Premium obsah

Stačí 2 snítky této byliny a vaše jídlo dostane nový rozměr. To musíte zkusit

Stačí 2 snítky této byliny a vaše jídlo dostane nový rozměr. To musíte zkusit
Vůně a chuť téhle výrazné bylinky vás vmžiku přenesou do prosluněného Středomoří. Vypěstujete si ji na kuchyňském parapetu a pak ji rovnou házejte na sporák a gril. V lehkých letních pokrmech to rozmarýnu sluší nejvíc.

Rozmarýn si zamilujete nejen pro jeho výraznou chuť, pro zdravotní benefity (působí proti nadýmání, zlepšuje trávení, má dezinfekční účinky, působí proti alergiím, ovlivňuje dýchací potíže), ale i pro jeho variabilní kuchyňské využití. Snítky svažte k sobě a použijte je coby mašlovačku. Nebo je namočte do vody a použijte místo špejlí na špízy. Ochuťte jimi hrubozrnnou sůl (k použití v kuchyni, ve vaně i jako fajn dárek), naložte je do oleje i octa.

Zdroj: Youtube

A nesmíme zapomenout ani na čaj ze sušeného rozmarýnu nebo na rozmarýnovou limonádu z toho čerstvého… Pokud chcete rozmarýn ještě s něčím zkombinovat, tak jsou skvělé meruňky, maliny a okurka. Jeho skvělým parťákem je česnek, v kombinaci s dalšími bylinkami (tymián, šalvěj…) ho najdete v balíčku s názvem provensálské bylinky.

Tahle velmi aromatická bylinka vyzní nejlépe v jednoduchých úpravách – přidejte rozmarýn k bramborám (se lžičkou sádla pečte na 180 stupňů dozlatova) nebo k zelenině (lepší je v tomhle případě olivový olej). Dodá chuť dušeným masům stejně jako těm pečeným a grilovaným. Pokud jste velcí milovníci téhle výrazné bylinky, pak si zamilujete plátky krůtího masa s krustou ze strouhanky, parmazánu a rozmarýnu, případně rozmixovaných vlašských ořechů a rozmarýnu (to ladí i k vepřovému).

Jestli fandíte zelenině, zkuste příště rozmarýnem ochutit obyčejné lečo stejně jako polévku z rajčat nebo pokrm z lilků. Skvěle ladí i s olivami.

Recept na rybu s rozmarýnem

Dvě snítky rozmarýnu zasuňte do dutiny břišní celé ryby (použít ale klidně můžete i jinou rybu – pstruha nebo třeba pražmu), přidejte plátek citronu, dva stroužky česneku. Zevnitř i zvenčí osolte, uvnitř i lehce opepřete. Upečte v troubě nebo grilujte.

Zdroje:

Ikona
Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.