Víte, která otázka dokáže splehlivě zabít pohodovou atmosféru Vánoc? Za mě je to určitě: „A kolik druhů jsi letos zvládla napéct?“ Jako skutečná podpásovka tahle otázka působí, pokud je vyřčena z úst tchýně, která je v důchodu, má na rozdíl od vás moře času a přesto se domnívá, že vaší povinností je rodinu zahltit o svátcích tácy s pracnami, ořechovými košíčky, lineckým, kokoskami a dalšími druhy tradičního cukroví. Jenže, co si budeme povídat, dny nejsou nafukovací, a právě týden před Štědrým dnem čeká většinu pracujících vyčerpávající maraton uzávěrek, nekonečných front klientů a dohánění restů. A na nějaké pečení do půlnoci už pak nezbývá síla. Pokud nepatříte k těm, kteří by absenci cukroví měli úplně na háku, případně byste ji vyřešili kupovanou krabičkou z lahůdek, máte ještě jednu možnost: vykouzlit snadné, nepečené cukroví během jedné hodiny a pak ho šoupnout do lednice. Vybrali jsme pro vás recepty, na kterých si opravdu pochutnáte, a přidáváme i tip navíc: pokud vlastnoručně vyrobené cukroví uložíte do pěkné krabičky vystlané vánočním ubrouskem, převážete mašlí, máte rázem skvělý jedlý dárek pro kolegyni, souseda nebo třeba kamarádku!

Zdroj: Youtube

Kokosové rafaelo

Tento jednoduchý recept ze salka je léty ověřený a kuličky s intenzivní kokosovou chutí většinou rychle mizí z táců. Zvládnou ho navíc i děti, tak co je letos do příprav zapojit?

Suroviny

1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka Salko

100 g nastrouhaného kokosu (na obalení)

150 g mandlových plátků

200 g kokosové mouky

Salko nalijte do misky, přisypte jemně strouhaný nebo mletý kokos a směs promíchejte. Přikryjte fólií nebo talířem a dejte alespoň na hodinu chladit do lednice. Kokos na obalení vsypte do menší misky. Prsty odeberte vychlazenou kokosovou hmotu, doprostřed vmáčkněte mandli, v dlaních vytvarujte kuličku a obalte ji v kokosu. Vložte do papírového košíčku a nechte vychladit. Ideální je použít jemně strouhaný kokos do náplně a hotové kuličky pak obalit v nahrubo strouhaném kokosu.

Vosí úly

Nejoblíbenější nepečené cukroví, které většinou nechybí v žádné české domácnosti? Jednoznačně vosí úly, nebo také hnízda, jak chcete. Tuto nepečenou laskominu můžete přichystat skutečně i den před Vánoci. Základem je mít vyklápěcí a rozevírací formičky, které si můžete třeba půjčit od sousedů. Anebo můžete sáhnout po malých skleničkách na likér a opatrně je z nich vyklápět. Pro snadnější vyklápění je dobré mít těsto trochu vychlazené, teplé se může drobit.

Suroviny

Na těsto

60 g piškotů

60 g másla

3 lžíce mléka

100 g moučkového cukru

2 lžíce kakaa

70 g lískových oříšků

rum

Na krém

50 g másla

50 g moučkového cukru

1 žloutek (nebo trochu vaječného likéru) rum

balení piškotů

Nechte změknout máslo. Piškoty a lískové oříšky rozemelte v mixéru, pak přesypte do mísy a přidejte máslo, cukr, kakao, mléko a rum (místo mléka můžete přidat více rumu). Vypracujte vláčné těsto.

Ze surovin na náplň vymíchejte hladký krém. Z těsta vytvořte malou kuličku, kterou vtlačte ji do formičky na úly. Střed úlu naplňte krémem a na naplněný úl natlačte vypouklou stranou piškotu.

Vosí hnízda skladujte v chladu, ale před servírováním je včas vyndejte a nechte povolit – budou chutnat skvěle.

Datlové kuličky

Tohle je hrnkový raw, veganský a bezlepkový recept na cukroví, které nejenom chutná, ale můžete je jíst i při dietě. A navíc je nepečené a hotové raz dva. Datlové kuličky jsou díky sušenému ovoci hodně sladké a mohou je i děti od 1 roku.

Suroviny

1 hrnek vypeckovaných datlí (nebo hotová datlová pasta)

1 hrnek semínek (např. slunečnicová, dýňová, lněná, sezamová) nebo oříšků (mandle, vlašské aj.)

1 hrnek strouhaného kokosu

dvě lžičky skořice nebo kurkumy

citronová šťáva (podle chuti)

Datle spaříme vroucí vodou a necháme 10 minut nabobtnat. Na pánvi lehce opražíme zvlášť semínka a kokos, oříšky můžeme dát do trouby. Oříšky, semínka a kokos rozmixujeme do jemné a sypké konzistence. Mixujeme do té doby, než začne směs díky uvolnění tuku vlhnout. Vzniklou směs nasypeme do mísy. Přidáme datlovou pastu, která vznikne pomixováním spařených datlí s trochou teplé vody. Skořici, kurkumu a citronovou šťávu můžeme použít k dochucení. Z umixovaného těsta pak tvarujeme mokrýma rukama kuličky, které obalujeme v lehce opraženém kokosu nebo pomletých oříšcích či semínkách.

Zdroje:

https://fresh.iprima.cz/recepty/kokosove-kulicky-rafaelo-jednoduchy-recept-ze-salka

https://www.jimejinak.cz/datlove-kulicky/

https://www.toprecepty.cz/clanky/6112-vosi-hnizda-nejoblibenejsi-nepecene-cukrovi-z-orechove-smesi-snadno-vyklepnete-z-formicky-diky-nasim-vychytavkam/