Na co je dobrý černý bez?
Černý bez je tradičně známý pro své léčivé vlastnosti. Obsahuje vitaminy C a B, proto je skvělou volbou, chcete-li podpořit vaši imunitu. Černý bez má silné antioxidační účinky a působí močopudně. To ocení hlavně lidé, kteří mají problémy s ledvinami či srdcem. Pomáhá také s léčením nachlazení a chřipky, podporuje pocení, snižuje horečku a příznivě působí na horní cesty dýchací. Sirup z černého bezu můžete vyzkoušet i na migrénu nebo zažívací problémy.
Kdy vyrazit?
Květy černého bezu sbíráme obvykle v období června až července, kdy je rostlina v plném květu. Je důležité vybírat květy, které jsou plně rozvity a mají intenzivní vůni. To proto, že léčivé účinky bezu se schovávají v jeho pylu. Sbírají se celá květenství i se stopkou a ideální doba na sběr je za suchého počasí po oschnutí ranní rosy - tedy kolem poledne. S sebou si vždy vezměte proutěný košík nebo plátěnou tašku - nikdy bez nesbírejte do igelitky nebo sáčku.
Kde hledat černý bez?
Černý bez se vyskytuje na různých typech lokalit. Můžete ho najít na vlhkých lesních mýtinách, na místech s kamenným podložím, v údolích, na okrajích polí, podél cest a také na rumištích. V přírodě ho lze nalézt na otevřených i částečně zastíněných místech. Rostlina se také často vyskytuje na venkově na plotech, domech a v zahradách. Obvykle preferuje místa bohatá na živiny a to zejména dusík. Vyvarujte se keřům bezu, které rostou u silnic a průmyslových zón - hrozí, že budou květy znečištěné nebo ošetřené chemickým postřikem.
Jak ho využít?
Černý bez má obrovské množství využití. Můžete ho osmažit a udělat z něj takzvanou kosmatici - to jsou bezové květy obalené v těstíčku z vajec a mouky. Květy můžete nasušit a následně je použít jako koření, které se skvěle hodí k masu i omáčkám. Bezu to dále velmi sluší v čaji, v limonádách, použít se ale dá i jako obklad.
Nejčastěji se z bezových květů dělá slaďoučký sirup. Ukážeme vám, jak na něj.
Recept na bezový sirup
Suroviny:
- 20-30 květenství černého bezu
- 1 kg cukru
- 1 litr vody
- 1 citron (volitelné)
Postup:
Odtrhněte květy bezu od větviček a přesuňte je do hrnce. Přidejte cukr a vodu do hrnce s květy. Pokud chcete přidat citrusovou příchuť, přidejte také na tenké plátky nakrájený citron. Směs přiveďte k varu a vařte přibližně 10 minut, nebo dokud se cukr úplně nerozpustí. Odstavte hrnec z ohně a nechte směs vychladnout. Po vychladnutí sirup sceďte přes jemné sítko nebo plátno, abyste odstranili květy a citron. Přelijte sirup do lahve nebo sklenice a uskladněte v chladničce.
Sirup z černého bezu lze používat na různé způsoby. Můžete ho přidávat do minerální vody, míchat s limonádou, přidávat do ovocných salátů nebo ho používat jako sladidlo pro různé dezerty. Sirup chutná skvěle a zároveň nabízí velmi přínosné látky do těla.
Zdroje: