V dnešní době bohužel lidé často mají velký příjem omega-6 mastných kyselin, kdežto omega-3 mastné kyseliny jejich tělo postrádá. Proto se dnes podíváme, jaké jsou nejlepší zdroje omega-3 mastných kyselin.
Důležitost omega-3 mastných kyselin
Správná rovnováha a dostatek omega-3 mastných kyselin napomáhá předcházet řadě onemocnění, kam se řadí například také Alzheimerova choroba, srdeční onemocnění nebo alergie.
Omega-3 mastné kyseliny působí protizánětlivě. Mohou mít vliv také na naši psychiku a s ní spojenou náladu.
Nejlepší zdroje omega-3 mastných kyselin
Které potraviny obsahují omega-3 mastné kyseliny?
- ryby
- korýši
- řasy
- mandle
- vlašské ořechy
- rostlinné oleje
- chia semínka
Dalším důležitým zdrojem omega-3 mastných kyselin jsou margaríny.
Pokud přemýšlíte o doplňcích stravy, můžete využít kapsle s obsahem omega-3 mastných kyselin nebo doplněk stravy ve formě oleje, který není nijak cítit rybinou a má mnohdy lepší vstřebatelnost než zmiňované kapsle.
Omega-3 mastné kyseliny najdete také v CBD olejích.
Ryby
Není ryba jako ryba. V jakých rybách najdete nejvíce omega-3 mastných kyselin?
- pangas
- treska
- tilapie
- losos
- sleď
- pstruh
Zdroj:
- Autorský článek
- https://www.herbalus.cz/blog/9127979-omega-3-mastne-kyseliny-vlastnosti-a-zdroje-v-potravinach
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28466678/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2701654/
- https://www.researchgate.net/publication/349640670_Study_of_Role_of_Fish_Oil_in_Human_Health
- https://powerlogy.cz/cbd-olej