Ájurvédské bylinky dostupné i v Čechách

Mezi byliny, které najdeme jak u nás, tak na indickém subkontinentu, lze zařadit například fenykl obecný (Foeniculumvulgare), kotvičník zemní (Tribulusterrestris), lékořici lysou (Glycyrrhizaglabra), puškvorec lékařský (Acoruscalamus), violka vonnou (Viola odorata), anděliku lékařskou (Archangelicaofficinalis), pelyněk černobýl (Artemisiavulgaris), pískavici řecké seno (Trigonellafoenum-graecum) a řadu dalších.

Podobné využití v ájurvédě i v tradičním léčitelství

Je zajímavostí, že některé bylinky jsou v obou léčitelských systémech používány k podobným účelům. Například puškvorec či fenykl se používají při potížích trávicího traktu, jako je nadýmání, žaludeční a střevní koliky, nechutenství, průjmy apod. K povzbuzení trávení je vhodná také pískavice, která zároveň působí proti otokům a usnadňuje hojení vnějších ran. Pískavici, kterou indická ájurvéda využívá spíše jako koření, je vhodné konzumovat v podobě kaše i v období rekonvalescence. Kotvičník zemní je pak silným stimulantem a bylinkou dodávající vitalitu nejen mužům, ale i ženám.

Již od dob středověku je v našich končinách používána jako koření andělika, vyznačující se silnou vůní a mírně hořkou chutí. Dodnes se přidává do salátů, polévek, omáček a dalších pokrmů. Z hlediska jejích léčivých účinků lze zmínit opět blahodárný vliv na trávení. Andělika tlumí hnilobné procesy v trávicí soustavě, čímž zmírňuje nadýmání. Zároveň dokáže eliminovat hleny z dýchacích cest a odvar z jejího oddenku užívaný vnitřně má zklidňující účinky na nervovou soustavu. Při těchto obtížích je možné anděliku přidat také do ozdravné koupele.

Používání lékořice k léčivým účelům je zmíněno již ve slavném Mattioliho herbáři. Látky obsažené v lékořici dokážou podpořit tvorbu žaludečních šťáv, ale také pomoci s naředěním hustého hlenu v dýchacích cestách. Indická ájurvéda preferuje lékořici svařenou v mléce s pepřem, medem a kořenem šáchoru spíše jako afrodiziakum. Její blahodárné působení na trávicí oheň – agní – jí ale také neupírá.

Lékořice vyžaduje trpělivost

Chcete svým dětem uvařit pravý domácí pendrek? Pak si budete muset opatřit či vypěstovat lékořici. Vypěstujete ji nejsnáze přímo ze semínek, která stačí vysít na povrch kvalitního kompostu. Malé sazeničky si můžete předpěstovat i za oknem a na jaře je již jen přesadit do půdy na zahradě, kde budou muset růst alespoň dalších čtyři až pět let, než bude možné z jejich kořenů připravit pendrek. Na ten si na podzim nasbírejte dostatečné množství kořenů, které poté pozvolna sušte při mírně vyšší pokojové teplotě. Poté kořen nasekejte na kousky, rozemelte a vařte, dokud nebude mít odpovídající hustotu a sytou černou barvu. Před zchladnutím můžete pendrek ochutit libovolnými přísadami dle vašich preferencí.

Andělika vyžaduje pravidelnou zálivku

I anděliku je možné brzy zjara předpěstovat v truhlíku za oknem. Semena ale můžete do kypré a vlhké půdy vkládat již na podzim a na jaře si bez práce počkat na výsledky svého snažení. Andělika ocení spíše stín a především pravidelnou zálivku. Neuškodí jí ani občasné přihnojení především drcenými kopřivami.

Puškvorec a kotvičník hledejte podél řek

V případě těchto dvou rostlin je jednodušší si pro ně dojít do přírody. Jde o byliny vyskytující se na vlhčích místech v okolí močálů a trvale zaplavených příkopů. Při přesazení do vaší zahrady jim proto dopřejte raději polostín a samozřejmě dostatečnou zálivku. Zasadit je můžete také na okraj mělčích vod jezírka, máte-li jej.

Náš tip: O tom, jak pěstovat kotvičník, se dozvíte více ZDE.

Zdroj: Ájurvéda od A do Z (Metafora, 2013)