Možná cibule není vaší nejoblíbenější zeleninou, ale jisté je, že je pro vaše zdraví mimořádně prospěšná. Takže až vám příště potečou při krájení cibule slzy, připomeňte si mimořádné vlastnosti, kterými se cibule pyšní, a hned vám bude lépe.

Cibule se dá kromě kuchyně využít i v přírodní léčbě různých onemocnění, jako je kašel nebo rýma. Proto se jí také někdy říká i přírodní antibiotikum. Asi úplně nejzdravější je cibule červená, která obsahuje nejvíce antioxidantů.

Zdroj: Youtube

Cibule jako lék na virózy

Autorka textu potvrzuje, že se jedná o skvělý lék na nachlazení. Jakožto matka dítěte, které se ze školy celou zimu vrací s nudlí u nosu, doporučuji následující:

Cibule se jemně nakrájí, maličko osolí a přidá se k tomu med, aby se potlačila štiplavá chuť cibule. Nebo můžete i cibuli smíchat s cukrem. Cibuli posolíte, tak podpoříte odtok tekutiny, ona pustí šťávu a není tak čpavá, není tolik agresivní. Dáte do sklenice, 2x-3x za den dáte všem členům domácnosti s nudlí u nosu lžičku takové „pochoutky.“ Podává se jen šťává, kdo zvládne, může sníst i tu cibuli. Odvážnější zkusí přihodit nadrcený nebo nakrájený česnek. Nadšeně se vaši blízcí asi tvářit nebudou, ale funguje to lépe než cokoliv z lékárny.

Cibule je zázračná potravina

A nyní už se pojďme podívat podle webu Top Recepty, na další úžasné vlastnost cibule, o kterých jste možná vůbec neměli tušení.

1. Cibule pomáhá zmírnit bolest po včelím bodnutí
Bodnutí včelou nebo jiným hmyzem je vždy bolestivá záležitost, často spojená i s otokem. Určitě vás napadne postižené místo ledovat nebo ho potřít chladivou mastí, ale možná by vás nenapadlo přiložit na něj rozříznutou cibuli. Její enzymy pomáhají zmírnit bolest i otok a podporují rychlejší regeneraci.

2. Cibule snižuje hladinu cholesterolu v krvi
Nejnovější výzkumy ukazují, že každodenní konzumace alespoň poloviny (nejlépe červené) syrové cibule pomáhá snižovat množství nezdravého cholesterolu ve vašem tělem. Podobný efekt mají také česnek, pažitka či šalotka.

3. Cibule zvyšuje množství antioxidantů
A to zejména antioxidantu GSH, který je pro náš organismus jedním z nejdůležitějších vůbec. Může totiž zabránit rakovině, onemocněním srdce nebo i Alzheimerově chorobě.

4. Cibule je prevence rakoviny
Muži zpozorněte! Pravidelná konzumace cibule vám může pomoci vyhnout se jednomu z největších strašáků mužské populace – rakovině prostaty. Ani ženy však nepřijdou zkrátka – pozitivně prý cibule působí i při prevenci rakoviny prsu.

5. Cibule zajistí bystrý mozek až do vysokého věku
Nejen tělu, ale i mysli cibule prospívá. Pomáhá při regeneraci mozkových poškození po mrtvici a zabraňuje předčasnému stárnutí mozkových buněk zabezpečujících dobrou paměť a soustředění. Až vás tedy příště udeří do nosu zápach cibule, vzpomeňte na všechny výhody, které její konzumací získáte a s chutí se taky do jedné zakousněte!

Zdroj: Redakce. Studie, Top Recepty