustotu.
Poté přelijte do vysterilizovaných sklenic, uzavřete a obraťte dnem vzhůru. Po zhruba čtvrthodině obraťte zpět.
Celozrnný koláč s kdoulemi
Na těsto:
- 150 g celozrnné mouky
- 50 g cukru
- 90 g tuku na pečení
- špetka soli
Náplň:
- 500 g kdoulí (očištěných, omytých v teplé vodě, zbavených jádřince, nakrájených)
- 200 ml jablečného moštu (ideálně domácího)
- 2 lžíce třtinového cukru – nejsou třeba, pokud je mošt ze sladkých jablek
- 3 vejce
- 150 ml zakysané smetany
- 1 lžička skořice
- 2 lžíce medu
Všechny ingredience na výrobu těsta smíchejte dohromady, uhněťte těsto, kterým pečlivě vyložte máslem vytřenou koláčovou formu.
Kdoule vložte do hrnce, zalijte moštem, oslaďte a zhruba pět až deset minut duste. Poté směs slijte, šťávu ale uchovejte. Plátky podušených kdoulí navrstvěte na těsto.
V jablečném moštu rozmíchejte smetanu a vejce a nalijte na koláč. Troubu předehřejte na 180 stupňů a pečte dozlatova. Trvá to zhruba 25 až 30 minut. Med rozmíchejte se skořicí a ještě horký koláč směsí potřete. Servírujte, až když koláč zcela vychladne.
Zdroje:
Kondice 10/2019
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35661598/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3501898/