Podle španělské profesorky preventivní medicíny a veřejného zdraví z University of Navarra Mairy Bes-Rastrollové, která se zabývala výzkumem v oblasti ultra zpracovaných potravin, poznáme průmyslově zpracovanou potravinu podle toho, že obsahuje více než pět přísad. Pozor, některé ultra zpracované potraviny se mohou tvářit i zdravě! Jde například o zmíněné snídaňové cereálie, margaríny nebo nízkotučné mléčné výrobky. Sporné jsou z hlediska výživy také instantní cereální kaše – i ty totiž prošly průmyslovou úpravou.

„Vždy je dobré se zamyslet, jak je hotový pokrm daleko od toho, z čeho pochází, a jak moc je podobný původní potravině nebo potravinám, ze kterých je složený. Stručně řečeno je dobré používat selský rozum a občas udělat kompromis,“ přidává další možné vodítko nutriční specialistka Bartolomějová.

Nemusíte se hned pouštět do domácího pečení chleba, ale vyberte si pekaře, který nabízí celožitný kváskový chléb. Kupujte si kvalitní jogurty, které obsahují pouze mléko, mléčnou bílkovinu a jogurtovou kulturu, a ochuťte si je doma vyrobenou marmeládou. Mléko kupujte pasterizované, čerstvé, nikoli trvanlivé. Najděte si řezníka, který ví, z jakého chovu maso pochází i kde bylo bouráno, a nebojte se na jeho původ zeptat. Ovoce a zeleninu kupujte v bio kvalitě nebo přímo od českých pěstitelů z lokálních zdrojů. Luštěniny je vždy lepší namočit a uvařit doma, ale pokud nestíháte, nebojte se jednou za čas použít ty z konzervy. Jen si je nekupujte s omáčkou a vždy je před konzumací nebo přidáním do jídla důkladně propláchněte.

Místo kupovaného snídaňového müsli si připravte své vlastní, smícháním ovesných vloček, rozinek, ořechů s přidáním trochy čerstvého ovoce. Hranolky nebo pečené brambory si můžete také připravit doma v troubě. Stejně tak dresinky. Stačí smíchat tvaroh se zakysanou smetanou a přidat koření nebo česnek a čerstvé bylinky. Kupujte si ideálně před vámi nakrájenou šunku s co nejvyšším obsahem masa (více jako 90 %) a také plátkové sýry obsahující pouze mléko, sůl a mlékárenské kultury. Pamatujte na to, že zpravidla platí, čím je delší trvanlivost výrobku, tím více přídatných látek obsahuje.

Čtěte pozorněji obaly. Filé z tresky by mělo obsahovat pouze tresčí maso, a ne pitnou vodu, sůl a stabilizátory. Vynechejte všechny slazené nápoje a pijte čistou vodu. Nadměrná konzumace fruktózového nebo glukózovo- -fruktózového sirupu obsaženého v ochucených minerálkách a limonádách, ale také v sušenkách je považována za jednu z nejčastějších příčin nadváhy a obezity nejen u dětí.

Pokud už si nějakou ultra zpracovanou potravinu dáte, snažte se to vyvážit zdravým a pestře poskládaným jídelníčkem ve zbytku dne a dostatečným pohybem.

Praktické tipy pro každý den:

  • Nakupujte základní potraviny a vařte si z nich sami. Jedině tak budete přesně vědět, co máte na talíři.
  • Dávejte přednost farmářským a bio produktům.
  • Vyhýbejte se sladkostem, sladkým limonádám, polotovarům, všemu instantnímu a fastfoodu. Téměř vždy jde o ultra zpracované potraviny.
  • Čtěte etikety. Čím delší je složení potraviny, tím spíš ji nechte v regále.
  • Nesnažte se být příliš striktní, na změnu naopak jděte pomalu, aby byl váš nový jídelníček dlouhodobě udržitelný.
  • Když už si nějakou ultra zpracovanou potravinu dáte, vyvažte to pestrým jídelníčkem ve zbytku dne.

V čem přídatné látky nenajdete:

nezpracované neboli základní potraviny med neemulgované oleje a tuky živočišného nebo rostlinného původu máslo neochucené pasterované a sterilované (včetně UHT sterilace) mléka a neochucená plnotučná pasterovaná smetana (kromě smetany se sníženým obsahem tuku) neochucené kysané mléčné výrobky, které nebyly po kvašení tepelně zpracovány neochucené podmáslí (kromě sterilovaného podmáslí) přírodní minerální voda, pramenitá voda a všechny ostatní vody plněné do lahví káva (kromě ochucené instantní kávy) a kávové extrakty neochucené čajové lístky