Premium obsah

Víte, co se stane s vaším tělem, když budete jíst denně jablka? Zázrak

Víte, co se stane s vaším tělem, když budete jíst denně jablka? Zázrak
Jablka jsou doslova biologickou bombou především pro vysoký obsah vitaminu C, antioxidantů a vlákniny. V našich zemích je pěstujeme po staletí. Provází nás od dětství po stáří. Jíme je jen tak, strouhaná v salátech nebo pečená či dušená v moučnících. Říká se, že jedno až dvě syrová jablka denně jsou nejlepším přítelem našeho metabolismu. Výhodou je, že jsou pro nás dostupná v každém ročním období. Proto není nic snazšího, než jablka zařadit do našeho denního jídelníčku.

Jaké jsou vitaminy v jablku?

Dužinu chrání slupka, která je bohatá na živiny. Mimo jiné na nenasycené mastné kyseliny, hořčík, karoteny, a železo. Je také důležitým zdrojem nerozpustné vlákniny, která podporuje peristaltiku střev a působí preventivně proti zácpě. Slupka je také velmi bohatá na antioxidanty jako jsou flavonoidy, kvercetin a kyselina egalová. Tyto antioxidanty chrání naše buňky před poškozením volnými radikály. Jablko je také důležitým zdrojem vitaminu C a draslíku, který je v našem těle nezbytný pro hospodaření s vodou a také pro přenos nervových podnětů, správnou funkci ledvin a činnost svalů.

Zdroj: Youtube

Až 30 procent jablka tvoří pektin – účinná vláknina, která snižuje hladinu cholesterolu a dokáže na sebe vázat jedovaté látky jako je olovo nebo rtuť.  

Kde se vzali jablka...

Věděli jste, že pravlastí jablek je střední Asie? Odtud se jablko rozšířilo do Evropy a také na ostatní kontinenty. Dnes existuje na 2000 kulturních odrůd jabloní.

I u nás se pěstují jablka po staletí a dá se říci, že je to pro Česko nejtypičtější ovoce. V 16. století byla známá například míšenská jablíčka. Dnes v ČR existuje na 60 odrůd jablek povolených k pěstování na prodej.  

Pozor na pesticidy, insekticidy a herbicidy

Jablka, která se k nám dováží z jihoevropských zemí bývají během růstu a zrání ošetřována prostředky podporujícími jejich růst. Rovněž jsou obhospodařována minerálními (umělými hnojivy) a dalšími chemickými látkami. Dalším úskalím může být „zušlechťování“ jablek před přepravou na místo spotřeby a před jejich prodejem. K tomuto účelu slouží různé rafinované „kosmetické“ prostředky jako je šelak, vosk nebo benzoové a jiné pryskyřice. Problém je, že jablka všechny tyto látky snadno vstřebávají do slupky i dužiny.

U někoho mohou chemické látky obsažené zejména v krásných dovozových jablcích vyvolat alergickou reakci jako jsou puchýřky v ústech, kožní vyrážky nebo poruchy trávení. Proto je lepší nakupovat jablka tuzemská, ideálně z biologického, resp. integrovaného pěstování, které by mělo zaručit, že nebudou obsahovat škodlivé látky a my je můžeme bezpečně konzumovat i se slupkou.

K částečnému odstranění povrchových pesticidů a chemikálií může pomoci namočení jablka do směsi vody a octa. Nejúčinnější metodou je však oloupání slupky.

Ať už se chystáme jíst jablko české nebo z ciziny, vždy je dobré ho důkladně umýt v horké i ve studené vodě.  Jablka skladujte v chladu ideálně ve sklepě a jezte je syrová. Při tepelné úpravě například pečení nebu dušení ztrácí až 70 % cenného vitaminu C.   

Léčivé účinky jablek   

Co je to kontrolované integrované pěstování?

Při integrovaném pěstování je pěstitel povinen dodržet soubor opatření k ochraně rostlin proti škodlivému hmyzu, založený na spojování bilologických, chemických a zemědělských postupů s cílem omezeného působení chemikálií na životní prostředí. Dodržování těchto opatření je kontrolováno nezávislými institucemi. Takto pěstované druhy ovoce či zeleniny by měly obsahovat vysoké množství živin a minimum škodlivin.

Zdroje

Ikona
Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.