Eva Samková a Marek Adamczyk: Opilý izidor

Naše zlatá medailistka ve snowboardcrossu je už přes rok vdanou paní, kvůli účasti v taneční soutěži Star Dance letos ale nemá na pečení cukroví prostor. Její manžel, herec Marek Adamczyk, si prý velmi oblíbil cukroví plné vlašských oříšků, které nese úsměvný název opilý izidor nebo také opilý františek. Jsou to miniaturní řezy s krémem, do kterých se přidává ne zrovna málo rumu. U Samků to pak byl prý vždycky Evin tatínek, který tuhle vánoční pochoutku pro celou rodinu připravoval. Moučník, který se skládá ze čtyř vrstev a v cukrárnách ho můžete vidět během celého roku, se údajně jmenuje po jistém mnichovi, který se jmenoval Isidor, a je považován za vynálezce pravé ruské vodky. Jedná se sice o složitější recept, ale určitě stojí za vyzkoušení. Jen si dejte pozor, pokud sníte o svátcích opilého izidora příliš, neměli byste pak raději sedat za volant. Co všechno budete potřebovat?

Na těsto:

150 g změklého másla

150 g krupicového cukru

4 vejce (žloutky a bílky oddělené)

1 lžíce kakaa

120 g mletých vlašských ořechů

70 g hrubé mouky

2 lžičky prášku do pečiva

špetku soli

Na ořechovou náplň:

200 g mletých vlašských ořechů

2 lžíce vanilkového cukru

100 g moučkového cukru

200 ml rumu

Na žloutkovou náplň:

4 žloutky

1 lžíce kakaa

100 g moučkového cukru

200 g změklého másla

Na polevu:

200 g hořké čokolády

8 lžic smetany ke šlehání

Máslo, cukr a žloutky ušlehejte do pěny, postupně přidejte mouku, kakao, ořechy a prášek do pečiva. Nakonec přimíchejte tuhý sníh ze 4 bílků. Plech nebo formu na pečení vymažte tukem, vysypejte hrubou moukou. Těsto na ně rozetřete a upečte. Po vychladnutí je potřete rybízovou marmeládou. Na ořechovou náplň dobře promíchejte všechny ingredience a náplň odložte stranou. Vejce, cukr a kakao na kakaovou náplň ušlehejte nad párou do zhoustnutí a dejte vychladit. Pak přidejte po kouscích změklé máslo a ušleháme dohladka. Opět dejte vychladit. Korpus poté potřete ořechovou náplní, čokoládovou náplní a nakonec přelijte polevou, kterou připravíte tak, že rozpustíte tuk společně s čokoládou a promícháte dohladka. Hotový moučník nechte 2–3 hodiny ztuhnout v lednici a podávejte nakrájený na řezy. Řezy krájejte nožem namáčeným ve vroucí vodě, aby čokoláda při krájení nepopraskala.

Zdroj: Youtube

Gabriela Partyšová: Tvarohové rohlíčky

Populární moderátorka si hlídá postavu a ráda cvičí a běhá, nicméně o Vánocích si dopřeje i trochu toho sladkého. K jejímu oblíbenému cukroví patří rohlíčky, ale ne ty tradiční vanilkové. Gabriela peče rohlíčky, do kterých přidává tvaroh, zakysanou smetanu a čerstvý krémový sýr. Cukroví je tak vláčné a hlavně bohaté na bílkoviny, takže se jedná o dietnější verzi. A nechybí v něm ani rozinky namáčené v rumu – ty ale můžete vynechat. Pokud chcete recept vyzkoušet, na 32 kusů plněných rohlíčků si připravte následující suroviny.

Na těsto:

400 g hladké mouky

špetka soli

250 g změklého másla

200 g zakysané smetany

Na náplň:

250 g změklého tvarohu v kostce

2 lžíce sýru Lučina, Philadelphia nebo Palouček

4 lžíce krupicového cukru

1 velký žloutek

citronová kůra

hrnek rozinek máčených v rumu

Všechny suroviny smíchejte v míse, rozinky přidejte nakonec. Vyložte si 2–3 plechy pečicím papírem, troubu předehřejte na 150 stupňů. Těsto rozdělte na 4 stejné díly a rozválejte na kulatou placku, pak rozkrájejte na 8 dílů. Na každý díl dejte lžíci náplně a stočte do rohlíčků. Pečte asi 20 minut, po vytažení z trouby nechte vychladnout a bohatě posypte moučkovým cukrem. Rohlíčky uchovávejte v uzavřené dóze.

Eva Perkausová: Linecké

Cukroví z lineckého těsta prý nikdy nesmí chybět na svátečním stole usměvavé televizní moderátorky Evy Perkausové. „Každý rok je to stejné, linecké, vanilkové rohlíčky a vosí úly – to je svatá trojice, kterou peču vždycky. Podle chuti a fantazie přidávám i kokosové a rumové kuličky nebo další druhy. Stále více lidí nám ale cukroví i vozí a letos mi psala také přítelkyně mého bráchy, že mi cukroví doveze, ať ho tolik nepeču, což mě potěšilo,“ svěřila se na Instagramu brzy dvojnásobná maminka. A jaký je její nejoblíbenější recept na linecké? „Žádný. Vždycky zadám recept na cukroví na internet do vyhledávače a to, co se mi nejvíc líbí, prostě upeču,“ prozradila s úsměvem Eva. Vybrali jsme proto jeden opravdu jednoduchý.

Na těsto:

200 g másla

300 g prosáté hladké mouky

100 g moučkového cukru

1 balení vanilkového cukru

2 vejce

Všechny přísady necháme asi hodinu v pokojové teplotě. Potom zpracujeme běžným způsobem na vále v těsto. Zabalíme do mikrotenového sáčku a dáme na 30 minut do chladu odpočinout. Potom vyválíme plát asi na 2 mm, je-li těsto dobře zpracované, vůbec se nelepí. Z těsta vykrajujeme kolečka nebo jiné tvary a pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů 5 až 10 minut. Po vychladnutí potíráme jahodovou marmeládou a lepíme k sobě. Linecké můžete ještě zdokonalit, když ho před pečením potřete rozšlehaným žloutkem a posypete sekanými ořechy nebo mandlemi a krystalovým cukrem.

Zdroje:

Autorský článek

https://www.toprecepty.cz/clanky/4523-retro-okenko-slavny-moucnik-opily-izidor-voni-orechy-a-rumem-a-je-tak-dobry-ze-jeden-kousek-obvykle-nikomu-nestaci/

https://www.recepty.cz/recept/linecke-testo-pro-zacatecniky-5582