Chřipkové viry se přenáší kapénkami, tedy dechem a kýcháním. Vnikají do horních cest dýchacích (nosu, hrdla, hrtanu a průdušek) a mohou nám přivodit zánět středního ucha, průdušek, nebo i zápal plic. Onemocnění se projevuje vysokými teplotami, bolestmi svalů, kloubů a hlavy, kašlem, chrapotem, rýmou a ohromnou únavou. Tyto příznaky jsou projevem obranné reakce našeho imunitního systému, který do boje s viry vysílá bílé krvinky. (Totéž se děje i v případě jiných virových onemocnění včetně covidu-19.)
Co můžeme udělat pro to, abychom vůbec neonemocněli, anebo v případě, že už se tak stalo, byl náš organismus v boji s viry a nemocí úspěšný? V první řadě se zaměřte na svůj jídelníček. Imunitní systém posiluje zejména zelenina s obsahem allicinu – cibule, česnek a pórek. A také superpotraviny bohaté na vitamin C.
Víte, že:
Teplota do 38 stupňů může být léčivá. Horečka doprovázející chřipku zabíjí zvýšenou teplotou viry, které pronikají do našeho organismu. Zvyšuje prokrvování a také aktivuje obranný systém těla. Na chřipku platí řebříčkový, bezinkový a mátový čaj, který pomáhá zmírňovat její příznaky. Vhodné jsou i ředěné ovocné šťávy nebo čaje, voda a minerálka. Mléko a mléčné výrobky mohou způsobit zahuštění hlenů a jejich obtížné vykašlávání. Imunitu posílíte i pravidelným pohybem na čerstvém vzduchu, otužováním a tím, že ve svém životě zkusíte eliminovat stres.
Síla cibule
Díky allicinu a dalším sirnatým sloučeninám, které obsahuje, působí silně antibakteriálně. Účinkuje zejména na sliznicích, kde funguje preventivně proti infekcím. Už jen tím, že cibuli krájíte a inhalujete její štiplavý zápach, se léčíte. Cibule navíc obsahuje i vitamin C, který podporuje imunitní systém. Připravte si sirup proti kašli nebo cibulovou polévku. Obojí vám udělá dobře.
Rychlá cibulová polévka
Na 2 porce budete potřebovat: asi 150 g cibule nakrájené nadrobno 20 g přepuštěného másla (ghí) 0,5 l zeleninového vývaru čerstvou petrželku. Cibuli osmahněte na přepuštěném másle dozlatova. Přidejte zeleninový vývar a vařte 1 až 5 minut. Naplňte polévkové misky a podávejte s nasekanou čerstvou petrželkou.
Česnek léčí
Je známý také jako přírodní antibiotikum. Najdete v něm sirnou látku alliin, který se v těle při látkové přeměně mění na již zmíněný allicin. I česneková vůně je dobrou ochranou proti virům a bakteriím. Účinné látky obsažené v česneku je tělo schopno rychle dopravit krví k buňkám, kde se jeho léčivé účinky rychle šíří. Proto se česnek používá jako podpůrný prostředek při infekčních onemocněních nebo proti nim. Zkuste si připravit balkánskou česnekovou polévku.
Balkánská česneková polévka
Na 2 porce budete potřebovat: 4 stroužky česneku prolisovaného 500 ml zeleninového vývaru 2 krajíčky celozrnného toustového chleba pokrájeného na kostičky 1 lžíci olivového oleje 1 lžíci slivovice. Kostičky toastu osmahněte na oleji, přidejte česnek a promíchejte. Směs nandejte do polévkových misek. Do horkého zeleninového vývaru přidejte slivovici. Horkou tekutinu vlijte do misek a podávejte.
Nezapomeňte na pórek
Je další přírodní zbraní proti bakteriím. Díky allicinu je účinným lékem při bronchitidách. Můžete ho jíst syrový v kombinaci s jablky a ořechy či v pomazánkách. Nebo si ho udělejte jako polévku, dušený s omáčkou, zapečený nebo připravený jako mozeček. Uvařte si pórkový krém, který vás zahřeje.
Silná trojka na podporu imunity
SHIITAKE (HOUŽEVNATEC JAPONSKÝ)
Je asijská houba bohatá na beta-glukany, které mají imunostimulační účinky a působí jako přírodní zabijáci virů a bakterií.
GOJI (KUSTOVNICE ČÍNSKÁ)
V Tibetu se používá více než 1700 let jako jedna z nejúčinnějších potravin na podporu dlouhověkosti a síly. Pro nás je zajímavé, že obsahuje polysacharidy, které mají antioxidační vlastnosti a blahodárný vliv na imunitní systém. Kromě toho je i zdrojem vitaminu C, který je v boji proti chřipce zásadní.
ZÁZVOR
Považuje se za univerzální lék. Má silné protizánětlivé účinky, posiluje imunitu a má i antivirové vlastnosti. Pomáhá při bolesti a snižuje horečku. Asi každý z nás zná horký nápoj ze strouhaného zázvoru, citronu a medu.
Polévka na zahnání chřipky
Uvařte si polévku s pórkem, shiitake, cibulí, kustovnicí a zázvorem podle knížky Doktor šéfkuchař. Kromě uvedených bojovníků proti chřipce obsahuje i chilli papričku a také batáty, které jsou bohaté na vlákninu a účinné antioxidanty ze skupiny karotenoidů. Díky kvercetinu mají batáty i protizánětlivé účinky. Pokud je nejíte na kila, nemusíte se bát ani sacharidů v nich obsažených.
Na 2 porce budete potřebovat: 1 lžíci olivového oleje ½ červené cibule nakrájené nadrobno asi 10 cm pórku nakrájeného na kolečka ½ zelené chilli papričky nakrájené najemno 2 cm čerstvého zázvoru oloupaného a nadrobno nakrájeného 1 středně velký batát pokrájený na kostky 150 g hub shiitake (mohou být čerstvé nebo sušené a předem namočené) 2 hrsti sušené kustovnice zeleninový vývar mořskou sůl a pepř. V kastrolu na oleji osmahněte cibuli, chilli papričku, zázvor a pórek, ke konci přidejte česnek (celkem opékejte asi 5 minut). Přidejte batáty, houby, kustovnici a vše zalijte zeleninovým vývarem, osolte a opepřete. Vařte 10 až 15 minut. Hotovou polévku rozmixujte tyčovým mixérem a před servírováním ozdobte kustovnicí a chilli papričkou.
Zdroje:
- časopis Kondice
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22433044/