Dříve se u nás jedly spíše ovesné kroupy, což je vlastně neporušená a celistvá forma ovsa, která se ale dlouho vaří. Z tohoto důvodu většina lidí preferuje válcovaný, drcený nebo řezaný oves, což jsou právě ovesné vločky. K uvaření jim stačí jen několik minut, a protože pouští škrob, dobře si rozumí s mlékem (živočišným nebo rostlinným) nebo s vodou při přípravě krémových kaší.
Koktejl zdravých látek v jedné porci
Vločky jsou skvělým zdrojem vitamínů, minerálů jako železo, vápník, fosfor, hořčík, obsahují spoustu vlákniny a antioxidantů. Dále s nimi do těla dostanete i lecitin, který bývá označován jako „potrava pro mozek“, jelikož se podílí na tvorbě a obnovování buněčných membrán. V misce vloček tak tělu dopřejete obrovské množství důležitých živin naráz. Výživoví poradci je doporučují především ke snídani, jelikož obsahují spoustu vlákniny i bílkoviny, a to má vysoce sytící efekt. Na rozdíl třeba od plátku chleba se sýrem nebo croissantu z oblíbené kavárny, který schroupeme cestou do práce a už za hodinu máme hlad.
Hodí se do diety
Jen pro představu, půl šálku ovesných vloček obsahuje 50 gramů sacharidů, 13 gramů bílkovin, 5 gramů tuku, 8 gramů vlákniny a jen 303 kalorií, proto se perfektně hodí i do redukčního jídelníčku. Díky vláknině působí obiloviny podobně jako čerstvá zelenina a ovoce doslova blahodárně na naše střeva. V podstatě je zevnitř vykartáčují a usnadňují hladký průchod stolice, takže působí i preventivně proti zácpě. Běžně se dají sehnat i vločky v bezlepkové variantě, které jsou vhodné pro celiaky.
Proč vločky nejíst syrové?
Stejně jako syrová mouka, ani syrové obiloviny nejsou vhodné k přímé konzumaci. Nejenže mají moučnou a škrobovitou chuť a nejsou tak dobré, ale pro náš trávicí trakt jsou i velmi těžce stravitelné. Vločky obsahují formu rozpustné vlákniny – to znamená, že se rozpouští právě v horké vodě, kde houstne. Rozpustná vláknina absorbuje značné množství vody, což výrazně zpomaluje náš trávicí proces. Právě ona „slizkost“ a krémovost může za to, že se cítíme déle plní. A nestrávené potravě tato vláknina pomáhá cestovat dále do trávicího traktu, kde živí přátelské bakterie.
Kaše přes noc
Protože syrové vločky jsou těžce stravitelné, je vždycky lepší, když je necháte povařit. Nejlépe je namočit je přes noc, stejně jako třeba luštěniny. Možná už jste se setkali s termínem „overnight oats“, který se rozšířil hlavně v receptech na YouTube a Instagramu. Jedná se v podstatě o vločkovou kaši, která vznikne přes noc. Je to tedy ideální a zdravá snídaně pro všechny, kdo ráno nestíhají. Než si jdete lehnout, stačí smíchat jemně mleté vločky s mlékem, lžící chia semínek a lžící medu. Pro lepší chuť můžete přidat i pár kapek vanilkového extraktu nebo strouhaný kokos. Směs nalijete do skleničky a dáte do lednice.
Pozor na kombinaci vloček a ovoce
Ovesnou kaši si často s dobrým úmyslem vylepšujeme čerstvým ovocem, jako jsou jahody, borůvky, banán nebo třeba kaki či kiwi. Jenže aniž bychom to tušili, zaděláváme si tím jednak na střevní problémy, jednak i na gynekologické záněty. Ptáte se, jak je to možné? Jak popisuje web Jíme jinak, ovoce a obilovina není pro naše trávení vhodná kombinace. Rychlé sacharidy z ovoce totiž blokují složité sacharidy z obilí a tím pádem v našem trávicím traktu vzniká potrava vhodná pro kvasinky a plísně, které se pak v těle začnou množit. A my můžeme začít trpět na kvasinkové infekce, pocit plného a těžkého žaludku, plynatost nebo nadýmání. Jestli máte vždy po ovesné kaši křeče v břiše, zkuste napříště vynechat ovoce a kaši si vylepšete jen javorovým sirupem, medem nebo oříšky.
Znáte ovesný čaj?
Věděli jste, že se z této obilniny dá připravit i čaj, který podpoří vaše trávení?
Postup je jednoduchý: Zalijte 2 lžíce drcených ovesných vloček 4 dl vroucí vody. Směs nechte louhovat jako klasický čaj a po patnácti minutách přeceďte. Výsledný nápoj pijte po doušcích. Nejenže vám zlepší metabolismus, ale také zklidní podrážděnou slinivku.
Zdroje:
https://www.ireceptar.cz/zdravi/ovesne-vlocky-streva/
https://www.ireceptar.cz/zdravi/caj-z-ovesnych-vlocek-ucinky/
https://www.jimejinak.cz/mysli-na-sve-zdravi-nejez-musli-ani-granolu/
https://jimezdrave.cz/recepty/podle-kategorie/snidane-a-svaciny/overnight-oats-501/