Jaké jsou vitaminy v jablku?
Dužinu chrání slupka, která je bohatá na živiny. Mimo jiné na nenasycené mastné kyseliny, hořčík, karoteny, a železo. Je také důležitým zdrojem nerozpustné vlákniny, která podporuje peristaltiku střev a působí preventivně proti zácpě. Slupka je také velmi bohatá na antioxidanty jako jsou flavonoidy, kvercetin a kyselina egalová. Tyto antioxidanty chrání naše buňky před poškozením volnými radikály. Jablko je také důležitým zdrojem vitaminu C a draslíku, který je v našem těle nezbytný pro hospodaření s vodou a také pro přenos nervových podnětů, správnou funkci ledvin a činnost svalů.
Až 30 procent jablka tvoří pektin – účinná vláknina, která snižuje hladinu cholesterolu a dokáže na sebe vázat jedovaté látky jako je olovo nebo rtuť.
Kde se vzali jablka...
Věděli jste, že pravlastí jablek je střední Asie? Odtud se jablko rozšířilo do Evropy a také na ostatní kontinenty. Dnes existuje na 2000 kulturních odrůd jabloní.
I u nás se pěstují jablka po staletí a dá se říci, že je to pro Česko nejtypičtější ovoce. V 16. století byla známá například míšenská jablíčka. Dnes v ČR existuje na 60 odrůd jablek povolených k pěstování na prodej.
Pozor na pesticidy, insekticidy a herbicidy
Jablka, která se k nám dováží z jihoevropských zemí bývají během růstu a zrání ošetřována prostředky podporujícími jejich růst. Rovněž jsou obhospodařována minerálními (umělými hnojivy) a dalšími chemickými látkami. Dalším úskalím může být „zušlechťování“ jablek před přepravou na místo spotřeby a před jejich prodejem. K tomuto účelu slouží různé rafinované „kosmetické“ prostředky jako je šelak, vosk nebo benzoové a jiné pryskyřice. Problém je, že jablka všechny tyto látky snadno vstřebávají do slupky i dužiny.
U někoho mohou chemické látky obsažené zejména v krásných dovozových jablcích vyvolat alergickou reakci jako jsou puchýřky v ústech, kožní vyrážky nebo poruchy trávení. Proto je lepší nakupovat jablka tuzemská, ideálně z biologického, resp. integrovaného pěstování, které by mělo zaručit, že nebudou obsahovat škodlivé látky a my je můžeme bezpečně konzumovat i se slupkou.
K částečnému odstranění povrchových pesticidů a chemikálií může pomoci namočení jablka do směsi vody a octa. Nejúčinnější metodou je však oloupání slupky.
Ať už se chystáme jíst jablko české nebo z ciziny, vždy je dobré ho důkladně umýt v horké i ve studené vodě. Jablka skladujte v chladu ideálně ve sklepě a jezte je syrová. Při tepelné úpravě například pečení nebu dušení ztrácí až 70 % cenného vitaminu C.
Léčivé účinky jablek
- Jablka snižují krevní tlak, hladinu cholesterolu a krevních tuků
- Posilují imunitní systém
- Zlepšují kardiovaskulární zdraví a krevní oběh
- Stabilizují hladinu cukru v krvi
- Posilují cévy, především slabé žíly
- Čistí střeva a posilují dásně
- Mají pozitivní účinek na mikrobiotu
Co je to kontrolované integrované pěstování?
Při integrovaném pěstování je pěstitel povinen dodržet soubor opatření k ochraně rostlin proti škodlivému hmyzu, založený na spojování bilologických, chemických a zemědělských postupů s cílem omezeného působení chemikálií na životní prostředí. Dodržování těchto opatření je kontrolováno nezávislými institucemi. Takto pěstované druhy ovoce či zeleniny by měly obsahovat vysoké množství živin a minimum škodlivin.
Zdroje:
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35215471/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35250051/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4808856/
- Ovoce a zelenina jako lék (Strava, která léčí), Klaus Obebeil a MUDr. Christiane Lentzová