Základní recept na domácí limonádu

Všechny domácí limonády obsahují vodu, led a ochucující složku. Tou mohou být citrusy, bylinky, zelenina, zkrátka cokoli, co vás napadne a jde vám k duhu. Na doslazení je vhodné použít spíše med než cukr.

Co si tedy připravit?

  • 1 litr vody
  • 3 citrony
  • snítku máty
  • několik kostek ledu

Jak na to?

Do džbánku vymačkejte citrony, případně je můžete po oloupání vložit nakrájené na plátky. Pokud seženete citrony s kůrou bez chemického ošetření, odpadne vám práce s loupáním. Zalijte vodou, přidejte snítku máty, promíchejte a uložte do lednice k vyluhování ideálně přes noc. Před konzumací sceďte, doslaďte podle vlastní chuti medem, přidat můžete i několik kostek ledu a voilà – základní letní limonáda je tu.

Další chuťové varianty

S tímto základním receptem si samozřejmě můžete hrát podle vlastní chuti. Pokud máte rádi zázvor, nakrájejte ho na tenké plátky a přidejte ho do limonády během louhování. Experimentovat můžete i s jinými citrusovými plody – limetky nebo grapefruit dodají nápoji zcela novou chuť. Zkusit můžete také čerstvé jahody. Ty jsou skvělé v kombinaci s mátou i meduňkou. Pokud chcete být opravdu kreativní a zažít něco neobvyklého, můžete si připravit limonádu s rozmarýnem nebo levandulí. Pro milovníky zeleniny bude neodolatelná kombinace okurky, zázvoru a citronové trávy. Jako ingredience pro limonádu poslouží také bylinky. Výborná je osvědčená kombinace máty, meduňky, bazalky a tymiánu.

Nevybrali jste si tu svoji? Tak experimentujte. Právě léto je pro hledání té nejlepší chuťové kombinace pro domácí limonádu tím nejlepším ročním obdobím. Máte k dispozici dostatek ovoce, zeleniny i bylinek a záleží jen na vás, které z nich využijete.

Přečtěte si také: Které bylinky vás v létě ochladí?

Pár tipů a vychytávek, jak si usnadnit práci

Pokud přidáváte do letní limonády ovoce, důkladně ho nakrájejte nebo rozdrťte, aby mělo šanci se prolnout s vodou. Skvělým ovocem pro letní limonádu je například meloun, broskev, nadšeni budete také z borůvek, ostružin, malin anebo již zmíněných jahod. Místo limonády si můžete podobným způsobem vyrobit i domácí ledovou tříšť. Stačí nadrtit kostky ledu v mixéru a přidat do nich menší množství limonády. Brčko k tomu a paraplíčko za ucho. Také už cítíte tu opravdovou letní atmosféru?