Jak a kdy ideálně začít s otužováním?

Nejlepší je začít s otužováním v létě nebo na jeho sklonku. Během letních vysokých teplot představuje chladivá náruč vody příjemnou vzpruhu pro tělo i mysl a tu už pak jen udržujeme navzdory klesajícím teplotám okolního vzduchu. Tělo se takto pozvolna adaptuje na změnu a s nástupem chladných měsíců není choulostivé na teplotní výkyvy. Ideální pro začátek je terapie chladným vzduchem. Skvělé je dopřát si aktivní pobyt v přírodě, aniž bychom si oblékali další vrstvu šatstva při prvním náznaku chladu. Pokud se toužíte otužovat ve vodě, doporučuji maximální všímavost, postupné dávkování, vysokou dávku seberespektu a sebelásky a trpělivý nácvik. Zapomeňte na soutěživost a porovnávání svých výkonů s ostatními. Každý jsme unikát, každý máme svou pomyslnou laťku jinde. Co jiného zocelí, druhého může zabít. Vzpomeňte si na pravidlo hormeze, „mezi lékem a jedem rozhoduje dávka“.

Otužování krok za krokem

Začínáme vždy od méně intenzivních prostředků a pokračujeme k intenzivnějším, můžeme zvyšovat i dobu vystavování se chladu. Postupujeme krůček po krůčku. Začátečníci mohou začít omýváním těla mokrou žínkou nebo vlhkým ručníkem. Poté, co si tělo zvykne na omývání, lze přistoupit k polévání nebo sprchování. Někteří odborníci radí na úvod tzv. střídavé sprchy. Sprchovat se můžeme několik sekund až třeba dvě minuty.

10 pravidla správného a zdravého otužování:

  • Otužování je pro zdravé jedince: – Pokud se necítíte dobře, otužování odložte. V případě nejasností a otázek ohledně svého zdravotního stavu se poraďte se svým lékařem.
  • Začněte tou nejmírnější formou a postupně přidávejte na intenzitě: Začátečníci mohou začít omýváním těla mokrou žínkou nebo vlhkým ručníkem. Jakmile si tělo zvykne na omývání, lze přistoupit k polévání nebo sprchování
  • Sprcha krok za krokem: Při sprchování začněte nejprve vlažnou vodou, teprve po pár dnech či týdnu uberte na teplotě. Nejšetrnější pro organismus je začít se sprchovat od chodidel, přidat kotníky, nohy od kolen dolů, stehna a nakonec celé nohy. Potom začněte omývat dlaně, předloktí a celé paže. Až poté, co si vaše tělo zvykne na danou teplotu u končetin, začněte opatrně sprchovat břicho, hruď a záda.
  • Nezapomeneme na obličej a zátylek. Po saunování je však třeba zchladit vždy celou hlavu, na to pamatujte!
  • Do ledových vod až po měsících praxe ve sprše: Nesoutěžte a nesnažte se být za každou cenu nejlepší. Dopřejte svému organismu dostatek času a prostoru pro adaptaci na chlad. Teprve až jeden celý rok vítáte den s alespoň dvouminutovou ledovou sprchou na celém těle, jste připraveni na ponor.
  • Pomalý a klidný výdech: V chladu máme tendenci začít dýchat zrychleně a přerývavě. To jen podporuje stresovou reakci. Vždy, když chladu vody vystavujete další část těla, pomalu vydechujte. Dlouhý a pomalý výdech zmírňuje stresovou reakci organismu. Pomalým výdechem říkáte svému tělu: „Vše je v pořádku.“
  • Uvolněte se – Tělo v chladu má tendenci ztuhnout, nabádejte ho stále a dokola k uvolnění a relaxaci.
  • Respekt – respektujte sebe sama, své tělo a jeho možnosti, neznásilňujte se.
  • Pravidelnost – Držte se své zvolené terapie chladem s disciplínou a pravidelností. Nejlépe denně. Taková studená sprcha po ránu vás krásně probudí a naladí do nového dne.
  • Dlouhodobě – Otužování není módní trend, ale životní styl. Otužujte se celý život. Vás organismus se vám velkoryse odvděčí. Užívejte si otužování s radostí! - Terapie chladem, stejně jako jiné formy posilování organismu, by vám měly dělat radost a měli byste se na ně těšit.

Je pro vás otužování vhodné?

Otužovat se může každý zdravý člověk. Pokud máte nějaké zdravotní komplikace, je vhodné se o vhodných metodách otužování poradit se svým lékařem či odborníkem. Ledový muž z Holandska, Wim Hof, razí teorii, že když extrémní výkyvy teploty zvládne jeho tělo, měl by to zvládnout každý. Opatrnost a všímavost je však na místě! Úspěch otužování či jeho fiasko v podobě akutního onemocnění závisí nejen na dlouhodobém zdraví, ale také na krátkodobých odchylkách od vnitřní rovnováhy dané například nedostatečnou spánkovou hygienou, stresovým zatížením, nevhodným jídlem anebo čistě prozaicky špatně nastavenou hlavou.

Mohou se otužovat děti či senioři?

Děti a senioři jsou celkově choulostivější a proto je třeba přistupovat k otužování velmi svědomitě, s trpělivostí, postupně, v mírnější formě a vždy s respektem. Oběma skupinám terapie chladem velmi svědčí jak podporou správného prokrvování končetin a tedy lepší termoregulací tak například efektivním posílením imunity.

Chcete podpořit své dítě v otužování?

Bývá váš potomek často nachlazený a chcete ho podpořit ve zdravém otužování? Nejlepší je jít vhodným a inspirativním příkladem a začít u sebe. Krok do nekomfortu není příjemný, ale pouze na první dojem. Na ten druhý v něm najdete spoustu benefitů.

Naslouchejte svému tělu

Někdo raději procházku na svěžím vzduchu nalehko, jiný si po ránu dopřeje vlažnou sprchu, někdo si osvěží jen nohy a ti otrlejší se ponoří pod led i s hlavou.

Každému podle jeho potřeb, ovšem vždy s tou nejvyšší mírou VŠÍMAVOSTI k sobě sama, s RESPEKTEM k možnostem a schopnostem svého těla, jeho krátkodobým i dlouhodobým OMEZENÍM, se SEBELASKAVOSTÍ a především BEZ SOUTĚŽENÍ A POROVNÁVÁNÍ SE S JINÝMI.

Instruktážní videa na videoportálu Kondice

Na videoportálu Kondice jsme pro vás připravili také dvě instruktážní a praktická videa k tématu otužování, s názvem: Otužování, terapie chladem 1. Díl a 2. Díl. Můžete se nechat provézt jak nácvikem postupného sprchování studenou vodou, tak ponorem do ledového sudu. Postupujte však vědomě, všímavě, se sebelaskavostí a mějte stále na mysli pravidlo hormeze. „Rozdíl mezi lékem a jedem spočívá v dávce“.

Použité zdroje:

Osobní a profesní praxe v oblasti práce s tělem, myslí a biohackingu autorky článku: www.light-soul.eu

Moravčíková Hana, Ice Apprentice, Six days with Wim Hof, v Bratislavě, Plejády, 2017, ISBN 9-788089-801053