Pokud vaše pálení žáhy nesouvisí jen s určitou potravinou, ale trpíte jím poměrně často, a to nejen přes den, ale i v noci, a nepomáhají rady lékařů, abyste spali ve zvýšené poloze tak, abyste měli hlavu výše než hrudník, ani babské recepty, abyste si dali sklenici mléka nebo jedlou sodu, je vhodné se poohlédnout po potravinách, které by vám mohly pomoci pálení žáhy předcházet nebo zmírnit jeho příznaky, radí web Fitastyl. Než začnete selektovat potraviny, zkuste také jíst více menších porcí než tři velká jídla denně a další osvědčenou radou je, vyvarovat se pozdních večeří.
Potraviny pro zklidnění pálení žáhy
Ovesné vločky
Potraviny s vysokým obsahem vlákniny dokážou dělat doslova zázraky. „Ovesné vločky, hnědá rýže a zelenina, plus potraviny s nižší kyselostí, jako jsou banány, květák a ořechy, jsou účinné na naturalizaci silné žaludeční kyseliny," říká Maggie Michalczyková, registrovaná dietoložka.
Nízkotučný jogurt
Zatímco mnozí lidé v dnešní době upřednostňují plnotučné mléčné výrobky, pravdou je, že pokud se dlouhodobě potýkáte s pálením žáhy, je lepší zůstat u nízkotučného jogurtu nebo mléka.
„Nízkotučný jogurt a nízkotučné mléko mohou pomoci zmírnit příznaky pálení žáhy. Je důležité, aby byly nízkotučné, protože tuk může dále zhoršit reflux jícnu,“ říká Michalczyková.
Citron
Citron nebo citronová šťáva pomáhají neutralizovat žaludeční kyseliny, takže sklenice citronové vody po jídle by pro vás mohla být prospěšnější než vypití sklenice obyčejné vody.
Jablečný ocet
Alternativou vody s citronem je voda s jablečným octem. Pokud vás již pálí žáha, zkuste zmírnit příznaky a zbavit se jí popíjením vody smíchané s jablečným octem. Stačí rozmíchat 2 čajové lžičky jablečného octa ve sklenici vody a nápoj vypít po doušcích. Během několika minut byste měli pocítit úlevu.
Zázvor
Zázvor se doporučuje jako první pomoc při pálení žáhy i těhotným ženám. V dnešní době se vyrábějí i lízátka, která se doporučují budoucím maminkám, aby je měly po ruce, až přijde pálení. Zázvor je účinný v boji proti pálení žáhy ve formě čaje. Když je čerstvý, můžete ho jednoduše nastrouhat najemno, zalít vroucí vodou a nechat vyluhovat. Můžete samozřejmě použít porcovaný i sypaný zázvorový čaj, ale čerstvý je čerstvý.
Kyselé zelí a okurky
Přestože chutná kysele, je užitečným prostředkem proti překyselení a pomáhá při nadprodukci žaludečních kyselin. Je také vhodné, pokud možno denně, sníst misku zeleninového salátu, jehož základem jsou okurky. Kupodivu nejrychleji působí kyselá okurka, která téměř okamžitě změní chemické reakce v žaludku, vysvětluje web Ordinace.
Lékořice
Pravděpodobně víte, že žvýkání lékořice asi 30 minut po jídle je prospěšné pro prevenci pálení žáhy. Podobně funguje i žvýkání lékořice. Žvýkáním se totiž uvolňují sliny, které neutralizují žaludeční kyseliny.