Víte, která otázka dokáže splehlivě zabít pohodovou atmosféru Vánoc? Za mě je to určitě: „A kolik druhů jsi letos zvládla napéct?“ Jako skutečná podpásovka tahle otázka působí, pokud je vyřčena z úst tchýně, která je v důchodu, má na rozdíl od vás moře času a přesto se domnívá, že vaší povinností je rodinu zahltit o svátcích tácy s pracnami, ořechovými košíčky, lineckým, kokoskami a dalšími druhy tradičního cukroví. Jenže, co si budeme povídat, dny nejsou nafukovací, a právě týden před Štědrým dnem čeká většinu pracujících vyčerpávající maraton uzávěrek, nekonečných front klientů a dohánění restů. A na nějaké pečení do půlnoci už pak nezbývá síla. Pokud nepatříte k těm, kteří by absenci cukroví měli úplně na háku, případně byste ji vyřešili kupovanou krabičkou z lahůdek, máte ještě jednu možnost: vykouzlit snadné, nepečené cukroví během jedné hodiny a pak ho šoupnout do lednice. Vybrali jsme pro vás recepty, na kterých si opravdu pochutnáte, a přidáváme i tip navíc: pokud vlastnoručně vyrobené cukroví uložíte do pěkné krabičky vystlané vánočním ubrouskem, převážete mašlí, máte rázem skvělý jedlý dárek pro kolegyni, souseda nebo třeba kamarádku!
Kokosové rafaelo
Tento jednoduchý recept ze salka je léty ověřený a kuličky s intenzivní kokosovou chutí většinou rychle mizí z táců. Zvládnou ho navíc i děti, tak co je letos do příprav zapojit?
Suroviny
1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka Salko
100 g nastrouhaného kokosu (na obalení)
150 g mandlových plátků
200 g kokosové mouky
Salko nalijte do misky, přisypte jemně strouhaný nebo mletý kokos a směs promíchejte. Přikryjte fólií nebo talířem a dejte alespoň na hodinu chladit do lednice. Kokos na obalení vsypte do menší misky. Prsty odeberte vychlazenou kokosovou hmotu, doprostřed vmáčkněte mandli, v dlaních vytvarujte kuličku a obalte ji v kokosu. Vložte do papírového košíčku a nechte vychladit. Ideální je použít jemně strouhaný kokos do náplně a hotové kuličky pak obalit v nahrubo strouhaném kokosu.
Vosí úly
Nejoblíbenější nepečené cukroví, které většinou nechybí v žádné české domácnosti? Jednoznačně vosí úly, nebo také hnízda, jak chcete. Tuto nepečenou laskominu můžete přichystat skutečně i den před Vánoci. Základem je mít vyklápěcí a rozevírací formičky, které si můžete třeba půjčit od sousedů. Anebo můžete sáhnout po malých skleničkách na likér a opatrně je z nich vyklápět. Pro snadnější vyklápění je dobré mít těsto trochu vychlazené, teplé se může drobit.
Suroviny
Na těsto
60 g piškotů
60 g másla
3 lžíce mléka
100 g moučkového cukru
2 lžíce kakaa
70 g lískových oříšků
rum
Na krém
50 g másla
50 g moučkového cukru
1 žloutek (nebo trochu vaječného likéru) rum
balení piškotů
Nechte změknout máslo. Piškoty a lískové oříšky rozemelte v mixéru, pak přesypte do mísy a přidejte máslo, cukr, kakao, mléko a rum (místo mléka můžete přidat více rumu). Vypracujte vláčné těsto.
Ze surovin na náplň vymíchejte hladký krém. Z těsta vytvořte malou kuličku, kterou vtlačte ji do formičky na úly. Střed úlu naplňte krémem a na naplněný úl natlačte vypouklou stranou piškotu.
Vosí hnízda skladujte v chladu, ale před servírováním je včas vyndejte a nechte povolit – budou chutnat skvěle.
Datlové kuličky
Tohle je hrnkový raw, veganský a bezlepkový recept na cukroví, které nejenom chutná, ale můžete je jíst i při dietě. A navíc je nepečené a hotové raz dva. Datlové kuličky jsou díky sušenému ovoci hodně sladké a mohou je i děti od 1 roku.
Suroviny
1 hrnek vypeckovaných datlí (nebo hotová datlová pasta)
1 hrnek semínek (např. slunečnicová, dýňová, lněná, sezamová) nebo oříšků (mandle, vlašské aj.)
1 hrnek strouhaného kokosu
dvě lžičky skořice nebo kurkumy
citronová šťáva (podle chuti)
Datle spaříme vroucí vodou a necháme 10 minut nabobtnat. Na pánvi lehce opražíme zvlášť semínka a kokos, oříšky můžeme dát do trouby. Oříšky, semínka a kokos rozmixujeme do jemné a sypké konzistence. Mixujeme do té doby, než začne směs díky uvolnění tuku vlhnout. Vzniklou směs nasypeme do mísy. Přidáme datlovou pastu, která vznikne pomixováním spařených datlí s trochou teplé vody. Skořici, kurkumu a citronovou šťávu můžeme použít k dochucení. Z umixovaného těsta pak tvarujeme mokrýma rukama kuličky, které obalujeme v lehce opraženém kokosu nebo pomletých oříšcích či semínkách.
Zdroje:
https://fresh.iprima.cz/recepty/kokosove-kulicky-rafaelo-jednoduchy-recept-ze-salka