Zdroj: Youtube

Oves patří mezi nejzdravější obiloviny na světě. Je bezlepkovou celozrnnou obilovinou a skvělým zdrojem důležitých vitaminů, minerálních látek, vlákniny a antioxidantů. Přečtěte si důkazy podpořené studiemi, proč vločky patří mezi výživné superpotraviny.

1. Oves je neuvěřitelně výživný

Složení živin v ovsu je dobře vyvážené. Jsou dobrým zdrojem sacharidů a vlákniny. Jsou také dobrým zdrojem kvalitních bílkovin. Oves je nabitý důležitými vitaminy, minerály, jednoduše řečeno, vločky patří mezi potraviny s nejvyšším obsahem živin. Studie potvrdila, že když si dáte k snídani ovesnou kaši, tak do sebe dostanete zdraví prospěšné antioxidanty.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5752969/ (odkaz studie)

2. Ovesné vločky obsahují vlákninu

Oves obsahuje velké množství beta-glukanu, což je druh rozpustné vlákniny. Beta-glukan se částečně rozpouští ve vodě a ve střevech vytváří hustý gelovitý roztok. Díky tomu snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Podporuje zdravé střevní bakterie a zvyšuje pocit sytosti.

3. Ovesné vločky jsou velmi syté a mohou vám pomoct zhubnout.

Ovesné vločky (ovesná kaše) jsou nejen chutnou snídaní, ale také vás zasytí. Což oddálí pocit hladu a snadněji se pak hubne. Děje se tak tím, že zpomaluje vyprazdňování žaludku a zvyšuje produkci hormonu sytosti PYY.

4. Jemně mletý oves může zlepšit pleť

Není náhoda, že oves najdeme v mnoha přípravcích pro péči o pleť. Zde jen upozorňujeme, že se jedná o přípravky na pleť, po kterých budete jen zářit, nikoli o konzumaci vloček samotných.

5. Snížení rizika vzniku dětského astmatu

Astma je nejčastějším chronickým onemocněním u dětí. Je to zánětlivé onemocnění dýchacích cest. Oves může děti skutečně chránit před rozvojem astmatu. Jedna studie uvádí, že podávání ovsa kojencům před dosažením věku 6 měsíců je spojeno se snížením rizika vzniku dětského astmatu.

6. Oves může pomoct zmírnit zácpu

Se zácpou se potýkají lidé všech věkových kategorií a populací. Výzkumy naznačují, že ovesné otruby, jejich vnější vrstva zrna bohatá na vlákninu, mohou u starších dospělých pomoct zmírnit zácpu. Ukázalo se také, že ovesné otruby snižují gastrointestinální příznaky a napomáhají trávení lidem trpícím ulcerózní kolitidou.

Jak zařadit oves do svého jídelníčku? Oves si můžete dopřát několika způsoby. Nejoblíbenějším způsobem je jednoduše snídat ovesné vločky (ovesnou kaši).

Zdroj:

  • https://academic.oup.com/crohnscolitis360/article/2/1/otaa005/5735017
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23182171/
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128010280001677
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5618555/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5752969/