Jak zatočit s přehřátím organismu

Po delším pobytu na slunci se nemusí spálit jen vaše pokožka. Horké počasí může zapříčinit přehřátí i vnitřních orgánů. Většina z nás tyto stavy řeší okamžitou konzumací studených nápojů, které však pro tělo v parném létě představují teplotní šok. Mnohem výhodnější je konzumovat nápoje teplé anebo alespoň vlažné. Ideální jsou bylinkové čaje, které necháte před popíjením ochladit více než v zimě, v létě konzumujte také více polévek. Ty nemusí být sice přímo horké, vhodné jsou ale spíše teplé. Jednu z velmi příjemných variant letního ochlazení představují bylinky.

I z bazalky můžete připravit skvělou limonádu

S bazalkou obvykle počítáme do lehkých letních salátů, do pomazánek anebo jednoduše k dochucení rajčat prokládaných plátky mozzarelly. Na přípravu limonády by bazalku asi použil málokdo. Přesto je tato aromatická bylinka skvělou ingrediencí pro výrobu osvěžujících letních nápojů, které nás ochladí i v těch největších vedrech.

Na čtvrtlitrovou sklenici bazalkové limonády si natrhejte hrst bazalkových listů a pečlivě je omyjte. Zalijte je horkou vodou a nechte 10 minut louhovat. Poté sceďte a odvar vložte na půl hodiny do lednice. Jakmile je příjemně chladný, ale ne ledový, vymačkejte do něho půlku citronu, navrch můžete ještě ozdobit plátkem citronu a pro doslazení nechat pozvolna rozpustit ve sklenici lžičku medu. Chcete-li chuť bazalkové limonády ještě vylepšit, přihoďte do ní několik snítek čerstvé máty. Ta organismus báječně zchladí během několika minut.

Mátu miluje každý

Chuť máty je osvěžující a příjemná sama o sobě. Pro osvěžení dechu stačí nahradit žvýkačku lístkem této aromatické bylinky. Mátu ale můžete použít i k přípravě osvěžující koupele. Ta představuje netradiční způsob, jak se v létě zchladit. Jestliže jste po celém dni na slunci rozpálení, natočte si vanu plnou vlažné vody. Opět platí stejně jako v případě nápojů, že příliš studená koupel může navodit teplotní šok. Do vany přihoďte dvě hrsti nadrobno natrhaných lístků máty, přidat můžete také hrst lístků meduňky a květů levandule pro celkové zklidnění organismu. A pak už se jen s chutí ponořte a užívejte si blahodárného působení bylinek. Jestliže si koupel chcete užít opravdu ve velkém stylu, doplňte ji o konzumaci svěžích letních nápojů, klidně i s mírným obsahem alkoholu. Co takhle šampaňské s jahodami?

Fenykl nejen pro děti

Výbornou bylinkou na osvěžení organismu nejen v létě je fenykl. Ten lze sice na první pohled velmi snadno zaměnit s koprem, ale rozemnete-li mezi prsty několik snítek této aromatické bylinky, rozdíl velmi rychle poznáte. Fenykl se sice nejčastěji používá pro eliminaci nadýmání u malých miminek a kojenců, ale čaj z fenyklu velmi dobře poslouží také v letních parnech. Kromě klasického čaje ze sušeného fenyklu můžete ochutnat i ten čerstvý, který se prodává jako zelenina. Výborně chutná třeba v rizotu, upečený v jednom pekáčku s kuřetem anebo v osvěžujícím salátu, který je pro léto jako stvořený. Fenykl v kuchyni využívají především Italové a další jižní národy. Tato nenáročná a levná zelenina je do jejich horkého podnebí totiž jako dělaná. Inspirujte se i vy a vyzkoušejte některý z pravých italských receptů, například špagety s domácím bazalkovým pestem.