Premium obsah

Nejlepší místa na sběr černého bezu. Pospěšte si, než bude pryč

Nejlepší místa na sběr černého bezu. Pospěšte si, než bude pryč
Pokud se u nás v dnešních dnech vydáte někam výlet, najdete je úplně všude. Řeč je o nádherných bílých květech černého bezu, které provoní přírodu létem. Nejde však jen o okrasný keř, černý bez se hojně využívá v kuchyni, kosmetice i v léčitelství. Pokud jste se rozhodli vydat na bezový lov, poradíme vám, kde hledat, co sklízet, a jak co nejlépe tento přírodní zázrak využít.

Na co je dobrý černý bez?

Černý bez je tradičně známý pro své léčivé vlastnosti. Obsahuje vitaminy C a B, proto je skvělou volbou, chcete-li podpořit vaši imunitu. Černý bez má silné antioxidační účinky a působí močopudně. To ocení hlavně lidé, kteří mají problémy s ledvinami či srdcem. Pomáhá také s léčením nachlazení a chřipky, podporuje pocení, snižuje horečku a příznivě působí na horní cesty dýchací. Sirup z černého bezu můžete vyzkoušet i na migrénu nebo zažívací problémy.

Zdroj: Youtube

Kdy vyrazit? 

Květy černého bezu sbíráme obvykle v období června až července, kdy je rostlina v plném květu. Je důležité vybírat květy, které jsou plně rozvity a mají intenzivní vůni. To proto, že léčivé účinky bezu se schovávají v jeho pylu. Sbírají se celá květenství i se stopkou a ideální doba na sběr je za suchého počasí po oschnutí ranní rosy - tedy kolem poledne. S sebou si vždy vezměte proutěný košík nebo plátěnou tašku - nikdy bez nesbírejte do igelitky nebo sáčku.

Kde hledat černý bez?

Černý bez se vyskytuje na různých typech lokalit. Můžete ho najít na vlhkých lesních mýtinách, na místech s kamenným podložím, v údolích, na okrajích polí, podél cest a také na rumištích. V přírodě ho lze nalézt na otevřených i částečně zastíněných místech. Rostlina se také často vyskytuje na venkově na plotech, domech a v zahradách. Obvykle preferuje místa bohatá na živiny a to zejména dusík. Vyvarujte se keřům bezu, které rostou u silnic a průmyslových zón - hrozí, že budou květy znečištěné nebo ošetřené chemickým postřikem.

Většina lidí suší černý bez špatně. Nedělejte stejné chyby
Většina lidí suší černý bez špatně. Nedělejte stejné chyby

Před heřmánkem smekni, před bezem klekni. Tohle staré přísloví nám připomíná, že naši předkové již dávno objevili sílu přírody a toho, co roste v našem okolí. Jednou z takových cenných bylin je černý bez, který nejenže pomáhá při nachlazení, ale má také mnoho gastronomických využití. Sběr, sušení a správné skladování černého bezu jsou však zásadní k tomu, aby se zachovaly jeho léčivé a chuťové kvality. Pokud se chcete dozvědět, jak na to, pokračujte ve čtení.

Jak ho využít?

Černý bez má obrovské množství využití. Můžete ho osmažit a udělat z něj takzvanou kosmatici - to jsou bezové květy obalené v těstíčku z vajec a mouky. Květy můžete nasušit a následně je použít jako koření, které se skvěle hodí k masu i omáčkám. Bezu to dále velmi sluší v čaji, v limonádách, použít se ale dá i jako obklad. 

Nejčastěji se z bezových květů dělá slaďoučký sirup. Ukážeme vám, jak na něj.

Recept na bezový sirup

Suroviny:

  • 20-30 květenství černého bezu
  • 1 kg cukru
  • 1 litr vody
  • 1 citron (volitelné)

Postup:

Odtrhněte květy bezu od větviček a přesuňte je do hrnce. Přidejte cukr a vodu do hrnce s květy. Pokud chcete přidat citrusovou příchuť, přidejte také na tenké plátky nakrájený citron. Směs přiveďte k varu a vařte přibližně 10 minut, nebo dokud se cukr úplně nerozpustí. Odstavte hrnec z ohně a nechte směs vychladnout. Po vychladnutí sirup sceďte přes jemné sítko nebo plátno, abyste odstranili květy a citron. Přelijte sirup do lahve nebo sklenice a uskladněte v chladničce.

Sirup z černého bezu lze používat na různé způsoby. Můžete ho přidávat do minerální vody, míchat s limonádou, přidávat do ovocných salátů nebo ho používat jako sladidlo pro různé dezerty. Sirup chutná skvěle a zároveň nabízí velmi přínosné látky do těla. 

Zdroje:

Ikona
Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.